Poskytovatelé půjček na Mintosu
-
- Gold pen
- Reputace: 1038
- Kontaktovat uživatele:
Re: Poskytovatelé půjček na Mintosu
Další zajímavý tip na TOP LO na PM je Placet Group. Momentálně nabízí litevské půjčky (dceřinka Nordecum) za 12 %, kvalitnější estonský trh pak nabízí jednu půjčku 11 % a zbytek 10 %. Oproti zbytku nic moc, ale je to např. max, co se kdy mohlo najít na jejich platformě Moncera. Do jejich záložky sepíšu nějaký upgrade, poslední je z listopadu minulého roku.
- Namor
- Gold pen
- Reputace: 1461
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas, ze Placet patri k top dle kvality LO. Casto jsem si stejnou otazku pokladal - mam investovat do Placetu za mnohem nizsich uroku? Ty litevske pujcky za 12% jsou cca. na 70! mesicu.Cupi92 píše: ↑13 zář 2023, 09:30Další zajímavý tip na TOP LO na PM je Placet Group. Momentálně nabízí litevské půjčky (dceřinka Nordecum) za 12 %, kvalitnější estonský trh pak nabízí jednu půjčku 11 % a zbytek 10 %. Oproti zbytku nic moc, ale je to např. max, co se kdy mohlo najít na jejich platformě Moncera. Do jejich záložky sepíšu nějaký upgrade, poslední je z listopadu minulého roku.
Nakonec jsem se vzdy rozhodl pro vyssi uroky u jinych LO, kterym v ramci p2p take verim - Iute, Eleving, Delfin. Ten rozdil mezi napr. nyni Iute 14,9% a Placet 12% se mi jevi prilis velky pro moji odolnost vuci riziku. Neboli nezda se mi Placet o ca. 25% bezpecnejsi. Dalsi moji pohnutkou bylo videni p2p investic jako rizikove investice. Tj. vedome podstupuji toto riziko s cilem vyssiho vynosu.
Tyto moje poznamky jsou ciste mym pristupem a rozhodne nejsou kritikou Placetu, ktery povazuji za kvalitni LO na p2p trhu.
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Tomu rozumím. Já jsem u Iute už dost převážený, mám ho nejvíc na Mintosu a k tomu i bokem bondy. Delfin zas vykupuje, takže i dnešních 13,5 % nemusí vydržet bůhvíjak dlouho, bohužel. Eleving pak z těchto 4 považuju asi za nejrizikovější, ač jsou to autopůjčky. A když už jsem nedávno nadhodil i Credifiel za 11,8 %...Namor píše: ↑14 zář 2023, 09:24Souhlas, ze Placet patri k top dle kvality LO. Casto jsem si stejnou otazku pokladal - mam investovat do Placetu za mnohem nizsich uroku? Ty litevske pujcky za 12% jsou cca. na 70! mesicu.Cupi92 píše: ↑13 zář 2023, 09:30Další zajímavý tip na TOP LO na PM je Placet Group. Momentálně nabízí litevské půjčky (dceřinka Nordecum) za 12 %, kvalitnější estonský trh pak nabízí jednu půjčku 11 % a zbytek 10 %. Oproti zbytku nic moc, ale je to např. max, co se kdy mohlo najít na jejich platformě Moncera. Do jejich záložky sepíšu nějaký upgrade, poslední je z listopadu minulého roku.
Nakonec jsem se vzdy rozhodl pro vyssi uroky u jinych LO, kterym v ramci p2p take verim - Iute, Eleving, Delfin. Ten rozdil mezi napr. nyni Iute 14,9% a Placet 12% se mi jevi prilis velky pro moji odolnost vuci riziku. Neboli nezda se mi Placet o ca. 25% bezpecnejsi. Dalsi moji pohnutkou bylo videni p2p investic jako rizikove investice. Tj. vedome podstupuji toto riziko s cilem vyssiho vynosu.
Tyto moje poznamky jsou ciste mym pristupem a rozhodne nejsou kritikou Placetu, ktery povazuji za kvalitni LO na p2p trhu.

