EstateGuru - zkušenosti

web: www.estateguru.co
Odpovědět
JindraV
Reputace: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: EstateGuru - zkušenosti

Příspěvek od JindraV » 17 led 2023, 16:28

Zdravím, jsem tu teprve chvilku, asi bych se tu ani neregistroval ale vhledem k mé potřebě se k EstateGuru vyjádřit a všude jinde jsem konstantně mazán a blokován doufám že tady to bude jiné.

Jde o konstruktivní a pravdivou kritiku, ne nějaké nesmysly které mají záměrně EG poškozovat, nikde jsem nikoho neurážel, nikomu jsem nenadával, nikoho od investování na EG neodrazuji.

MŮJ AKTUÁLNÍ STAV?...
Na EG jsem od září roku 2020 s poměrně velkým portfoliem, aktuálně když se ohlédnu na momentální stav defaultů kde většina je z Německa a poměrně dost z Finska a budu brát v úvahu že půjčky z Neměcka jsou prakticky nevymahatelné a moc s jejich splacením popravdě raději nepočítám, ve finále jsem v podstatě ve ztrátě, v lepším případě až se doplatí zbytek půjček které jsou spláceny budu na nule.

AKTUÁLNĚ
SPLÁCENÉ: 68,64 %
DEFAULTŮ : 17,44 %
ZPOŽDĚNÝCH: 14,22 %
PARTIALLY RECOVERED: 2 půjčky

Problém by pro mně nebyly ty procenta, vždy budou nějaké zpožděné půjčky (na jiných P2P platformách kde funguji mám běžně 10 - 15% opožděných) a že budou i nějaké defaulty je taky jasné, ale ne 17,44 % z nichž cca 75% jsou z Německa, zbytek je Finsko které je také poměrně dost problematické a 4 půjčky jsou z Litvy, žádné jiné země v defaultu nemám.

Když bych vypustil Německé defaulty, byl bych i relativně spokojený protože bych se dostal na takových 5% defaultů což je pro mně dlouhodobě přijatelné. Jakýkoliv default prakticky nevydělává a dosti pravděpodobně pokud se podaří je získat zpátky tak ne v plné částce.

JEŠTĚ PÁR KRÁTKÝCH BODŮ

1/ Při pokusu prodat tyhle problémové půjčky s poměrně velkou slevou na sekundárním trhu jsem neuspěl, jak už jsem psal v anglické recenzi - nikdo je nechce, sekundární trh je jima přeplněný.

2/ Dotazy na EG přes mail na konkrétní případy defaultů které se vymáhají už řadu měsíců (protože přimo na stránchách se k tomu moc nevyjadřují) dostanu vždy zkopírovanou předpřipravenou odpověď jak podle šablony (několikrát vyzkoučeno), kde se EG ohání nějakou statistikou, že se to stává že jsou nějaké defaulty, že to potřebuje čas a tak dále.

3/ Čekal bych že když člověk reinvestujete výnos + přidává měsíčně další finance, měl by jít měsíční výnos pomalu nahoru, bohužel tomu tak není, posledních 5 měsíců každý měsíc klesá, je to ostatně vidět ve statistice "Earnings" a tím pádem i očekávaný "Future" výnos je zpravidla o 30 - 50% menší a nelze se na to spoléhat.

4/ Běžná praktika EG je že částečně splacené půjčky už nepovažují za Defaulty. Problém je že když vám například z 50 euro splatí dlužník například 50 centů, jde to do automaticky kategorie Partially returned a tím se zlepší statistika Defaultů k lepšímu.

5/ Roční výnos mně osobně klesl od začátku investování o skoro 3 %, předpokládám že to je velkým počtem defaultů. Rád bych ještě dodal že se každý měsíc roční výnos nadále snižuje.

SAMOSTATNÁ KAPITOLA JE MAZÁNÍ A CENZURA NEGATIVNÍCH RECENZÍ NA ESTATEGURU...?!
V první řadě sem dám původní neustále mazanou recenzi (je v angličtině) protože jsem ji dával na Truspilot, dokonce 2x, dával jsem ji i k videu které se přímo týkalo EG na youtube a potom i pod jiné video od nějakého recenzenta který pravděpodobně dostal zaplaceno za samotnou propagaci platformy.

