Welfio - nástroj pro P2P investory

Všeobecná diskuze o P2P půjčkách.
Odpovědět
zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 2141
Kontaktovat uživatele:

Welfio - nástroj pro P2P investory

Příspěvek od zbynhu » 16 lis 2022, 13:15

Welfio-intro.png
Welfio-intro.png (58.26 KiB) Zobrazeno 6202 x
Tuhle službu už testuju nějaký ten týden a mám z ní dobrý pocit. Vlákno si u nás určitě zaslouží.
------
Welfio je nástroj, který pomáhá P2P investorům udržovat si přehled v odvětví, minimalizovat časovou náročnost a přitom ukázat, jak v rámci P2P investovat maximálně efektivně. A to nejen napříč poskytovateli, ale i jednotlivými platformami.

Nabízí do hloubky propracovaný skóring/rating, za kterým je vyfutrovaná metodika.
Investoři tak mohou na pár kliků zjistit, jak si vede ten který poskytovatel, ale nejen ten. Služba analyzuje a hodnotí také jednotlivé nemovitostní půjčky například na Estateguru nebo půjčky zemědělské na Lande. Krom toho nabízí notifikace, soukromé odpovědi na Telegram kanále a další vychytávky.

Pro P2Ptrh jsem sepsal podrobnější recenzi, zde můžeme ke službě diskutovat.
https://p2ptrh.cz/welfio-recenze/
------

Kdo by zvažoval registraci na platformě, budeme rádi, když využijete odkaz níže, přes který obdržíme drobnou částku za přivedeného uživatele.

Přejít na Welfio
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

Cupi92
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1042
Kontaktovat uživatele:

Re: Welfio - nástroj pro P2P investory

Příspěvek od Cupi92 » 16 lis 2022, 15:34

Hezky jsme se synchronizovali. Nebudu lhát, že k analýze Cream Finance mě konečně pošťouchla právě Edvartsova analýza (ač jsem se na ni i tak chystal) a bez mučení přiznávám, že jsem se v určitých ohledech nechal inspirovat. :-) takže jsem Ti trochu vyfoukl pár informací, které máme vlastně ze stejného zdroje. Přístup k privátní skupině nemám, ale tento příspěvek o Esketitu prosákl do Telegramové skupiny P2P Generál Discussion.

O Welfio jsem poprvé slyšel před pár týdny v rámci Finfellas online P2P konference, na které mluvil myslím právě Edvarts a mimo jiné představoval i Welfio. Moc díky za recenzi, je fajn, že jsi měl tu čest být testerem a přinést tenhle podrobný náhled.

Docela o této službě uvažuju, protože hloubka analýzy a zpracovávaných informací mi přijde neskutečná a hodnocení finančních ukazatelů je na dost profesionální úrovni. Je vidět, že autoři vědí, na co v reportech koukat, že to není celé jen o bottom line, tzn. čistém zisku. V tom vidím velkou přidanou hodnotu. Za 50 Kč měsíčně úplně v pohodě.

Kdyby někoho zajímalo video ze zmíněné konference, pak zde https://youtu.be/XSInvBb2LSo.

Namor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1461
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 16 lis 2022, 17:20

zbynhu píše:
16 lis 2022, 13:15
Tuhle službu už testuju nějaký ten týden a mám z ní dobrý pocit. Vlákno si u nás určitě zaslouží.
Díky moc za info, recenzi i testování! Zní to tak dobře, až se až bojím, aby na to Welfio mělo dost kapacity to vše hlídat a aktualizovat...

Dotaz na rating jednotlivých projektů na Lande
1. Kdy Welfio zveřejní svůj rating? Stíhají to ještě v době, kdy je projekt v nabídce pro investici, nebo později, kdy již není v nabídce na PM?
2. Liší se významně ratingy jednotlivých projektů, nebo to je vše v intervalu pár procent?
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 16 lis 2022, 18:16

Souhlas. Musí se snažit o maximalizaci automatizace.
U jednotlivých real estate a agriculture půjček pravděpodobně nebude docházet k nějakému ručnímu hlubšímu přezkoumávání, ale na základě nějakých podkladových dat a vstupních parametrů je skóre vygenerováno. Zemědělské půjčky byly přidávány na platformu jako poslední a ještě je na nich určitě potřeba zapracovat.