Placet Litva je dceřinka Nordecum, která sama o sobě není v takové finanční kondici jako celý Placet Group (ač patří 100 % do skupiny) a zaobírá se hlavně spotřebitelskými půjčkami. Estonský Placet pak je asi ze 70 % credit line, víceméně kreditka. Jejich APR je poměrně malé a za mě jsou Placeti oproti jiným agresivnějším LO už tak napůl cesty k bankám. Velkou výhodou je opravdu relativně malé zadlužení, což vnímám fakt jako low-risk.
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Tak zrovna dnes se objevily 12% Placet Estonska, kolem 2-4 let.
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Kdo je zainvestován do Everest Finanse, mám k posouzení dvě informace.
1) Pokuta ve výši v přepočtu cca 3m EUR za obcházení zastropování neúrokových poplatků. Everest k půjčce přidával i další smlouvu, ve které vykoupil něco z domácnosti dlužníka a za splátky mu předmět ponechal k využívání jako leasing. Na tento typ půjčky nebyl zaveden strop z hlediska poplatků. Druhým důvodem pro pokutu je nedostatečná informovanost klientů z hlediska výše zmíněného. Více viz https://finanse.uokik.gov.pl/kredyty-ko ... esa-uokik/ , stačí přeložit do angličtiny.
Edit: pokuta je nepravomocná a Everest se proti ní může odvolat u soudu
2) od července postupný nárůst zpožděných půjček z 0 % na dnešních téměř 30 %. Nějakou dobu velikost portfolia Everestu na Mintosu klesá, ale to nevysvětluje takhle razantní zhoršení výkonnosti a nedivím se, že má Everest zhoršené hodnocení.
Oboje mohou být indikátory možných problémů, nechám na vaše posouzení, jak zásadní to může být. Já například v Everestu nejsem, jejich finance mě moc nepřesvědčily a tohle tomu moc nepřidalo.
1) Pokuta ve výši v přepočtu cca 3m EUR za obcházení zastropování neúrokových poplatků. Everest k půjčce přidával i další smlouvu, ve které vykoupil něco z domácnosti dlužníka a za splátky mu předmět ponechal k využívání jako leasing. Na tento typ půjčky nebyl zaveden strop z hlediska poplatků. Druhým důvodem pro pokutu je nedostatečná informovanost klientů z hlediska výše zmíněného. Více viz https://finanse.uokik.gov.pl/kredyty-ko ... esa-uokik/ , stačí přeložit do angličtiny.
Edit: pokuta je nepravomocná a Everest se proti ní může odvolat u soudu
2) od července postupný nárůst zpožděných půjček z 0 % na dnešních téměř 30 %. Nějakou dobu velikost portfolia Everestu na Mintosu klesá, ale to nevysvětluje takhle razantní zhoršení výkonnosti a nedivím se, že má Everest zhoršené hodnocení.
Oboje mohou být indikátory možných problémů, nechám na vaše posouzení, jak zásadní to může být. Já například v Everestu nejsem, jejich finance mě moc nepřesvědčily a tohle tomu moc nepřidalo.
-
- Reputace: 5
- Kontaktovat uživatele:
Rizikovější LO
Dost mě štve věčné vykupování od Eleving Goup a držet vše u IuteCredit a DelpfingGoup(který také vykupovat umí dobře) nechci.
Docela hezky mi vyšly půjčky u Zenka, Watu a DanaRupiah- vše už je doma se solidním úrokem.
Teď z rizikových mám otevřená Planet42 a Creditstar.
Planet42 vidím jako rizikový kvůli situaci v JAR a kvůli nepřesvědčivým výsledkům LO.
Co je ale "shnilého" na Creditstar? Výsledky vypadají dobře a geopoliticky problém také nevidím. Dělali si co chtěli a dlooouho zdržovali platby, ale nakonec zaplatili vše i s nějakým drobným bonusem. Jde o "averzi" kvůli této zkušenosti? Nebo je tam ještě něco dalšího, co nevidím?
Docela hezky mi vyšly půjčky u Zenka, Watu a DanaRupiah- vše už je doma se solidním úrokem.
