Mintos Notes anketa

web: www.mintos.com

Do Notes na Mintosu:

Investuji už delší dobu
3
27%
Začínám investovat až nyní - po snížení WTH daně
7
64%
Nejsem ještě rozhodnutý
1
9%
Nehodlám investovat v žádném případě
0
Žádná hlasování

Celkem hlasů: 11

Jan
writerP2P
Jan
Jan
Reputace: 1070
Kontaktovat uživatele:

Mintos Notes anketa

Příspěvek od Jan » 30 čer 2022, 23:25

Notes jsou na Mintosu celkem výrazná změna. Tak proč neudělat anketku :o).
(Platnost 30 dní, 3 možné odpovědi (byť 2 úplně stačí), možnost změny odpovědí).

Pak klidně můžeme shrnout/hodit do koše. Klidně dejte i koment, bude-li třeba.

edit zbynhu:// Anketa na přání resetována a pozměněna k 30.11.2022
Zkušenosti:
P2P: Mintos, Lendermarket, Afranga, Roger(dříve Investaukce)
Devizové spol.: RoklenFX

Zdroje:
explorep2p.com/mintos-lender-ratings/
p2p.holdings/mintos
beyondp2p.com/platforms/mintos/loan-originators

BTW
CO<JAK<PROČ

Gixian
Gold pen
Gold pen
Reputace: 752
Kontaktovat uživatele:

Re: Mintos Notes anketa

Příspěvek od Gixian » 02 črc 2022, 10:50

K tomu se dá dát snad jen jedinej komentář:

Doufejme, že jsme velice nereprezentativní vzorek Mintosích investorů, že jiní nejsou takove "podrážděné citlivky" a z claims plynule přešli na notes... :shock:

Protože pokud by tyhle výsledky byly reprezentativní pro celej Mintos, tak ta platforma skončila, a velká část z těch LO, které berou většinu zdrojů z Mintosu, se dostane do platební neschopnosti. :)

Jan
writerP2P
Jan
Jan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 04 črc 2022, 15:18

Gixian píše:
02 črc 2022, 10:50
K tomu se dá dát snad jen jedinej komentář:

Doufejme, že jsme velice nereprezentativní vzorek Mintosích investorů, že jiní nejsou takove "podrážděné citlivky" a z claims plynule přešli na notes... :shock:

Protože pokud by tyhle výsledky byly reprezentativní pro celej Mintos, tak ta platforma skončila, a velká část z těch LO, které berou většinu zdrojů z Mintosu, se dostane do platební neschopnosti. :)
Jiná fóra nečtu, takže netuším.
Jinak výsledek je dost tristní. Ale mám pocit, že to, že to nebude snadné, bylo zřejmé od začátku... Jenže Mintos...a jeho naprostá ignorance (která jim doteď prakticky vždy vyšla, nebo minimálně nebyla likvidační).

Jinak, snad jediné aspoň trochu pozitivní - nevím, jestli to souvisí s vyhraněností názoru a potřebou ho sdílet, ale z počátku bylo téměř vše "určitě časem neplánuji" , nyní přibývají "spíše časem neplánuji"/"nevím". A dnes přibyl i druhý investující. Takže pokud by se Mintos probral, dávalo by to ještě naději na změnu/návrat investorů.
Zkušenosti:

Zdroje:
p2p.holdings/mintos

BTW
CO<JAK<PROČ

Sedlis
Reputace: 6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sedlis » 12 črc 2022, 11:57

Ahoj,
na Mintosu už jedu cca 2 roky. Zatím jsem jel automatickou investici, každý měsíc tam něco pošlu a moc se nestarám o ruční nákupy. Aktuálně jsem přešel na Notes a pokračuji dál. Jen momentálně řeším daňový domicil. Jestli ano nebo ne. Přece jenom danit 15% nebo 25% je trošku rozdíl.
Plánuje někdo si zařídit daňový domicil?

Našel jsem na portálu finanční správy vzor dokumentu pro získání daňového domicilu (www.financnisprava.c z/assets/cs/priloh ... sti_FO.pdf). Podle vzoru by to mělo jít odeslat na finanční úřad a finační úřad by to měl následně odeslat na zvolenou možnost v dokumentu:
a) osobně
b) adresa
c) datovka
Jen nevím, za jaké zdaňovací období se uplatnit. Jestli letošní rok 2022 nebo až pak budu platit daně. Tedy rok 2023. Co myslíte?

Děkuji

EDIT: tak to vypadá, že to musí být pro aktuální rok a než až se bude danit. A je to na 1 rok.

Gixian
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gixian » 12 črc 2022, 14:28

Jo, bude dobre kdyz se nekdo hecne, vyzada si to potvrzeni domicilu a v praxi overi, jaka nejsnazsi cesta k tomu potvrzeni vede. Takze chvalim, ze se toho chces ujmout! :)

Pokud to jde vyzadat jednoduse datovkou (a pak do ni zase dostat), nezni to opravdu nijak komplikovane.
(Jen me mate, jakym zpusobem v takovem pripade platim tech 100 korun poplatek za vydani.)

