Krátkodobé vs dlouhodobé úvěry

Všeobecná diskuze o P2P půjčkách.
Odpovědět
Joshua
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 953
Kontaktovat uživatele:

Krátkodobé vs dlouhodobé úvěry

Příspěvek od Joshua » 19 kvě 2019, 11:10

Dneska jsem pročítal FB stránky investor na Zonky a do očí mě trkla docela zajímavá diskuse.

Spousta lidí zřejmě považuje krátkodobé úvěry ze méně rizikové (je menší pravděpodobnost úmrtí, fin. krize, ztráty práce).
Naopak Iva ze Zonky poukázala na fakt, že u dlouhodobých úvěrů je riziko prvních 18 měsíců nejvyšší a následně významně klesá. Člověk, který neinvestuje do dlouhodobých úvěrů tak neprofituje ze sníženého rizika.

Přišlo mi to jako dobrý námět na diskusi. Asi je to pro každou platformu jiné, ale zajímal by mě váš názor. Přidávám i screen diskuse, která je v originále k dohledání zde: https://www.facebook.com/groups/224906947847241/
Přílohy
riziko-krátkodobé-dlouhodobé.PNG
riziko-krátkodobé-dlouhodobé.PNG (29.76 KiB) Zobrazeno 8607 x

P2P_Ronie
Gold pen
Gold pen
Reputace: 656
Kontaktovat uživatele:

Re: Krátkodobé vs dlouhodobé úvěry

Příspěvek od P2P_Ronie » 19 kvě 2019, 14:58

Taky jsem si toho vsiml. A uprimne, z laickeho pohledu mi davaji smysl oba argumenty. Asi to bude fakt individualni a neplati obecna poucka bez vyjimek. Spis mi to prijde jako otazka toho, zda chce byt clovek pasivnejsi a nestarat se o to, anebo byt likvidnejsi...
CZ: ČEZ | KB

Evropa: BATS | FLOW | ACOMO | TIBN

US: VZ | INTC | VEEV | FTNT | HSY | EL | KO | ABBV | AMZN | NKE | CSCO | MRK | CVS

Svět: HK.9988

REITs: MPW | O | MAA

ETF: Portu

romancik
Gold pen
Gold pen
Reputace: 215
Kontaktovat uživatele:

Re: Krátkodobé vs dlouhodobé úvěry

Příspěvek od romancik » 20 kvě 2019, 08:46

U Mintosu délku splácení moc neřeším (funguje SM celkem rychle).
U Bondsteru také moc neřeším - do EUR ještě neinvestuji a v CZK je tak malý výběr, že vybírat podle délky splácení moc není kam.
U Zonky bych po svých zkušenostech se asi přiklonil na stranu názoru ze Zonky. Asi si upravím trochu strategii investování.
Pokud bych měl popsat své zkušenosti, tak jsem investoval hlavně do kratších půjček (do 3 let) a přitom mám horší čísla, než udávají průměrně ZONKY, takže to odpovídá té teorii, že delší splácení je lepší. Krom toho i v krátkých půjčkách za rok a půl již mám 2 úmrtí (takže rizikovost co do smrti není možná o tolik menší, ze začátku jsem neměl omezení pro důchodce).

Odpovědět