Zdravím,
z finančního úřadu se mi ozvali, že v daňovém příznání chybí u akcií "doložení příjmu", který vznikl v zahraničí. Potřebují vědět ze které země je ten příjem.
Ale nevím jak takové doložení vypadá. Je to nějaký dokument, který bych měl získat u brokera?
Ten příjem jsem v DP zaplas na řádek 40 a do přílohy 2, ale ještě jsem ho prý měl zahrnout do přílohy 3, to jsem neudělal. Nevím jestli to souvisí - jestli je tím myšleno právě to doložení příjmu, nebo to je ještě něco dalšího. V příloze 3 jsem totiž uvedl jenom dividendy, a ty mám prý v pořádku.
Podle toho co jsem zjišťoval o příloze 3, tak mi připadá že se tu uvádí jenom příjmy které byly daněny v zahraničí, jestli tomu rozumím.
Když se zeptám jinak, co všechno je potřeba v DP rozepsat s akciema? Je to řádek 40, dále tabulka v příloze 2 část 2. Ještě něco dalšího? Další přílohy, nějaké dokumenty od brokera, nějaký rozpis podle jednotlivých zemí?
A druhá věc, kromě akcií, mám spekulace s měnovými páry. Tam jsem měl sice ztrátu ale taky bych měl mít nějaké doložení, co mi říkala. Nevím jestli je to vůbec možné s měnami. Navíc ani já sám nedokážu identifikovat jednotlivé spekulace ze statementu od brokera. Nevím přes jaký nástroj jsem spekuloval, jestli FOREX nebo nějaká virtuální pozice, a taky se do toho plete konverze měn při fundování účtu. Tam se orientuju podle svých poznámek o jednotlivých spekulacích.
Díky, Roman
Jak doložit příjem ze zahraničí v DP
-
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak doložit příjem ze zahraničí v DP
Do přílohy 3 se uvádí jenom příjmy které byly daněny v zahraničí (dividendy), to říká § 38f, proto si myslím že příjmy ze spekulací s akciemi se tady uvádět nebudou.
A asi ani nijak jinak neni potřeba uvádět zisk ze spekulací s akciemi podle jednotlivých zemí. Nebo to má někdo jinak?
A asi ani nijak jinak neni potřeba uvádět zisk ze spekulací s akciemi podle jednotlivých zemí. Nebo to má někdo jinak?
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak doložit příjem ze zahraničí v DP
Pro jistotu jsem se zeptal daňového poradce. Potvrdil mi co jsem se domníval. Že do Přílohy 3 a Seznamu se uvádí jemon věci co byly přiznány a zdaněny v zahraničí (v mém případě jenom dividendy, kde je daň odebrána automaticky).
Doňovému úřadu jsem tedy poslal jenom výpis spekulací ze kterého jdou vyčíst částky uvedené v přiznání (report od brokera nestačil, asi protože je nepřehledný). Ten výpis jsem totiž původně nepřiložil - v různých návodech vetšinou nebývá zmiňován, a když, tak člověk neví jak přesně to má vypadat.
Takže před těmi třemi měsíci jsem poslal rozpis, a od té doby se neozvali, tak snad je všechno v pořádku.
PS Když se budete rozmýšlet čím se živit, zvažte daňového poradce. Oproti spekulacím tu nejsou rizika a finančně si přijdete na své.
Doňovému úřadu jsem tedy poslal jenom výpis spekulací ze kterého jdou vyčíst částky uvedené v přiznání (report od brokera nestačil, asi protože je nepřehledný). Ten výpis jsem totiž původně nepřiložil - v různých návodech vetšinou nebývá zmiňován, a když, tak člověk neví jak přesně to má vypadat.
Takže před těmi třemi měsíci jsem poslal rozpis, a od té doby se neozvali, tak snad je všechno v pořádku.
PS Když se budete rozmýšlet čím se živit, zvažte daňového poradce. Oproti spekulacím tu nejsou rizika a finančně si přijdete na své.