P2P všeobecně
- FraK
- Gold pen
- Reputace: 1205
- Kontaktovat uživatele:
Re: P2P všeobecně
@Jan - Já to Jane pochopil tak, že máš 1% objemu svých veškerých investic v Mintosu a asi jsi to myslel tak, že v jedné participaci máš 1% svých investic na Minotosu. je to tak?
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Reputace: 994
- Kontaktovat uživatele:
He... No, asi jsem to teda moc srozumitelně nenapsal, no... :o/
Ano, ten druhý výklad je správný (a ještě je to objem ve chvíli nákupu).
Zkušenosti:
P2P: Mintos, Lendermarket, Afranga, Roger(dříve Investaukce)
Devizové spol.: RoklenFX
Zdroje:
explorep2p.com/mintos-lender-ratings/
p2p.holdings/mintos
beyondp2p.com/platforms/mintos/loan-originators
BTW
CO<JAK<PROČ
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
-
- Silver pen
- Reputace: 262
- Kontaktovat uživatele:
Řešit něco takového je zbytečnost. Participace jsou nadrobený korporátní dluhopis. Když přestane splácet jednotlivec, tak se to zatáhne z plateb ostatních. Když začne mít problém LO, vezme si tvé peníze z tvých zdravých půjček = ztráta času toto řešit...
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Kontaktovat uživatele:
No, to jsem právě psal v tom prvním příspěvku, že defakto kvůli tomuto se přesouvám k menšímu množství větších participací. A prostě mě zajímalo, jak to mají ostatní...
Zkušenosti:
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Kontaktovat uživatele:
Nevím kam s tím, takže sem. Admini, klidně to přesuňte.
Sledujete někdo prodlužování (tedy mě se týká Mintos, LM a Afranga)? Já to nezvládám a začínám s tím mít trochu problém. V podstatě se tak celkem bez povšimnutí dají problémy oddálit o půl roku. Třeba u krátkých půjček (1M) je místo třeba 101% (100% jistina a 1% výnos za 1M) vyplatit jen to 1% výnosu. Takže po půl roce z toho může být už celkem solidní průšvih.
A ani nevím, jestli to jde nějak efektivně sledovat (jestli to není třeba v nějakém výpisu). Jediné, co mě napadlo, pokud je portfolio +- konstantní, tak to řešit přes obrat. Pokud se nic nemění a portfolio je defakto konstantní a pokud měsíční obrat klesne třeba z 10 na 5, tak to znamená že se něco děje (stejně tak při růstu).
Hypoteticky by se to ještě dalo možná porovnávat přes počet ukončených půjček (což je ale u mě problém, jak se jich snažím mít málo o vyšším objemu). Fungovat by to mělo na CreditStaru (předčasné výkupy), funguje to na IDF Eurasia (tam jsem měl celkem dost půjček, protože jsem nakupoval "drobky" přes SM) - každý den pár ks končilo a teď to je pár ks týdně.
Já portfolia úplně konstantní nemám, ale fakt je, že mi defakto násobně (1/4-1/3-1/2) poklesly obraty (W/W) na LM (říkal jsem si, že kvůli dluhopisům, ale návrat zatím nenastal), na Mintosu se mi portfolio teď hodně měnilo (minimálně celkem výrazně narostlo, výrazně vzrostly podíly CreditStaru, DelfinGroup a ElevingGroup), ale obrat se spíš nemění.
Díky
EDIT: Tak mě ještě napadlo, že asi nejjistější způsob by byl pravidelný monitoring podílů v late a porovnání s obratem na účtu. (Mám neblahý pocit, že se všemi vymoženostmi typu GP, PP, prodlužování) se toto pasivní investování stává dost aktivním... :o/ )
Sledujete někdo prodlužování (tedy mě se týká Mintos, LM a Afranga)? Já to nezvládám a začínám s tím mít trochu problém. V podstatě se tak celkem bez povšimnutí dají problémy oddálit o půl roku. Třeba u krátkých půjček (1M) je místo třeba 101% (100% jistina a 1% výnos za 1M) vyplatit jen to 1% výnosu. Takže po půl roce z toho může být už celkem solidní průšvih.
A ani nevím, jestli to jde nějak efektivně sledovat (jestli to není třeba v nějakém výpisu). Jediné, co mě napadlo, pokud je portfolio +- konstantní, tak to řešit přes obrat. Pokud se nic nemění a portfolio je defakto konstantní a pokud měsíční obrat klesne třeba z 10 na 5, tak to znamená že se něco děje (stejně tak při růstu).
Hypoteticky by se to ještě dalo možná porovnávat přes počet ukončených půjček (což je ale u mě problém, jak se jich snažím mít málo o vyšším objemu). Fungovat by to mělo na CreditStaru (předčasné výkupy), funguje to na IDF Eurasia (tam jsem měl celkem dost půjček, protože jsem nakupoval "drobky" přes SM) - každý den pár ks končilo a teď to je pár ks týdně.
Já portfolia úplně konstantní nemám, ale fakt je, že mi defakto násobně (1/4-1/3-1/2) poklesly obraty (W/W) na LM (říkal jsem si, že kvůli dluhopisům, ale návrat zatím nenastal), na Mintosu se mi portfolio teď hodně měnilo (minimálně celkem výrazně narostlo, výrazně vzrostly podíly CreditStaru, DelfinGroup a ElevingGroup), ale obrat se spíš nemění.