Dovolím si z Telegramu převzít část textu na dotaz ohledně zemědělských půjček, obsahuje k tomu zajímavé info:
​Because agriculture loan segment is rather fresh, there are two challenges we face while undertaking agriculture loan scoring.

First, there is little historical data on actual loan performance, default, and recovery rates. Hence, we cannot statistically assess how each loan variable affects the likelihood of default and a loss given default (as is done for real estate).

Second, no APIs are yet available for information exchange and platforms cannot publish borrower data publicly, so no reasonable evaluation of a borrower can be yet undertaken.

To overcome the challenges and still provide investors with reasonable insight, we have decided to focus our scoring on 1) general platform performance assessment and 2) quality and strength of the collateral (evaluation of asset available, LTV, mortgage rank) and other guarantees that increase the probability of receiving funds shall a default happen (surety, sole accountability, in some cases, state guarantee, insurance). This helps to avoid most "toxic" loans where the risk-return performance is likely to be weak.

Regarding the marketplace's own risk assessment, we do not take it into account as the methodologies are typically only partially disclosed, so there are no means of checking their validity. In addition, even if a methodology was known, there would be no way for us to ensure that a marketplace is always properly implementing it as they have an inherent conflict of interest in "showing" that the loans are safe.
K Tvým dotazům (sám na Lande zatím nejsem, platformu znám hlavně od vás s Cupim):
1) Lande má aktuálně v nabídce 7 půjček, všech 7 je uvedeno i na Welfio. Můžu na to sem tam kouknout anebo předám dotaz na pravidelnost synchronizace.
2) Lande má obecně vysoké ratingy, je to dáno často nízkým LTV. Risk Score je obvykle A, B snad jen u projektů, které nemají kolaterál. Total Score pak započítává i nabízenou % sazbu, takže projekty s 13% mají Total Score vyšší než ty s 12% nebo 11%. Ale upřímně - v tuhle chvíli mi to přijde odstupňované právě podle té sazby. Jak zmiňují, chtělo by to zapojit ty data o dlužnících, pak to bude mít daleko vyšší přínos. Jinak věřím, že těch pár parametrů si někdo jako Ty dokáže pohlídat při investici sám;-)
Hodím sem i screen pro představu, půjčky budou stejně za chvíli prodané a data se změní.
Lande.png
Lande.png (61.02 KiB) Zobrazeno 6161 x
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 12 pro 2022, 13:18

Welfio zítra pořádá webinář se zaměřením na jejich zkušenosti z analýzou poskytovatelů půjček. Účast je i pro neregistrované uživatele zdarma.

Welfio FREE webinar already tomorrow (Dec 13th) at 18:30 CET

During the webinar, we will share the fundamentals of picking winning lending companies that we have obtained from analyzing hundreds of entities and their financial statements.

We will also show you the details of the methodology we at Welfio use to score lending companies and explain how you can use Welfio scoring to build a resilient portfolio of loans from lending companies.

Join our webinar and learn to assess lending companies
👉 Profitability
👉 Liquidity
👉 Stability
👉 Portfolio strength
👉 Safety arrangements with marketplaces
👉 Country risks
👉 And much more

Registrace tady: https://lu.ma/loaninvestments

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Welfio - P2P portfolio tracker

Příspěvek od zbynhu » 17 pro 2022, 07:19

Ričards z Welfio mě poprosil, jestli bych tu na fóru nenasdílel mini-anketu k jejich nápadu na doplnění portfolia služeb.

Jedná se o P2P portfolio tracker, který by investorům na více platformách dokázal rychle spočítat, jak si na které platformě doopravdy stojí a ukázat další zajímavá data. Protože řada investorů si tyto údaje sleduje sama, bylo by to možná pro řadu investorů zajímavé.
Takový náhled na to, co by tracker mohl umět, můžete okouknout tady.

Samotný dotazník od autorů je pak zde.

Samozřejmě uvítám i případnou diskuzi ve vláknu, důležité postřehy z ní pak pro Ričardse shrnu.

Já sám za sebe sleduji své P2P portfolio pomocí zadávání dat do excelové šablony, tu mám zajetou už od roku 2017, kdy jsem začínal. Získat jiný a podrobnější pohled na svá data by mohlo být fajn, na druhou stranu svůj systém mám už vyladěný, přehledný. Služba by určitě nebyla v rámci klasického předplatného Welfio, ale za příplatek, je tedy také otázka, jak by byla cena stanovena (pro představu se klidně podělte kolik by pro vás bylo adekvátních).