Na Truspilotu recenze vydržela asi 4 dny, pak ji zablokovali a ptali se mně z nějakého důvodu na dosti osobní věci jako mail, referenční číslo na EG, celé jméno a číslo na mobil, takže ne, děkuji takové informace jen tak nedávám.

Zde je zmiňovaná recenze, pokud neumíte anglicky hoďte si to do google překladače, není to ideální ale něco alespoň zhruba vyhodí.
(Trochu se jen změnila procenta default/late půjček)
I'm leaving EstateGuru after 3 years

I AM DONE with this platform after almost 3 years of investing and I leave this "sinking ship" with enormous loss (in amounts of thousands euros). Already stated withdrawing all possible money as fast as possible, also will trying sell some default loans on secondary market but nobody want them even with big discount, secondary market is overflowing with these offers.

My patience has run out after another 10 default loans, yes TEN, I am not joking about this in previous 3 days, most of them as you probably guess from Germany and maybe a lot of investors don´t know it but German loans are almost unenforceable and EG should know that before they started offering them!

EG still acting as if nothing happend, when I ask them about actual situation of some project, they answer my questions with some statistics and pre-prepared answers, a lot of my defaults are almost 2 years old without change and last status is something like „Date of resolution is unknown…“, non of my default was recovered etc. I won´t write it all here it would be long and I am not a Tolkien for long stories.

Shortly...my actual status is 13,84% LATE loans, and 18,4% DEFAULT loans. My profit from 3 years of investing even don´t cover my loss, so thanks, but I am not charity.
S tím souvisí tolik kladných recenzí například na Truspilot který už pro mně není nějakou dobru důvěryhodným zrojem informací díky tomuto chování. Velká řada kladných recenzí je od investorů kteří investují pár měsíců a nemohou vidět dlouhodobou výkonnost a to se netýká jen EstateGuru, druhý případ jsou "zaplacené" recenze a kdo mně bude tvrdit že se nic takového neděje tak děje, je to špatně, ale je to docela běžné.

To je konec mojí "recenze". Je to dlouhé, ale snad to někomu pomůže. Nechci nikoho odrazovat od investic na EG, naštěstí už momentálně (alespoň prý údajně na nějakou dobu) Německé půjčky nenabízí, taktéž došlo ke změně vedení v Německu a upřímně doufám že defaulty se podaří úspěšně navrátit investorům.

Nebýt tohoto jejich "přešlapu" a neověřením funkčnosti půjček v Německu namísto vychrlení X desítek nabídek by EG bylo relativně v pořádku, teď momentálně za mně bohužel slabota, peníze zvažuji jestli budu postupně vybírat byť jsem v anglické recenzi psal že ano, uvidím co bude dál, minimálně nebudu rozjíždět nic nového.

minsky
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od minsky » 27 led 2023, 15:20

kokoska píše:
11 lis 2022, 08:39
Máš pravdu, Německo nejde takhle prodat. Takže asi nic nového :)
na EG píšou toto:
"At present this will only apply to investments in loans in the following countries – Estonia, Latvia, Lithuania, Finland and Germany."

Ale pochopil jsem, že je to omezené. Když mají peníze, tak něco odkoupí, od prvních co se přihlásí.
Takže asi nezbývá, než to denně sledovat.
estateguru| mintos | monestro | lendermarket | fingood

Storepa
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 80
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Storepa » 27 led 2023, 15:31

Co se tyce recenze na Trustpilotu, muzes zkusit kontaktovat primo Trustpilot. Recenze na Trustpilotu nemaze EG, nemuzou, ale muzou pozadat Trustpilot o smazani a v naproste vetsine pripadu je duvod nemoznost overeni, ze recenze je od skutecneho uzivatele dane platformy. Z toho duvodu se take nejspise EG ptal na email, apod udaje, aby mohl spojit danou recenzi s tvym uctem na EG.

Je to naprosto bezny postup Trustpilotu: pokud neni prokazano, ze napsana recenze je od uzivatele, Trustpilot ji na pozadani smaze.