Co se tyce obdobi, za ktere to vyzadat, tak z tech dvou moznosti (k urcitemu datu / zpetne za zdanovaci obdobi) logicky potrebujes k urcitemu datu (idealne asi 1.7. kdy zacaly notes nebo tak neco), protoze Mintos si tu srazkovou dan bude strhavat prubezne z kazde splatky, tj. potrebuje tvuj domicil overit uz ted - ze mu to potvrdis pristi jaro (tj. po konci danoveho obdobi) mu nepomuze se srazkami, ktere bude provadet letos.

entik
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 146
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od entik » 12 črc 2022, 15:07

Někde jsem to tady už dával, ale o Mintosu je tady těch vláken hafo, takže těžko to hledat :)

O potvrzení lze požádat datovkou, alespoň dle mého místně příslušného FÚ (někdo jiný naopak psal, že jemu na FÚ řekli, že jedině osobně). Pošlou zpět platební údaje, až obdrží platbu, pošlou potvrzení. Dá se žádat jen o platnost za časový úsek v minulosti, nebo k nějakému datu v minulosti. Tj ideálně požádat o potvrzení k datu podání žádosti, dle Mintos supportu by toto mělo stačit na celý kalendářní rok - resp. byla to opět taková neurčitá odpověď, něco ve stylu "pokud to nebude moc staré, tak nám to bude stačit".

Filldor
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filldor » 12 črc 2022, 20:47

Zdravím investoři,

koukám, že stále řešíte daňový domicil. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit to, co psal Entik. Jen upřesním pár detailů.

O potvrzení jsem zažádal online přes DIS+. Postupoval jsem dle pokynů na webu FÚ. Hoďte do googlu: "Informace Generálního finančního ředitelství k vydávání potvrzení o daňovém domicilu"

Do týdne se mi ozvala paní z FÚ kvůli platbě. Domluvili jsme se, že mi platební údaje zašle do sms. Jednalo se o 100 kč. Za další týden mi potvrzení přistálo v datovce.

To jsem následně odeslal Mintosu, kde mi po cca dvou týdnech a jedné urgenci potvrdili snížení srážkové daně na 10%.

Supportu jsem se neptal (možná to ještě udělám), ale chápu to tak, že příští rok budu žádat o nové potvrzení znova.

Takže celý proces za mě nebyl složitý. Jen to trvalo trochu déle cca měsíc.

Sedlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sedlis » 13 črc 2022, 10:14

Ahoj,
díky za info. Dneska si zkusím pořídit datovku a vyžádat si daňový domicil. Tak pak pisnu, jak se dařilo.

gulliver
Gold pen
Gold pen
Reputace: 343
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gulliver » 18 črc 2022, 09:13

Já kdysi ten daňový domicil vyplnil jako rodné číslo a zatím vše v pohodě. Třeba i u Revolutu jsem tak učinil. Nenapadlo mne, že budu k tomu muset udělat nějaké další kroky u finančáku.

Sedlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sedlis » 18 črc 2022, 09:30

gulliver píše:
18 črc 2022, 09:13
Já kdysi ten daňový domicil vyplnil jako rodné číslo a zatím vše v pohodě. Třeba i u Revolutu jsem tak učinil. Nenapadlo mne, že budu k tomu muset udělat nějaké další kroky u finančáku.
Ahoj, těžko říct. Někde jsem četl, že stačilo doplnit občanku u Mintosu a šlo to v pohodě. U někoho to neprošlo. Momenátlně jsem na půl cesty k domicilu a řeším furt nějaké doplnění údajů apod.

Sedlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sedlis » 09 srp 2022, 13:24

Ahoj,
po delší době sem znovu píši své zkušenosti ohledně postupu za daň. domicilem.

Po dlouhodobém trápení s mojí bankou, kdy jsem se snažil nastavit e-identitu jsem to vzdal a udělal si eidentitu přes občanku. Stačilo si jen aktivovat čip na kartě na úřadě. Následně jsem si založil datovou schránku a přístup do finančního systému DIS+. Vyplnil základní informace pro podání žádosti daňového domicilu a samotnou žádost.

Mám, ale problém, jaké datum mám zadat pro daňové období. Nastavil jsem od 1.7.2022(kdy notes začali fungovat) do 31.12.2022. FU úřad se mi ozval, že nelze vystavit daň. domicil za období, které ještě nenastalo. Takže maximálně tam může být období od 1.7.2022 do dnešního data (9.8.2022). Ale Mintosu asi nebude stačit jen za tohle období. Jaké datum jste prosím zvolili?