Díky
EDIT: Tak mě ještě napadlo, že asi nejjistější způsob by byl pravidelný monitoring podílů v late a porovnání s obratem na účtu. (Mám neblahý pocit, že se všemi vymoženostmi typu GP, PP, prodlužování) se toto pasivní investování stává dost aktivním... :o/ )
Zkušenosti:
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
- Namor
- Gold pen
- Reputace: 1311
- Kontaktovat uživatele:
Nemecky p2p blog "re:think P2P" usporadal anketu spokojenosti s p2p platformami:
Anketa probihala online ca. 5 tydnu (ca.brezen 2023) a ucastnilo se 182 lidi.
https://rethink-p2p.de/top-10-p2p-kredi ... rmen-2023/
Anketa probihala online ca. 5 tydnu (ca.brezen 2023) a ucastnilo se 182 lidi.
https://rethink-p2p.de/top-10-p2p-kredi ... rmen-2023/
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693
- Namor
- Gold pen
- Reputace: 1311
- Kontaktovat uživatele:
Holandský investor do P2P známý jako Bulldog P2P, jenž investuje i jako firemní investor, zveřejnil dokument, kde jsou písemné reakce jednotlivých platforem na téma, zda garantují platnost podmínek na platformě. Toto písemné vyjádření na přímý dotaz udělal z právních důvodů, aby se tyto později nemohly vymlouvat, že to mysleli jinak.
Poslední verze dokumentu je uvedena v hlavičce (08/2021)
Poslední verze dokumentu je uvedena v hlavičce (08/2021)
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Kontaktovat uživatele:
Nevím kam s tím, tak sem...
Vzhledem k viewtopic.php?f=71&t=370&p=63977#p63975, jak vidíte podpory P2P? Přijde mi, že se to oproti počátkům P2P hodně zhoršilo. Jak rychlost tak i obsah (ani si nepamatuju, kdy mi kdo kde pomohl (ale jo, nedávno mi LM pomohl - citováním změny podmínek)). A s Afrangou teď asi 3M řeším, že mi nejde stáhnout výpis - resp. stáhnu kratší období, stáhnu celé období ale jen některé platby, ale komplet se nedaří... :o/.
Vzhledem k viewtopic.php?f=71&t=370&p=63977#p63975, jak vidíte podpory P2P? Přijde mi, že se to oproti počátkům P2P hodně zhoršilo. Jak rychlost tak i obsah (ani si nepamatuju, kdy mi kdo kde pomohl (ale jo, nedávno mi LM pomohl - citováním změny podmínek)). A s Afrangou teď asi 3M řeším, že mi nejde stáhnout výpis - resp. stáhnu kratší období, stáhnu celé období ale jen některé platby, ale komplet se nedaří... :o/.
Zkušenosti:
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
- zbynhu
- Administrátor
-
Gold pen
- Reputace: 1979
- Kontaktovat uživatele:
V poslední době jsem podporu moc nevyužíval, ale subjektivně nemám pocit, že by se zhoršovala. Je to spíš individuální.
Od počátků P2P se třeba u některých platforem hezky rozjela komunikace na Telegramu a to vnímám jako krok správným směrem.
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.
- doonio
- Gold pen
- Reputace: 530
- Kontaktovat uživatele:
Jen tak pro zasmátí přikládám progress report jedné UK P2P platformy kde mi zůstalo vyset několik nedobytných půjček, ze kterých už se asi nic nevymůže, i přesto že měli nízké LTV (<50%).Prodali se v dražbě za víceméně víc než byla výše úvěru, ale v mezidobí defaultu se na to nabalilo tolik různých fééček, že je to až úsměvné za co všechno se dají podojit investoři a samozřejmě jsme až na konci při porcování medvěda. Pro zpestření přikládám:
P2P: Mintos, EstateGuru,LinkedFinance
Převody měn: Revolut, IB FX, Akcenta
Broker: Degiro, IB, FIO e-broker
-
- Bronze pen
- Reputace: 74
- Kontaktovat uživatele:
Takže kolik se ti vrátilo procent jistiny z těch zajištěných úvěrů?
- doonio
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
cca 70% jistiny (úrok byl par šupů), protože se to táhlo asi 3 roky. Úvěr z 2017, dlužník přestal platit 2019, spadlo do defaultu v 2020. prodáno v dražbě 2023.
-
- Silver pen
- Reputace: 833
- Kontaktovat uživatele:
O jakou se jednalo platformu, ať víme?
- doonio
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Jedná se o anglickou "FundingSecure" https://www.fundingsecure.com/
To byly ty začátky, kdy chtěl člověk být u všeho a moje P2P ZOO obsahovalo tou dobou cca 10 platforem. Ale dlohodobě to nebylo udržitelné a již nějaký rok to přesouvám na burzu, kde mám nad těmi akciemi přeci jen větší kontrolu.
To byly ty začátky, kdy chtěl člověk být u všeho a moje P2P ZOO obsahovalo tou dobou cca 10 platforem. Ale dlohodobě to nebylo udržitelné a již nějaký rok to přesouvám na burzu, kde mám nad těmi akciemi přeci jen větší kontrolu.