Seno píše: ↑15 srp 2019, 10:34
Děkuju za podrobné info. Ten rozdíl Zonky/Mintos je opravdu velkej, asi přehodnotím priority

Jedinej problém asi vidím, že je lepší poslat jednou větší část peněz než např. každý měsíc nějakou menší částku, ale není tak hrozný našetřit víc a poslat po nějakém čase.
Tak je načase zase studovat
Osobně jsem z p2p zkusil jen Zonky, a jak někdo píše výše, pokud začnete teď (s "novými" poplatky), tak se při vyváženém portfoliu dostanete maximálně na 5 % p.a. (před zdaněním). Větší výnos budete mít jen za cenu podstatně vyššího rizika, což nedoporučuji, zejm. v situaci, kdy ekonomika zpomaluje a nezaměstnanost se bude zvyšovat.
Mintos jsem zvažoval a prostudoval jsem si jejich dokumentaci, ale osobně mi na nich vadí posílání peněz do země, o jejíž finanční regulaci nic nevím, a především fakt, že přeprodává půjčky s úroky, které bych osobně (můj názor) označil za lichvářské. Kdo si dobrovolně vezme půjčku s RPSN 100 a více procent ročně? To musí být buď člověk, který neumí počítat, a je tedy finančně nesvéprávný, nebo zoufalec, který nemá jinou možnost. V tomhle je Zonky transparentnější a je z hlediska přístupu k dlužníkům dlouhodobě hodnocená jako jedna z nejsolidnějších na českém trhu (
https://www.clovekvtisni.cz/clovek-v-ti ... bne-5533gp). Vím, že jsou investoři, kterým na tom nesejde, a dívají se jen na výnos pro sebe, ale mě osobně záleží na tom, jestli moje peníze jsou použity k oškubání nějakých nešťastníků, nebo jestli jsou použity více smysluplně. To byl i hlavní důvod, proč jsem do p2p šel, protože z tohoto pohledu je přístup Zonky k dlužníkům lepší než u většiny českých bank. Krom toho, na Mintosu nevidíte příběh, takže nevíte, do čeho vaše peníze jdou. Na Zonky alespoň rámcově ano, a do půjček bez příběhu nemusíte investovat.
Ale jinak je p2p jen jedna z investičních možností. Vřele doporučuji to kombinovat s jinými, stavebko, které je s minimálním rizikem, nebo podílové akciové nebo dluhopisové fondy, protože každý z nich reaguje odlišně na ekonomické výkyvy, a ty dříve či později přijdou.