Teď z rizikových mám otevřená Planet42 a Creditstar.
Planet42 vidím jako rizikový kvůli situaci v JAR a kvůli nepřesvědčivým výsledkům LO.
Co je ale "shnilého" na Creditstar? Výsledky vypadají dobře a geopoliticky problém také nevidím. Dělali si co chtěli a dlooouho zdržovali platby, ale nakonec zaplatili vše i s nějakým drobným bonusem. Jde o "averzi" kvůli této zkušenosti? Nebo je tam ještě něco dalšího, co nevidím?
- zbynhu
- Administrátor
-
Gold pen
- Reputace: 2140
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rizikovější LO
Creditstar má obří problémy s likviditou. Požár na Mintosu sice prozatím nějak uhasil, ale neplní své závazky třeba na Lendermarketu (dnes jsem dával post s vyjádřením tady).Broukada píše: ↑07 lis 2023, 00:21Co je ale "shnilého" na Creditstar? Výsledky vypadají dobře a geopoliticky problém také nevidím. Dělali si co chtěli a dlooouho zdržovali platby, ale nakonec zaplatili vše i s nějakým drobným bonusem. Jde o "averzi" kvůli této zkušenosti? Nebo je tam ještě něco dalšího, co nevidím?
Protože management stále odmítá utlumit jejich byznys, bude nejspíš jediným řešením upsání dluhopisů - pokud se jim to podaří.
Já bych rozhodně kvůli pár procentům do takového rizika nešel, ale každý máme svůj rizikový profil...
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.
- paklic
- Silver pen
- Reputace: 241
- Kontaktovat uživatele:
Já bych neřekl, že odmítají utlumit byznys. V poslední době pozastavili půjčky ve Španělsku, občas jsem viděl i pozastavení v Dánsku (tam však v tuto chvíli již půjčují). V Polsku budou muset asi také končit, vzhledem k nové legislativě.... takže se podle mne alespoň trochu snaží... Uvidíme, jestli to bude stačit.zbynhu píše: ↑07 lis 2023, 08:08Protože management stále odmítá utlumit jejich byznys, bude nejspíš jediným řešením upsání dluhopisů - pokud se jim to podaří.Broukada píše: ↑07 lis 2023, 00:21Co je ale "shnilého" na Creditstar? Výsledky vypadají dobře a geopoliticky problém také nevidím. Dělali si co chtěli a dlooouho zdržovali platby, ale nakonec zaplatili vše i s nějakým drobným bonusem. Jde o "averzi" kvůli této zkušenosti? Nebo je tam ještě něco dalšího, co nevidím?
P2P: Mintos, Afranga, Esketit, Lendermarket, Robocash
Převody měn: Revolut
Broker: Degiro
Referral odkazy: viewtopic.php?f=40&t=134&p=58442#p58442
Převody měn: Revolut
Broker: Degiro
Referral odkazy: viewtopic.php?f=40&t=134&p=58442#p58442
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
To, že odmítají tlumit svůj růst, jsou přímo slova Creditstaru už po nějakou dobu. Pořád jen mluví o růstu. Ve stylu "Závazky na Mintosu bychom mohli splatit hned, ale preferujeme investovat do růstu"...paklic píše: ↑07 lis 2023, 08:15Já bych neřekl, že odmítají utlumit byznys. V poslední době pozastavili půjčky ve Španělsku, občas jsem viděl i pozastavení v Dánsku (tam však v tuto chvíli již půjčují). V Polsku budou muset asi také končit, vzhledem k nové legislativě.... takže se podle mne alespoň trochu snaží... Uvidíme, jestli to bude stačit.zbynhu píše: ↑07 lis 2023, 08:08Protože management stále odmítá utlumit jejich byznys, bude nejspíš jediným řešením upsání dluhopisů - pokud se jim to podaří.Broukada píše: ↑07 lis 2023, 00:21Co je ale "shnilého" na Creditstar? Výsledky vypadají dobře a geopoliticky problém také nevidím. Dělali si co chtěli a dlooouho zdržovali platby, ale nakonec zaplatili vše i s nějakým drobným bonusem. Jde o "averzi" kvůli této zkušenosti? Nebo je tam ještě něco dalšího, co nevidím?