Timto se nikoho nezastavam, jen trosku priblizeni, co mohlo stat za smazanim tve recenze.

JindraV
Reputace: 14
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JindraV » 01 úno 2023, 13:50

Opět všechny zdravím,

po nějakých v podstatě dvou týdnech menší "report" ohledně aktuálního stavu EstateGuru. EG na dotazy přes maily pokud na to asi mají připravenou "šablonu" odpoví pořád stejně že je vlastně všechno OK a že se to stává takže tam psát nemá reálně ani smysl.

MŮJ AKTUÁLNÍ STAV?...
Jak jsem předpokládal, Německé půjčky opět udělali své a všechny které byly 60+ dní opožděné právě dnes skočily do DEFAULTU. Konkrétně se jedná o 13 půjček doslova instantně se tak zvětšil objem defaultů výrazně zvětšíl. Když jsem se dneska přhlásil a viděl jsem o kolik defaulty narostli musel jsem si několikrát aktualizovat stránku jestli to není jenom chyba. Nebyla... Samozřejmě několik dalších půjček většina z Německa se do defaultu přidala i během dvou uplynulých týdnů od mojí poslední recenze. Takže z původních 17,44% jsem nyní po 14 ti dnech na 26,61% defaultů. Opožděné půjčky jsou téměř stejné, částečně splacené jsou naprosto beze změny a splacené defaulty nebyly žádné.

AKTUÁLNÍ STAV (1.2.2023)
SPLÁCENÉ: 60,10 %
DEFAULTŮ : 26,61 %
ZPOŽDĚNÝCH: 13,29 %
PARTIALLY RECOVERED: 2 půjčky (stále stejný počet i částka mimochodem)

Předchozí stav ze 17.1.2023 (pro porovnání)

Jedinou "útěchou" pro mně je že v Německu mám už jenom posledních 8 půjček které jsou ještě tak nějak + - aktivní ale mám docela obavy že většina z nich skončí také v defaultech. Jako problematické (ale ne tolik jako Neměcko) jsem minule zmiňoval Finsko, kde už mám také 8 dojíždějích půjček. V nejhorším případě pokud komplet obě země spadnou do defaultu počítám že budu cca okolo 33% procent default.

Německo není nadále na EG nabízeno v investicích (v době kdy tohle píšu), Finským půjčkám se zásadně vyhýbám bez ohledu na to jako dobrý mají výnos, to procento nebo dvě navíc za to roziko nestojí. Doporučuji to stejné i ostatním, nicméně každý má vlastní hlavu, jen je to zkrátka má druhá nejvíce problematická země se splácením. Trochu se zhoršila Litva (Lithuania), ale není o nic hrozného, ale přiznalo to ve zprávě i samotné EG že je tam pár případů. Žádné jiné z nabízených zemi v defaultu nemám, považuji je tudíž za relativně bezpečené a momentálně do portfolia nové finance nepřidávám ale reinvestuji právě do těchto zemí .

CO DÁL?
V podstatě nic. Snad jen čekat a doufat. Nicméně EG vydalo novoroční článek + několik dalších článků kde se o Německu často zmiňuje. Mají v plánu cca ve třetině roku 2023 stáhnout průměrný default na 5% kterými se tak rádi chlubí (nevím jak to chtějí udělat ale přeju jim hodně štěstí) a celkově že chtějí snížit počet nových investic a zaměřit se na ty problematické. Škoda že se tímhle neřídily předtím než to došlo do této situace, hodně si uškodily a bude trvat než si zlepší reputaci a pověst. P2P a P2B platforem je spousta a konkurence je poměrně velká a každý půjde tam kde to bezpečnější to dá rozum.

Na Trustpilotu i když to pro mně není nijak relevantní stránka díky jejich praktikám se začalo objevovat spousta negativních recenzí, samozřejmě nejvíce zmiňované Německo a opět spoustu recenzí které tam dneska uvidíte už tam za pár dní nemusí být.

