Dneska jsem pročítal FB stránky investor na Zonky a do očí mě trkla docela zajímavá diskuse.
Spousta lidí zřejmě považuje krátkodobé úvěry ze méně rizikové (je menší pravděpodobnost úmrtí, fin. krize, ztráty práce).
Naopak Iva ze Zonky poukázala na fakt, že u dlouhodobých úvěrů je riziko prvních 18 měsíců nejvyšší a následně významně klesá. Člověk, který neinvestuje do dlouhodobých úvěrů tak neprofituje ze sníženého rizika.
Přišlo mi to jako dobrý námět na diskusi. Asi je to pro každou platformu jiné, ale zajímal by mě váš názor. Přidávám i screen diskuse, která je v originále k dohledání zde: https://www.facebook.com/groups/224906947847241/
Krátkodobé vs dlouhodobé úvěry
- Joshua
- Administrátor
-
Gold pen
- Reputace: 953
- Kontaktovat uživatele:
Krátkodobé vs dlouhodobé úvěry
- Přílohy
-
- riziko-krátkodobé-dlouhodobé.PNG (29.76 KiB) Zobrazeno 8607 x
- P2P_Ronie
- Gold pen
- Reputace: 656
- Kontaktovat uživatele:
Re: Krátkodobé vs dlouhodobé úvěry
Taky jsem si toho vsiml. A uprimne, z laickeho pohledu mi davaji smysl oba argumenty. Asi to bude fakt individualni a neplati obecna poucka bez vyjimek. Spis mi to prijde jako otazka toho, zda chce byt clovek pasivnejsi a nestarat se o to, anebo byt likvidnejsi...
CZ: ČEZ | KB
Evropa: BATS | FLOW | ACOMO | TIBN
US: VZ | INTC | VEEV | FTNT | HSY | EL | KO | ABBV | AMZN | NKE | CSCO | MRK | CVS
Svět: HK.9988
REITs: MPW | O | MAA
ETF: Portu
Evropa: BATS | FLOW | ACOMO | TIBN
US: VZ | INTC | VEEV | FTNT | HSY | EL | KO | ABBV | AMZN | NKE | CSCO | MRK | CVS
Svět: HK.9988
REITs: MPW | O | MAA
ETF: Portu
-
- Gold pen
- Reputace: 215
- Kontaktovat uživatele:
Re: Krátkodobé vs dlouhodobé úvěry
U Mintosu délku splácení moc neřeším (funguje SM celkem rychle).
U Bondsteru také moc neřeším - do EUR ještě neinvestuji a v CZK je tak malý výběr, že vybírat podle délky splácení moc není kam.
U Zonky bych po svých zkušenostech se asi přiklonil na stranu názoru ze Zonky. Asi si upravím trochu strategii investování.
Pokud bych měl popsat své zkušenosti, tak jsem investoval hlavně do kratších půjček (do 3 let) a přitom mám horší čísla, než udávají průměrně ZONKY, takže to odpovídá té teorii, že delší splácení je lepší. Krom toho i v krátkých půjčkách za rok a půl již mám 2 úmrtí (takže rizikovost co do smrti není možná o tolik menší, ze začátku jsem neměl omezení pro důchodce).
U Bondsteru také moc neřeším - do EUR ještě neinvestuji a v CZK je tak malý výběr, že vybírat podle délky splácení moc není kam.
U Zonky bych po svých zkušenostech se asi přiklonil na stranu názoru ze Zonky. Asi si upravím trochu strategii investování.
Pokud bych měl popsat své zkušenosti, tak jsem investoval hlavně do kratších půjček (do 3 let) a přitom mám horší čísla, než udávají průměrně ZONKY, takže to odpovídá té teorii, že delší splácení je lepší. Krom toho i v krátkých půjčkách za rok a půl již mám 2 úmrtí (takže rizikovost co do smrti není možná o tolik menší, ze začátku jsem neměl omezení pro důchodce).