Při minulém upisování bondů upsali tak půlku cílené sumy. Na Mintosu nikdo pořádně nechce ani jejich 17,5 a na Lendermarketu zadržuje platby v PP. Vzhledem k tomuto typu businessu je fuk, nakolik jsou ziskoví, kvůli závazkům. Pokud před splatností nějakých velkých závazků neschrastí další peníze (a investoři jich mohou mít už dost, tak se nepohrnou), půjdou do defaultu.
- Namor
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Nyni nastava doba dalsi vlny realizace rizika investovani do p2p:
Wowwo - viz komunikace v prislusnem vlakne. Strucne - woowo popira jakekoli zavazky vuci investorum na Mintosu. V arbitrazi Mintos neuspel a zaloba v Turecku predstavuje vysoke naklady (ca. 400 TEUR jen poplatek za podani zaloby) a naprosto nejisty vysledek => ne nadarmo se rika turecke hospodarstvi.
Dziesietka Polsko - je v koncich a pokud by sla do likvidace, tak uspokoji jen 0,2% svych pohledavek => tj. nulu. Navrhuje dohodu, ze by se pohledavky resili az v roce 2031-32 a Mintos drzi jen ca. 5% pohledavek, takze ani jeho hlas nebude mit ve veritelskem vyboru nejakou vahu.
Creditstar - bojuje o zivot stale stejnymi prostredky - zadna ci manipulativni komunikace, zavedeni PP.... Nejsou schopni splatit stare dluhopisy, ted budou upisovat nove - to jsem opravdu zvedav kolik toho prodaji. Pro me osobne je tato firma jiz mrtva - jen se se provozuji tanecky okolo. "Obdivuji kuraz" novych investoru, ale jen diky nim mohu mit nejakou slaboulinkou nadeji na splaceni tech mych. Takze brave hearts - do toho!
Jsem ve vsech trech firmach ale nastesti relativne malo - s temito penezi jsem se jiz psychicky rozloucil. kazdy cent bude jen prijemnym prekvapenim.
Wowwo - viz komunikace v prislusnem vlakne. Strucne - woowo popira jakekoli zavazky vuci investorum na Mintosu. V arbitrazi Mintos neuspel a zaloba v Turecku predstavuje vysoke naklady (ca. 400 TEUR jen poplatek za podani zaloby) a naprosto nejisty vysledek => ne nadarmo se rika turecke hospodarstvi.
Dziesietka Polsko - je v koncich a pokud by sla do likvidace, tak uspokoji jen 0,2% svych pohledavek => tj. nulu. Navrhuje dohodu, ze by se pohledavky resili az v roce 2031-32 a Mintos drzi jen ca. 5% pohledavek, takze ani jeho hlas nebude mit ve veritelskem vyboru nejakou vahu.
Creditstar - bojuje o zivot stale stejnymi prostredky - zadna ci manipulativni komunikace, zavedeni PP.... Nejsou schopni splatit stare dluhopisy, ted budou upisovat nove - to jsem opravdu zvedav kolik toho prodaji. Pro me osobne je tato firma jiz mrtva - jen se se provozuji tanecky okolo. "Obdivuji kuraz" novych investoru, ale jen diky nim mohu mit nejakou slaboulinkou nadeji na splaceni tech mych. Takze brave hearts - do toho!
Jsem ve vsech trech firmach ale nastesti relativne malo - s temito penezi jsem se jiz psychicky rozloucil. kazdy cent bude jen prijemnym prekvapenim.