Děkuji

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 2141
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 09 srp 2022, 13:40

Díky za sdílení Tvých zkušeností.

Já jsem o domicil nežádal, ale Mintos v tomto pokročil a už nabízí poměrně podrobné informace zde:
https://help.mintos.com/hc/en-us/articl ... -tax-rate-

Na Tvůj dotaz pak odpovídá následující:
Unless stated otherwise, your tax resident certificate remains valid until the end of the specified calendar year. You will need to submit a new tax resident certificate to reduce your tax withholding rate in the next calendar year.
Takže ano, FÚ Ti vystaví potvrzení pouze k dnešnímu datu a Mintos ho bude považovat platný pro zbytek letošního roku. Hned na začátku toho příštího proto musíš zažádat znovu a potvrzení opět na jeden kalendářní rok do Mintosu dodat.
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

Sedlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sedlis » 09 srp 2022, 13:46

zbynhu píše:
09 srp 2022, 13:40
Díky za sdílení Tvých zkušeností.

Já jsem o domicil nežádal, ale Mintos v tomto pokročil a už nabízí poměrně podrobné informace zde:
https://help.mintos.com/hc/en-us/articl ... -tax-rate-

Na Tvůj dotaz pak odpovídá následující:
Unless stated otherwise, your tax resident certificate remains valid until the end of the specified calendar year. You will need to submit a new tax resident certificate to reduce your tax withholding rate in the next calendar year.
Takže ano, FÚ Ti vystaví potvrzení pouze k dnešnímu datu a Mintos ho bude považovat platný pro zbytek letošního roku. Hned na začátku toho příštího proto musíš zažádat znovu a potvrzení opět na jeden kalendářní rok do Mintosu dodat.

Takže plácnu. V roce 2023 v lednu si zažádám o nový daňový domicil za období 1.1.2023 do 5.1.2023 a Mintosu podle toho co píšeš to bude stačit na celý rok?

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 2141
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 09 srp 2022, 13:52

Ano, pro celý rok 2023.
Aspoň podle jejich současné interpretace.
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

Sedlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sedlis » 09 srp 2022, 14:04

zbynhu píše:
09 srp 2022, 13:52
Ano, pro celý rok 2023.
Aspoň podle jejich současné interpretace.
Tak uvidíme. Nic jdu opravit tu žádost a ozvu se co a jak. Třeba to někomu pomůže.

Sedlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sedlis » 12 srp 2022, 13:32

Ahoj, daňový domicil získám odkaz na postup + dodatečné otázky. Díky

https://p2pforum.cz/viewtopic.php?f=39&t=870

Jan
writerP2P
Jan
Jan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 29 lis 2022, 22:55

No, tak po změně pravidejl jsem oproti anketě začal být aktivní v notes, i když jsem to ani "spíše neplánoval".
Čímž rovněž dávám k úvaze smazání vlákna :o).
Zkušenosti:

Zdroje:
p2p.holdings/mintos

BTW
CO<JAK<PROČ

Gixian
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gixian » 30 lis 2022, 11:42

Potvrzuji, taky me odpor k Notes postupne presel. (Stale nejsem ve stavu, ze bych v nich videl oproti Claims vyhodu, ale uz mi aspon nevadi.)
Takze ma dnesni realita je uplne jina nez moje odpovedi v ankete.

Jestli to ale znamena, ze by se to vlakno melo smazat, to nevim - mozna je to zajimava sonda do toho, jak jsme ty veci videli pul roku zpet...
Spis bych asi navrhl nekdy v dohledne budoucnosti (treba leden?) anketu zopakovat, a videt na vysledcich, jak se postoj lidi postupne promenuje.

Jan
writerP2P
Jan
Jan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 30 lis 2022, 12:03

Gixian píše:
30 lis 2022, 11:42
Potvrzuji, taky me odpor k Notes postupne presel. (Stale nejsem ve stavu, ze bych v nich videl oproti Claims vyhodu, ale uz mi aspon nevadi.)
Takze ma dnesni realita je uplne jina nez moje odpovedi v ankete.

Jestli to ale znamena, ze by se to vlakno melo smazat, to nevim - mozna je to zajimava sonda do toho, jak jsme ty veci videli pul roku zpet...
Spis bych asi navrhl nekdy v dohledne budoucnosti (treba leden?) anketu zopakovat, a videt na vysledcich, jak se postoj lidi postupne promenuje.
Mám to podobně - defakto že hlavní překážka zmizela. Jinak nejsem schopen říci, jaké jsou faktické rozdíly mezi claims a notes.

Pokračování nechám na adminech.
Beru to tak, že podmínky se výrazně změnily, takže se změnil i názor investorů, ale velkou informační hodnotu v tom osobně nevidím. Možná tak na úrovni "pro zajímavost".
Zkušenosti:

Zdroje:
p2p.holdings/mintos

BTW
CO<JAK<PROČ

Odpovědět