Second market

Všeobecná diskuze o P2P půjčkách.
Odpovědět
nefachacenko
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 17
Kontaktovat uživatele:

Second market

Příspěvek od nefachacenko » 05 bře 2021, 07:35

Při recenzích je to jeden bod v hledáčku, stejně tak jako autoinvest.

Chci se zeptat, na to, že je to tak důležitý parametr pro platformu, máte s tímto "sekáčem" nějaké osobní zkušenosti? Využíváte ho? Příležitostně? Pravidelně? Ve velkém? Nebo spíše nezájem? :)
Teorie: Mám rád investice ve kterých vidím potenciál než rychlé peníze.
Praxe: Peníze nesmrdí.

entik
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 141
Kontaktovat uživatele:

Re: Second market

Příspěvek od entik » 05 bře 2021, 08:21

Pro mě to je tak středně důležité, záleží jak u koho. Vidím dva způsoby použití:

a) vybrat peníze, pokud vidím jinde lepší investiční příležitost (třeba akcie loňskej březen). To se hodí všude, záleží ale na tom, jak moc aktivní investor chceš být. Já jsem v tomhle směru spíš konzerva, takže takhle SM využívám zřídka. Taky se to hodí, pokud by se neočekávaně změnila tvoje finanční situace a tys potřeboval investice "rychle" vybrat. Nakonec záleží, do čeho investuješ. Pokud to jsou short term půjčky (par dní/desítek dní), pak neexistence SM není takový problém jako u půjček na N let.

b) zbavit se problémového LO. Pokud se někde dostaneš k informaci, že se LO, kterýho držíš, řítí do průšvihu, a dozvíš se to dost dopředu, kdy ještě není na platformě suspended (multi LO - Mintos) nebo ještě neutnul výběry (single LO - Lendermarket, PeerBery, ...). Na Mintosu už jsem se takhle jednomu defaultu vyhnul, ale bohužel se tu informaci většinou dozvíš pozdě, takže zbylé jsem si slízl spolu se všema ostatníma :)

Shrnuto, mám něco na Mintosu, tam bych bez SM nevlezl. Pak PeerBerry, tam SM není a nijak mi to nevadí (investuju do max 30 denních půjček). Zonky, tam se to hodí. EstateGuru SM má, ale nejede na LO, ale jednotlivé projekty, takže tam je klíčem spíš dobře vybírat, do čeho dáš peníze.

Gixian
Gold pen
Gold pen
Reputace: 740
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gixian » 22 srp 2023, 12:11

Jako né, že bych podle existence SM, platformy vyloženě vybíral - ale rozhodně je lepší ho mít než nemít.

Jak psal Entík, jeden z usecasu je útěk z kolabujícího LO na Mintosu - už se to stalo několikrát, že aktivní komunita našeho fóra upozornila na průser nějakého LO o 1-3 dny dříve, než toto vešlo ve všeobecnou známost - a kdo to tu včas přečetl a prodal na sekundáru, měl o starost míň. Mě se to povedlo asi dvakrát, a dodnes lituju toho, že kolaps Cashwagonu přišel zrovna v době, kdy jsem byl na dovolené, protože nějaké dobré duše stihly varovat i u něj, a číst to tu, nezůstalo by mi tam několik set euro viset.

Vyloženě pro rychlé získani cash nebo rychlý odchod z celé platformy jsem sekundár zatím nevyužil - ale teoretická možnost tu je. Zbavit se ale nějakých položek portfólia ktere začnou smrdět, k tomu ho využívám. Ať už jde o Mintos, nebo třeba EstateGuru.

Takže, ať uzavřu kruh a vrátím se na začátek: Né že bych nějakou platformu úplně odmítl kvůli tomu, že sekundár nemá - ale rozhodně je to velké plus - řekl bych že větší než autoinvest. Pro každého, kdo je nadprůměrně aktivní investor (což je velká část lidí zde na fóru), je sekundár užitečný "bezpečnostní nástroj".

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Reputace: 922
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 23 srp 2023, 21:19

Souhlas s předchozími a přidám něco navíc.

Sekundár (příklad Mintos) je dobrý v tom, že pokud vyzobneš dobré LO s dobrým úrokem (očekáváš, že bude v budoucnu spíš nižší než vyšší), je možné takové půjčky bez problému v budoucnu prodat za par a možná i za premium, pokud to už bude v době nižších nabízených úroků. Třeba momentální ESTO za 15 % nebo Delfini kolem 14,5 %. Nebojím se tedy kupovat i dlouhé půjčky. Plus v případě nižších úroků budou někteří LO vykupovat (Delfini standard). Takže v případě nutnosti cashe není problém rozprodat část portfolia.

Nikdo nezmínil sekundár z pohledu nakupujícího. Jsou platformy, kde panikařící investoři prodávají hodně pod cenou a nabízejí příležitosti. Např. na Mintosu ale většinou nic moc nenajdeš. Výhodou je, že občas najdeš za cenu par i nabídku, která je aktuální na primáru, ale nemáš 50 eur k reinvestici, sekundár nemá limit.

Odpovědět