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693
- doonio
- Gold pen
- Reputace: 566
- Kontaktovat uživatele:
Tohle je docela zajímavý oser ze strany Mintosu, nepřispěješ na courtFee, budeš potrestán za to že my jsme odrbali smlouvu s poskytovatelem. Ale já jim teda nedám ani korunu, nečekám že soudy v Turecku jsou nějak rychlé, natož efektivní. Ale aby mě vyhrožoval Mintos, že když nepřispěju na soudní poplatke, že mě dle bude krátit na případném vypořádání, to jsem ještě nezažil. Celé vyjádření mintosu k této směšné události, za kterou si můžou oni sami:Namor píše: ↑07 lis 2023, 16:31
To initiate a commercial lawsuit in Turkey, it’s required by local legislation to pay an advanced court charge of 1.71% of the claim, which is the amount owed to investors. This court charge will be paid back if the lawsuit is successful, and mostly paid back if the lawsuit is unsuccessful. Given the claim amounts to €18.5 million including the principal and interest, a court fee of €316 thousand needs to be paid for this lawsuit. To additionally claim the penalty amount, which is up to €11 million, would increase the court fee to close to €500 thousand.
We’re presenting you with the option to contribute a share of the court fee. If you choose to contribute at least 1.71% of your exposure, you would be considered litigation financiers. Upon successful completion of the case, you would receive your contribution of the court fee back, minus statutory costs and potential exchange rate changes, as well as your share of the total recoveries.
If you choose to pay more, you will receive a higher recovery. If you choose to pay less or nothing at all, 30% of the recoveries will be treated as litigation costs and will be deducted from your recovered amount and allocated to those who pay the court fee. See the FAQ below for more details.
P2P: Mintos, EstateGuru,LinkedFinance
Převody měn: Revolut, IB FX, Akcenta
Broker: Degiro, IB, FIO e-broker
-
- Silver pen
- Reputace: 126
- Kontaktovat uživatele:
Mintos něco odrbal ve smlouvě?
- Namor
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Já to vidím jinakdoonio píše: ↑08 lis 2023, 08:58Tohle je docela zajímavý oser ze strany Mintosu, nepřispěješ na courtFee, budeš potrestán za to že my jsme odrbali smlouvu s poskytovatelem. Ale já jim teda nedám ani korunu, nečekám že soudy v Turecku jsou nějak rychlé, natož efektivní. Ale aby mě vyhrožoval Mintos, že když nepřispěju na soudní poplatke, že mě dle bude krátit na případném vypořádání, to jsem ještě nezažil. Celé vyjádření mintosu k této směšné události, za kterou si můžou oni sami:
1. za investice si neseme sami plnou zodpovědnost. Nemůžeme ji převalovat na jiné - např. Mintos
2. Mintos nabízí, že bude investory zastupovat ve vymáhání a že toto bude něco stát.
3. Každý z nás se rozhodne, zda přispěje alias je tu možnost volby a tato volba se pak zohlední v případě úspěchu (pokud úspěch bude)
Shrnuto - vidím to jako fair deal a i jako otevřenou komunikaci. Neznám mnoho platforem, jež by takto fungovaly a komunikovaly.
-
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
S těmi nabízenými možnostmi taky nemám problém, přijdou mi fér. Ale zase teda nesouhlasím s tím, že odpovědnost je plně na nás. Mintos to nedělá jako nějakou charitu, má roli prostředníka a garanta a za to inkasuje odměnu. Nehledě na propojený byznys. Smluvní podmínky vytváří Mintos a tak taky nese odpovědnost, pokud v nich něco posral a ztížil tak vymahatelnost pohledávek.
Investor nese hodně rizik, ale že bych chtěl nést riziko toho, že Mintos špatně napíše smlouvy s LO, to zase teda ne.
Dodávám, že nevím, jestli Mintos něco pokazil, to nadhodil @doonio
Investor nese hodně rizik, ale že bych chtěl nést riziko toho, že Mintos špatně napíše smlouvy s LO, to zase teda ne.
