Seedrs

K diskusím: Invester.cz ; Crowdo; Penězdroj
Odpovědět
pager
Silver pen
Silver pen
Reputace: 395
Kontaktovat uživatele:

Seedrs

Příspěvek od pager » 19 úno 2020, 22:24

Seedrs.com - britská equity crowdfunding platforma zaměřená na startupy.

Chtěl jsem napsat financování/investování firem ve fázi angel investing a early stage VC, ale reálně je tam vše možné včetně několikakolového financování.

- projekty převážně z Velké Británie a západní Evropy (účet ve dvou měnách - GBP a EUR)
- funkční sekundární trh, který se každý měsíc na určité období otevírá a zavírá
- předpokládám, že 90 % věcí neuspěje a je to trochu házení peněz z okna, ale může se objevit nějaký 10-bagger / jednorožec, který to vykompenzuje

Příklady úspěšných firem:
- Revolut (zhodnocení pokud vím 20x)
- Bolt (dříve Taxify)
-TransferGo
Příklady neúspěšných firem:
- 90 % ostatních, viz sekundární market

Rok 2018 v číslech (https://www.seedrs.com/learn/blog/2018-year-in-review)
  • £195M was invested on the platform and 186 successful pitches
  • Nearly a 60% increase in investment from 2017
  • Named “Most Trusted” Global Equity Platform 2018
  • There were funded businesses from 12 countries across 17 different sectors
  • Investors from 60 countries made over 72,500 investments
  • Seedrs launched an investment automation industry-first with AutoInvest
  • The Seedrs Secondary Market continued to see tremendous growth, now having delivered more than 5,800 exits to investors in over 300 different companies
  • Seedrs Anchor Investor Service secured over £17M in investment offers for 15 businesses
  • German Seedrs Alumnus, Sono Motors, one of Seedrs’ biggest European success stories, returned to raise €6.1M
  • Mobile-first credit card Jaja raised nearly £5M from over 1,000 investors and through the Seedrs Anchor Investor Service received £1.5M of investment
  • Plastic roads pioneer and Seedrs Alumnus, MacRebur, raised £3.2M from over 2,100 investors
  • Wellness platform Urban Massage raised £3.5M alongside co-investment from Felix Capital
  • 71 Seedrs Alumni returned to raise further funding on Seedrs
  • Seedrs Alumnus, Revolut, became a unicorn after being valued at $1.7B
Teď jsem zaznamenal snad první českou firmu na Seedrs - Trisbee mobilní platby (publikováno 18.2.2020), nicméně jeden člověk zafinancoval 80 % kampaně, takže to spíš bude mít marketingový a PR efekt.

ch4
Silver pen
Silver pen
Reputace: 154
Kontaktovat uživatele:

Re: Seedrs

Příspěvek od ch4 » 19 úno 2020, 22:49

Souhlasim, ze 90% neuspeje, mozna i vice. Takze velka loterie pro opravdu riziko hledajici investory. Jedinou a vyznamnou vyhodou proti ostatnim platformam jako crowdcube nebo fundlift je sekundarni trh. Jenze pozor na to, neni to stejny trh jako treba na Mintos, ale regulovany trh, kde jakekoliv obchodovani hlida a reguluje Seedrs. Takze je velmi pravdepodobne, ze po dobu treba 2-5 let se s titulem vubec nebude obchodovat. Tudiz likvidita minimalni....