Poslední věc která mně trochu u Německých půjček děsí je výměna týmu, respektive mám obavy a podezření že tam došlo k ne úplně "čistým" praktikám. Dejme tomu že někdo kdo by měl na starosti přímé schvalování půjček shrábl nějaké to euro "bokem" pro sebe od někoho kdo potřebuje půjčit ale za běžných okolností by mu nebyla poskytnuta. Ale to je jen teorie, jen si nedokážu představit jak by někdo dokázal to že cca 75% veškerých půjček z Německa je v defaultu kdybych to bral na základě mého profilu z toho co už bylo splaceno a co mám v defaultech.

A to je opět všechno, pokud si vzpomenu rád bych dal po dvou týdnech nebo po měsíci nějaký menší aktuální update.

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Reputace: 833
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 02 úno 2023, 16:56

JindraV píše:
01 úno 2023, 13:50
Opět všechny zdravím,

po nějakých v podstatě dvou týdnech menší "report" ohledně aktuálního stavu EstateGuru. EG na dotazy přes maily pokud na to asi mají připravenou "šablonu" odpoví pořád stejně že je vlastně všechno OK a že se to stává takže tam psát nemá reálně ani smysl.

MŮJ AKTUÁLNÍ STAV?...
Jak jsem předpokládal, Německé půjčky opět udělali své a všechny které byly 60+ dní opožděné právě dnes skočily do DEFAULTU. Konkrétně se jedná o 13 půjček doslova instantně se tak zvětšil objem defaultů výrazně zvětšíl. Když jsem se dneska přhlásil a viděl jsem o kolik defaulty narostli musel jsem si několikrát aktualizovat stránku jestli to není jenom chyba. Nebyla... Samozřejmě několik dalších půjček většina z Německa se do defaultu přidala i během dvou uplynulých týdnů od mojí poslední recenze. Takže z původních 17,44% jsem nyní po 14 ti dnech na 26,61% defaultů. Opožděné půjčky jsou téměř stejné, částečně splacené jsou naprosto beze změny a splacené defaulty nebyly žádné.

AKTUÁLNÍ STAV (1.2.2023)
SPLÁCENÉ: 60,10 %
DEFAULTŮ : 26,61 %
ZPOŽDĚNÝCH: 13,29 %
PARTIALLY RECOVERED: 2 půjčky (stále stejný počet i částka mimochodem)

Předchozí stav ze 17.1.2023 (pro porovnání)

Jedinou "útěchou" pro mně je že v Německu mám už jenom posledních 8 půjček které jsou ještě tak nějak + - aktivní ale mám docela obavy že většina z nich skončí také v defaultech. Jako problematické (ale ne tolik jako Neměcko) jsem minule zmiňoval Finsko, kde už mám také 8 dojíždějích půjček. V nejhorším případě pokud komplet obě země spadnou do defaultu počítám že budu cca okolo 33% procent default.

Německo není nadále na EG nabízeno v investicích (v době kdy tohle píšu), Finským půjčkám se zásadně vyhýbám bez ohledu na to jako dobrý mají výnos, to procento nebo dvě navíc za to roziko nestojí. Doporučuji to stejné i ostatním, nicméně každý má vlastní hlavu, jen je to zkrátka má druhá nejvíce problematická země se splácením. Trochu se zhoršila Litva (Lithuania), ale není o nic hrozného, ale přiznalo to ve zprávě i samotné EG že je tam pár případů. Žádné jiné z nabízených zemi v defaultu nemám, považuji je tudíž za relativně bezpečené a momentálně do portfolia nové finance nepřidávám ale reinvestuji právě do těchto zemí .

CO DÁL?
V podstatě nic. Snad jen čekat a doufat. Nicméně EG vydalo novoroční článek + několik dalších článků kde se o Německu často zmiňuje. Mají v plánu cca ve třetině roku 2023 stáhnout průměrný default na 5% kterými se tak rádi chlubí (nevím jak to chtějí udělat ale přeju jim hodně štěstí) a celkově že chtějí snížit počet nových investic a zaměřit se na ty problematické. Škoda že se tímhle neřídily předtím než to došlo do této situace, hodně si uškodily a bude trvat než si zlepší reputaci a pověst. P2P a P2B platforem je spousta a konkurence je poměrně velká a každý půjde tam kde to bezpečnější to dá rozum.