Předem díky všem participantům :)

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 02 kvě 2023, 07:45

Bohužel ne až zas tak dlouho po prvotním spuštění služby tu mám dnes smutnou zprávu, že Welfio končí.
Zatím to bylo oznámeno na Telegramu skupiny, ale do budoucna nejspíše přibude i emailová/blogová informace.

Důvod je jednoduchý - nerentabilita celého projektu. Ono když si spočítáte jen mzdy na celý tým, se kterým Welfio fungovalo, rychle vám vyjde, že počty předplatných by se musely pohybovat ve zcela jiných číslech, než se aktuálně Welfiu daří.
Za mě je to velká škoda, protože Welfio vnášelo do P2P zase další informace navíc a dokázalo se na určitě věci zahledět z jiného úhlu.

Zároveň se ukazuje, že udržet nějaký P2P projekt dlouhodobě funkční a aktuální, je velká výzva.

Namor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1461
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 02 kvě 2023, 09:10

zbynhu píše:
02 kvě 2023, 07:45
Bohužel ne až zas tak dlouho po prvotním spuštění služby tu mám dnes smutnou zprávu, že Welfio končí.
Zatím to bylo oznámeno na Telegramu skupiny, ale do budoucna nejspíše přibude i emailová/blogová informace.

Důvod je jednoduchý - nerentabilita celého projektu. Ono když si spočítáte jen mzdy na celý tým, se kterým Welfio fungovalo, rychle vám vyjde, že počty předplatných by se musely pohybovat ve zcela jiných číslech, než se aktuálně Welfiu daří.
Za mě je to velká škoda, protože Welfio vnášelo do P2P zase další informace navíc a dokázalo se na určitě věci zahledět z jiného úhlu.

Zároveň se ukazuje, že udržet nějaký P2P projekt dlouhodobě funkční a aktuální, je velká výzva.
Díky za info a škoda, přestože jsem upřímně nevěřil v rentabilitu projektu. Rád jsem si zdarma četl hodnocení LO na jejich blogu. Což bylo fajn pro mě, ale nulový finanční efekt pro Welfio. Na druhou stranu si opatrnější p2p investor poradí i bez Welfia - prostě se bude držet jen těch pár LO, kde jsou lepší ukazatele a od ostatních se bude držet zpátky.
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 14 kvě 2023, 14:53

K dnešní půlnoci přestane fungovat blog Welfio, kde byly zveřejňovány updaty k výsledkům jednotlivých pokytovatelů.
Udělal jsem proto screeny, které zde připínám.

Září 2022
welfio-september-2022.png
welfio-september-2022.png (499.85 KiB) Zobrazeno 3191 x

Říjen 2022
welfio-october-2022.jpg
welfio-october-2022.jpg (760.39 KiB) Zobrazeno 3191 x

Listopad 2022
welfio-november-2022-1.jpg
welfio-november-2022-1.jpg (925.44 KiB) Zobrazeno 3191 x
welfio-november-2022-2.jpg
welfio-november-2022-2.jpg (944.86 KiB) Zobrazeno 3191 x
Prosinec 2022
welfio-december-2023.jpg
welfio-december-2023.jpg (703.6 KiB) Zobrazeno 3191 x

Leden 2023
welfio-january-2023.jpg
welfio-january-2023.jpg (242.93 KiB) Zobrazeno 3191 x

Únor 2023
welfio-february-2023.jpg
welfio-february-2023.jpg (694.22 KiB) Zobrazeno 3191 x

Březen 2023
welfio-march-2023.jpg
welfio-march-2023.jpg (873.82 KiB) Zobrazeno 3191 x

JPT
Gold pen
Gold pen
Reputace: 420
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPT » 14 kvě 2023, 20:25

Zkusil jsem, jestli je to ve web archivu. Pár stránek tam bylo, tak jsem zkusil uložit všechny (zas tolik jich tam nebylo), ale musí se to ukládat po jedné. Myslel jsem, že zadám hlavní URL webu a stáhnou se všecky podstránky, ale tak to nefunguje :-(

https://web.archive.org/web/20230514150 ... elfio.com/
Tabulka pro výpočet z výpisu Mintosu (nejaktuálnější, kterou mám) : https://drive.google.com/drive/folders/ ... 2_ZU-jF0qC

Odpovědět