Ja jsem zde zainvestoval pouze do jednoho projektu pred 2 lety - https://etergo.com/ Tady jsem mel stesti na vyber, jelikoz firma vydala pred nedavnem akcie za dvojnasobek ceny a Seedrs mi ted "dovoli" :roll: prodat tyto akcie a vezme si z toho provizi. NIcmene v unoru nejspis nebyli zajemci, a sekundarni market je aktivni jen jeden tyden v mesici!!, tak ted cekam, jestli se mi podari akcii zbavit v breznu ;-)

Po nekolika zkusenostech s investovanim do akcii malych nelikvidnich spolecnosti jsem si pro sebe dal zavazek nikdy vice....
CZK:Fundlift,Bondster,Upvest,Fingood,RondaInvest
EUR:Estateguru,Bulkestate,Rendity
GBP:Ablrate,PropertyCrowd,Brickowner
Bonusy: viewtopic.php?f=40&t=134&p=2627#p2627

ch4
Silver pen
Silver pen
Reputace: 154
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ch4 » 30 kvě 2020, 11:49

ch4 píše:
19 úno 2020, 22:49
Souhlasim, ze 90% neuspeje, mozna i vice. Takze velka loterie pro opravdu riziko hledajici investory. Jedinou a vyznamnou vyhodou proti ostatnim platformam jako crowdcube nebo fundlift je sekundarni trh. Jenze pozor na to, neni to stejny trh jako treba na Mintos, ale regulovany trh, kde jakekoliv obchodovani hlida a reguluje Seedrs. Takze je velmi pravdepodobne, ze po dobu treba 2-5 let se s titulem vubec nebude obchodovat. Tudiz likvidita minimalni....

Ja jsem zde zainvestoval pouze do jednoho projektu pred 2 lety - https://etergo.com/ Tady jsem mel stesti na vyber, jelikoz firma vydala pred nedavnem akcie za dvojnasobek ceny a Seedrs mi ted "dovoli" :roll: prodat tyto akcie a vezme si z toho provizi. NIcmene v unoru nejspis nebyli zajemci, a sekundarni market je aktivni jen jeden tyden v mesici!!, tak ted cekam, jestli se mi podari akcii zbavit v breznu ;-)

Po nekolika zkusenostech s investovanim do akcii malych nelikvidnich spolecnosti jsem si pro sebe dal zavazek nikdy vice....
Tak kratky update: podarit prodat na sekundaru se mi nepodarilo. Seedrs az do minuleho tydne blokoval prodej a minuly tyden prisla zprava, ze firme hrozil bankrot, ale podarilo se sehnat investora, ktery firmu koupil za 9-10%! hodnoty - z 0.42 na akcii na 0.02. Ja koupil za 0.21. Takze ze 200% zhodnoceni se behem 3 mesicu stalo -90% znehodnoceni. Brutal. Tot vse bez jakekoliv komunikace....az uz jiz bylo hotovo. Firma co to koupila ziskala know how a zamestnala vsechny zamestnance, puvodni zakladate ziskali opce na akciie noveho majitele. Mali i velci minoritni akcionari byli vytesneni s almuznou...

Hlavne lituji investoru, kteri v lednu/unoru investovali za 0.42 a byli jim slibovany svetle zitrky....

Je tam hodne investoru s investicemi pres 10k EUR a ty ted zkoumaji co s tim, nicmene to vypada dost beznadejne. Ja jsem to jiz odepsal.

Kazdopadne draha lekce z investic do malychnelikvidnich startupu. A jak uz jsem psal jinde. Nenechte se ukolebat existenci secondary marketu, staci, ze firma bude Seedrs informovat, ze probihaji investicni kola a firma se na ten market ani nedostane. A cenu neurcujete vy, ale Seedrs dle ukonceneho investicniho kola.
CZK:Fundlift,Bondster,Upvest,Fingood,RondaInvest
EUR:Estateguru,Bulkestate,Rendity
GBP:Ablrate,PropertyCrowd,Brickowner
Bonusy: viewtopic.php?f=40&t=134&p=2627#p2627

hoodoo
Silver pen
Silver pen
Reputace: 126
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hoodoo » 07 lis 2023, 15:18

Investujete někdo tady? Asi není moc velká šance chytit takový terno, jako byl Revolut, ale vidím tam i další zajímavý firmy s pěkným zhodnocením. Jen by se to chtělo kolegiálně podělit, když tam někoho něco zaujme. Já to začnu sledovat ode dneška trochu víc.

Odpovědět