Na Trustpilotu i když to pro mně není nijak relevantní stránka díky jejich praktikám se začalo objevovat spousta negativních recenzí, samozřejmě nejvíce zmiňované Německo a opět spoustu recenzí které tam dneska uvidíte už tam za pár dní nemusí být.

Poslední věc která mně trochu u Německých půjček děsí je výměna týmu, respektive mám obavy a podezření že tam došlo k ne úplně "čistým" praktikám. Dejme tomu že někdo kdo by měl na starosti přímé schvalování půjček shrábl nějaké to euro "bokem" pro sebe od někoho kdo potřebuje půjčit ale za běžných okolností by mu nebyla poskytnuta. Ale to je jen teorie, jen si nedokážu představit jak by někdo dokázal to že cca 75% veškerých půjček z Německa je v defaultu kdybych to bral na základě mého profilu z toho co už bylo splaceno a co mám v defaultech.

A to je opět všechno, pokud si vzpomenu rád bych dal po dvou týdnech nebo po měsíci nějaký menší aktuální update.
Těch zdrojů informací jsem teď četl/slyšel víc, ale default rate pro celé EG si pamatuju jako cíl na 2025 nebo spíš 2026. Na rok 2023 snad je cíl německých defaultů kolem 20 %, i to je dost optimistické. Mimochodem, default + partially recovered v Německu je už 85 % portfolia. Německo je průser, řídili to tam diletanti a šetří se možné porušení pravidel fungování EG. Řešení defaultů se odhaduje na min. 2 roky. Některé se ale možná vyřeší dřív, v plánu je některé defaulty prodat pod cenou jiným vymahatelům dluhů, pořád se prsí tím, že LTV je dobré a neměly by z toho být ztráty pro investory, i když tomu nevěřím.

V Německu už se management měnil dvakrát. Ten původní, který může za tenhle průser, tam vedl nějaký Ital Picone (příhodné jméno), který je podle mě středobodem toho vyšetřování. Nový tým tam působil poslední rok, ale část z nich asi taky odešla, ten hlavní do Deutsche Bank. Asi se mu nechtělo žehlit průser, který tam předvedl jeho předchůdce. Momentálně tam poslali situaci řešit zkušenější lidi z Estonska, tak uvidíme.

Z celého EG portfolia je v defaultu a partially recovered více než 35 %. Myslím, že ten cíl se dostat na 20 % v roce 2023 je pro celé EG portfolio, ne jen Německo. Tam je to nereálné, i s tím, jaké časové horizonty máme čekat (2 roky a víc).

hoodoo
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 74
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hoodoo » 02 úno 2023, 17:21

Ty jo. A to jsem na EG byl aktivní, když se ty německý nemovitosti financovaly. Ale přišlo mně to tak ujetý, že jsem do téměř ničeho nešel. Pár jsem jich měl, ale prodal před problémy. Popravdě se nedivím jak to s tím dopadlo.

Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Reputace: 89
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackob.Fish » 14 dub 2023, 11:45

Zdravím,
investuje stále někdo na EstatteGuru?

Pokud ne, máte nějaké další alternativy? (já jsem stále na EG a mám i Rendity)

Děkuji

doonio
Gold pen
Gold pen
Reputace: 530
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od doonio » 14 dub 2023, 17:14

Já na EG už nechávám dojíždět ty existující úvěry. Některé spadnou do Defaultu, některý se vyjímečně splatí včas. Některé jsou časem recovered, jako moje poslední zkušenost s "Zvaigznaja Bridge Loan"
V květnu 2018 jsem investoval svých 50€ do tohoto úvěru za 11,5%. V srpnu 2020 spadl do Defaultu. Nyní v březnu 2023 mi byla jistina vrácena a naběhli nějaké malé úroky. Suma sumárum jsem dostal celkem 53€. Krásný výnos za 5 let, co myslíte?
EG.png
EG.png (33.75 KiB) Zobrazeno 2192 x
Při dotazu na EG, kde jsou chybějící úroky,sankce a různé penalties, tak se mi dostalo velice výmluvné ale klasické odpovědi:
we firstly deduct legal expenses from the amount received in auction. After legal expenses we deduct EG fees, which are reduced in case of capital loss. After all necessary fees are deducted, then initial principal is returned and, if there still any money left, we return interest together with penalties and indemnities
Alternativu nemám, přesouvám prostředky směrem na burzu, kde mám investice víc pod kontrolou.
P2P: Mintos, EstateGuru,LinkedFinance
Převody měn: Revolut, IB FX, Akcenta
Broker: Degiro, IB, FIO e-broker

Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackob.Fish » 14 dub 2023, 18:26

Já mám dost šílený množství defaultu, ale stále i kdyby z toho nic nedostali ven mám zhodnocení okolo 1% :)
Uvidíme jak to půjde v tomto složitějším období

mailo
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 22
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mailo » 20 dub 2023, 08:38

Po delší době jsem se dnes podíval na Estateguru a nevěřil jsem svým očím. Tak jsem si to ověřil na statistikách Estateguru.

Při vyloučení splacených půjček je Poměr zainvestovaných půjček a půjček v defaultu téměř stejný!!
Bylo by dobré zde uvést přepočet ze základu, který neobsahuje splacené půjčky a další v late.
Po zjednodušení:
Funded - 56,11%
In default - 43,88%
2023-04-20_08h26_32.png
2023-04-20_08h26_32.png (7.63 KiB) Zobrazeno 1933 x
Vs. portfolio analýza
2023-04-20_08h31_20.png
2023-04-20_08h31_20.png (9.24 KiB) Zobrazeno 1933 x
Zbývá tím jen konstatovat že rozhodnutí opustit P2P bylo správné. Může mě akorát štvát že jsem nechal půjčky dobíhat a neodprodal jsem je...
Akcie: ABBV, MO, T, BA, CAT, CO, D, XOM, IBM, KHC, PFE, PM, RTX, RIO, RDS-B, SPG, VTR, WPC, CEZ, O2
P2P: MINTOS, ESTATEGURU

Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackob.Fish » 20 dub 2023, 08:54

Je to peklo.
Já tam stále jsem tam a outstanding portfolio vypadá takhle:

Current: 232
4-15 days late: 8
16-30 days late: 11
31-60 days late: 8
60+ days late: 4
In default: 42
Partially recovered: 1
Total: 306

entik
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 136
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od entik » 20 dub 2023, 09:34

Nj, s tím Německem si pěkně nakakali do bot, tam mám v defaultu 16/18 půjček. To bude podle mě zásadní bod pro celou platformu, jestli se jim to podaří nějak rozumně vyřešit.

Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackob.Fish » 20 dub 2023, 09:43

Já jsem se tak lehce podíval na ty nemovitosti a ty co mám já nejsou zase taková katastrofa.

Já jsem se zbavil těch zámků na sekundáru a ostatní jsou docela rozumné budovy.
LTV tam bylo do 60% (samozřejmě odhadované ..) takže i kdyby se to prodalo za 50% odhadu tak se dostane cca 80% zpět (samozřejmě odečtou nějaké poplatky atd.)

Spíš jde o rychlé vyřešení (právníci a pružnost německého právního systému) a pak se to vyrovná a jede se dál.
Samozřejmě důvěra klesla, ale pokud budou nabízet 10%+ s LTV do 60% tak se to zase nahrne zpět za nějaký čas.

Podle mě platforma nic neplatí ze svého a podle těch objemů musí mít slušné příjmy

Gixian
Gold pen
Gold pen
Reputace: 691
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gixian » 20 dub 2023, 11:06

Jackob.Fish píše:
20 dub 2023, 09:43
Podle mě platforma nic neplatí ze svého a podle těch objemů musí mít slušné příjmy
Ano. A přesně tato (relativní) nezávislost EG platformy na kvalitě produktů je důvod, proč jsem se rozhodl EG úplně zabalit.

Když je člověk na Mintosu, kupuje kvalitní produkt typu Delfínů (firmu s dlouhou historií, na kterou je mnoho nezávislých auditů, a která má značku, o kterou nechce přijít). Nebo kupuje Eleving, jinou velkou dlouholetou firmu, která sice není finačně tak neprůstřelná, ale na jejímž zdaru závisí přežití Mintosu jako takového - takže víte, že udělají první poslední, aby ten produkt nepadnul.