- doonio
- Gold pen
- Reputace: 566
- Kontaktovat uživatele:
Já předpokládám, že Mintos než začal s Wowoo nějak spolupracovat,udělal si domácí úkol a zjistil si u právního oddělení specializujícím se na obchodní právo v Turecku, co by kdyby XXX. A na základě tohoto právního rámce, to měl nějak ošetřené ve obchodní/partnerské smlouvě mezi Mintos - Wowoo.hoodoo píše: ↑08 lis 2023, 13:25S těmi nabízenými možnostmi taky nemám problém, přijdou mi fér. Ale zase teda nesouhlasím s tím, že odpovědnost je plně na nás. Mintos to nedělá jako nějakou charitu, má roli prostředníka a garanta a za to inkasuje odměnu. Nehledě na propojený byznys. Smluvní podmínky vytváří Mintos a tak taky nese odpovědnost, pokud v nich něco posral a ztížil tak vymahatelnost pohledávek.
Toto jde úplně mimo investora, tady neřešíme že nějaký dlužník z Wowoo nezaplatil - to se stát může a tady nesu toto riziko já jako investor, souhlas. Ale tady došlo k ojebu, že celé Wowoo vydrbalo s Mintosem a ten jak se zdá nemá žádné smluvní páky,kovenanty, podepsané zástavy,... jak na ně. Nemůže vlítnout do TR a zabavit majetek. Místo toho vedou lotyši debaty na dálku s vyčůraným turkem a ten se jen směje. Tady jde o kreditibilu celého Mintosu, takový mini SCAM mi to příjde.
Příště to bude co? Jestli chcete nadále s námi komunikovat, prosím uhraďte mzdu našeho supportu. Otevřená komunikace to je (ještě aby né, když chtějí naše extra prachy), ale jako férovo nabídku to nevidím ani za zlaté prase

Naposledy upravil(a) doonio dne 08 lis 2023, 15:23, celkem upraveno 1 x.
P2P: Mintos, EstateGuru,LinkedFinance
-
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
Rozumím. Já předpokládám, že Mintos má smlouvy, řekněme, standardní. A celý problém není o kvalitě smluv, ale o vymahatelnosti práva. Můžeš mít ve smlouvě co chceš, ale pokud nemáš zastání v soudním systému, tak co naděláš
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Příští týden bude reportovat čísla Iute a jsem na ně zvědavý. Na Mintosu se výrazně zhoršuje jejich portfolio, od půlky října vyrostlo procento zpožděných půjček ke 30 %. Že by i Iute mělo problém s likviditou? Nabízejí stále 15 %, jejich portfolio na Mintosu spíše trochu klesá než roste. 30 % rozhodně nemůže být skutečná situace s dlužníky, spíše Iute uměle posílá splatné části do late a získává víc času.
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Byl jsem z Iute tak nervózní, že místo abych čekal na finanční výsledky (které stejně obsahují pouze 30.9. a ne říjen), napsal jsem na podporu Iute s otázkou ohledně kontinuálně se zpožďujícího portfolia. Tady je, doufejme uklidňující, odpověď:
Thank you for contacting us!
We apologize for the inconvenience. We've recently received feedback from investors about a delay in loan repayments and upon investigation, an isolated IT issue was identified, impacting the timely processing of repayments.
IT team has started working on this matter to resolve the underlying problem, and since some of the work requires manual checks on our end, we expect to catch up with portfolio repayments in the next 48 hours.
We sincerely apologize for any disruption and appreciate your patience. If you have any further concerns or questions, please do not hesitate to contact us.
Thank you for contacting us!
We apologize for the inconvenience. We've recently received feedback from investors about a delay in loan repayments and upon investigation, an isolated IT issue was identified, impacting the timely processing of repayments.
IT team has started working on this matter to resolve the underlying problem, and since some of the work requires manual checks on our end, we expect to catch up with portfolio repayments in the next 48 hours.
We sincerely apologize for any disruption and appreciate your patience. If you have any further concerns or questions, please do not hesitate to contact us.
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Hlásím, že asi půlka mého Iute 15-30 dní zpožděného portfolia je zpět v current. A výsledky za Q3 na první pohled v pohodě, více prostuduju zítra a hodím shrnutí do vlákna Iute.
-
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
ESTO mě začíná pěkně víte co. Sice nabízí 14%, ale permanentně z toho drží 10 až 15 procent objemu v PP. Takový přístup se mi teda vůbec nelíbí.