Příspěvek
od romancik » 10 dub 2018, 08:45
Zajímavé by bylo dát i u každého toho portálu základní srovnání plusů a mínusů + srovnání možných výnosů.
Zatím aktivně používám (z toho nejdéle Zonky - 3 měsíce - takže hodně krátce) jen 3. Takže si netroufnu posuzovat.
Zatím mi přijde srovnání
Zonky - Bondster - Mintos:
Zonky:
- hodně slabý výnos (velké poplatky)
- malé zajištění
- slabý sekundární trh, zpoplatněný
- neexistence autoinvestu
+- nabídka půjček
+ komplet české prostředí
+ komplet česká podpora
+ pro začátečníky asi dobré na osahání toho, co je trh pro P2P půjčky
+- Vzhledem k tomu, že většina půjček je zainvestovaná Zonky, asi by měli snad mít dobrý scoring žadatelů o půjčky.
V současnosti mi uvádí Zonky očekávaný výnos 5% a aktuální výnos po 3 měsících 7,8%, ovšem z 260 půjček už 2 jsou v prodlení delším jak 30 dní, takže při odpisu 400 Kč jsem na nějakých 1-2%
Mintos:
+ Velký výnos (nulové poplatky, jsou předpokládám skryty ve výšce % pro koncového dlužníka, které investor nevidí)
+ velmi široká nabídka možností investic
+ široká nabídka možnosti zajištění (možnost buyback garance)
+ propracovaný sekundární trh s možností slev, příplatků
+ Dlouhá historie podnikání
+ téměř "celosvětové" rozšíření
+ akce
+ prostředí v češtině
- Při investicích v EUR a jiných měnách hrozí měnové riziko a poplatky za převody měn, které snižují výnosy
- malá nabídka v českých korunách
- menší výnos v případě investic v CZK (na primárním trhu se objevují stále jen 4 investice za 7,5%). Na sekundárním trhu se opět nabízejí pouze přeprodávané půjčky s reálným výnosem kolem 7,5%
- AutoInvest mi nechytá vůbec půjčky v CZK, i když podle denních přehledů každý den jich je několik, které splňují kritéria (výnos kolem 10% a krátkodobost)
- dokumenty v angličtině
Mintos uvádí průměrný výnos uvádí 12% (předpokládám, že toto bude u investic v EUR). Zatím mi Mintos uvádí výnos přes 17%, ovšem to je nejspíše včetně nákupů ve slevě na sekundárních trzích. Prvních pár dní ukazoval po nákupu na sekundárním trhu dokonce asi 25%:-).
Bondster:
+ Slušný výnos (poplatek 1%), větší než u Zonky
+ Komplet v češtině
+ Česká podpora (volali po registraci, jestli všemu rozumím)
+ možnost diverzifikace portfólia k několika poskytovatelům půjček (zatím 3)
+ různé zabezpečení půjček (možnost odkoupení půjčky poskytovatelem (za poplatek), buyback garance atp.)
+ velice podrobné informace o dlužníkovi (včetně informací o zástavním majetku, LTV atp.)
+ Možnost investice v CZK bez rizika směny
-- velice omezené množství půjček!!!
- Absence sekundárního trhu (prý plánují)
- menší možnost stahování informací o svém portfóliu atp.
Bondster uvádí průměrný výnos10%, ovšem zatím pro mé první zainvestované půjčky (z hodně malého výběru, co zatím byl) mi vypočetl hrubý výnos 9% a to ještě je i s 1% poplatku. Reálně odhaduji výnos na těch 9%. Zatím jsem zainvestoval i menší %, abych rozprostřel por
Jsem registrovaný i na Žlutém Melounu. Zde jsem se registroval zároveň se Zonky, ale když jsem zjistil, že v českých půjčkách tam nic nemají, tak jsem tam odtud stáhl peníze.