Oproti tomu stojí EG, kde 90% produktů je od nějakých jednorázových GmbH/s.r.o. ekvivalentů, které vznikly jen pro tento projekt pár měsíců zpět, a o nichž se dozvíte maximálně to, že tam na částečný úvazek dělá někdo, kdo dřív na jiných stavbách nosil kafe/cihly (= "One of the company directors have more than 15 years of experience in construction business."). Když ten produkt failne, EG to nestojí nic a vlastně ani moc nemají motivaci se přetrhnout s tím, jak to budou řešit (aspoň do doby, než nenastane průser jak jejich německá sekce, a není to default vedle defaultu). Vybrat na EG produkt, který by byl v bezpečnosti ekvivalentem těch Delfínů nebo Elevingu, tudíž vlastně nejde.

Prostě kdysi jsem na EG začal nadšene investovat jako na mnohem bezpečnější platformě, než je v p2p zvykem. S odstupem pár let mám ale pocit, že ta vyšší bezpečnost byla jen zdánlivá - respektive to byla bezpečnost opravdová, ale pro provozovatele - ne pro investory.

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Reputace: 833
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 18 kvě 2023, 13:12

Jeden z investorů Seedrs se stavil na pokec v EG. Tady je shrnutí

Hi everyone,
Past Monday I visited the German EstateGuru office and met Makar Navitski. EstateGuru’s CEO Mihkel Stamm also joined via Google Meet and together we had a long discussion of about 80 minutes, mostly about the German market. Apologies, that we couldn’t handle all points which were raised here in this discussion.
Also, let me be super open with everyone, while both answered my questions, their responses were generally vague, most likely because they simply don’t know the right answers as of now. As I see it, this was only one of the many conversations which will need to happen with EG's investors and lenders to regain trust and to keep EG alive.
Here is a brief summary in my own words, as far as I understand everything.
The German market failed for the following reasons: • EG’s credit model failed in Germany. • EG’s team in Germany failed, though there is no evidence yet for criminal conduct. • The portfolio grew too fast. • The central management acted too late. • General lack of experience with the German market, legislation, regulation, and recovery processes.
What were the consequences: • No more loans are currently issued in Germany. • The responsible team was laid off. • EG is now working with German law firms for recovery (names were not revealed, which is unsatisfying but somewhat understandable) • EG is considering of selling defaulted loans to debt collectors. • The portfolio is being revaluated, as of now the portfolio is still at around 60% LTV. Further details were not revealed.
Timeline and returns: • We will see a 100% default rate in Germany soon, as no more new loans are issued, and the good loans will be repaid soon. • We should see first small income from recovery in the next month. • A larger return from recovery is only expected by the end of this year. • EG’s team is not able to give an educated guess about the timeline nor their expectation about the return rate; they lack the experience with the German system to give a meaningful answer here.
What else: • EG is aware of their unsatisfying communication with Seedrs investors and will take action to improve this. However, as their CEO says, every person to respond to the questions of lenders and investors is one person less to support the recovery process.

Zkopírováno z Estateguru skupiny na Telegramu.

Gixian
Gold pen
Gold pen
Reputace: 691
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gixian » 19 kvě 2023, 10:26

Přísně vzato jen vata a výmluvy. :| Žádná nová informace, žádný příslib ničeho krom bodu, že do konce roku by měl přijít nějakej významnej podíl splátek (až za půl roku uvidíme, jestli to mysleli vážně, nebo to byl jen takový prázdný slib co nezarmoutí).

Na druhou stranu co jiného čekat: Asi všichni chápem, že to jejich německo byl gigantickej průser, a nikdo z nás nedoufá v zázrak, kde zítra řeknou "vyřešeno, do konce měsíce máte peníze na účtu"... :?

Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackob.Fish » 19 kvě 2023, 10:46

Jako mě osobně by zajímalo jestli EstateGuru dělá nějaké nezávislé ocenění těch nemovitostí/pozemků

Protože pokud je vše o X desítek procent nadceněné tak je to bída

Odpovědět