Do 6 tis kc prijmu z dividend / úroků nad rámec příjmů ze zaměstnání nemusíš dělat nic. Nic nedanis, nic nevyplnujes.JackGD píše: ↑08 led 2023, 19:52Ahoj, měl bych dotaz ke zdanění příjmu ze zahraničních dividend. Jsem student a za minulý rok mi přišlo cca 100Kč v dividendách, a můj dotaz tedy zní: musím podávat daňové přiznání nebo jelikož to je pod 6000Kč tak nemusím? Mám v tom právě trochu zmatek, vím, že pokud mám příjmy ze zaměstnání, tak do 6000Kč se nedaní, ale jelikož jsem student, platí to taky nebo ne? A ještě by mě zajímalo, jestli to je pouze, že nemusím odvádět daň nebo jestli to znamená, že nemusím vůbec podávat daňové přiznání.
Budu moc rád za jakoukoli radu a předem moc děkuji.![]()
Daně - obecná diskuze
-
- Silver pen
- Reputace: 120
- Kontaktovat uživatele:
Re: Daně - obecná diskuze
-
- Bronze pen
- Reputace: 10
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě že způsob upl. výdajů lze měnit, ale v jednom účetním období musí být neměnný!. Dikce zákona míní toliko to, aby sis v listopadu nevzpomněl, že to chceš v dubnu změnit.paklic píše: ↑03 led 2023, 08:13Mám pro tebe asi špatnou zprávu, pokud se nepletu, tak jsi už jednou danil paušálem, tak to zpětně nejde měnit viz. §9 odst. 4, zákona č. 586/1992 Sb., o dani z příjmu:
(4) Neuplatní-li poplatník výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů, může je uplatnit ve výši 30 % z příjmů podle odstavce 1, nejvýše však do částky 600000 Kč. Způsob uplatnění výdajů podle tohoto odstavce nelze zpětně měnit.
Ale nejsem ani právník, ani účetní..... tak to mohu chápat špatně....
A co se týče odpisu, tak si nastuduj rovnoměrně versus zrychlené odpisy,
na nemovitost, kt. budeš chtít prodat (momentálně po 10 letech od nabytí bez daně) a nebo pronajímat pouze dočasně se vyplatí zrychlený odpis, na nějakou jinou z nemovitostí (ideální je jich mít celkem víc třeba 5 - 10) se vyplatí rovnoměrný odpis, protože má jednu výhodu, že nemusíš uplatnit celou část odpisu (3,4%), a můžeš si ten rok libovolně zmenšit, abys nedošel do ztráty. (což má tu výhodu, že nevyčerpanou část protáhneš do budoucna do 31 roku jestli rozumíš

-
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
JackGD píše: ↑08 led 2023, 19:52Ahoj, měl bych dotaz ke zdanění příjmu ze zahraničních dividend. Jsem student a za minulý rok mi přišlo cca 100Kč v dividendách, a můj dotaz tedy zní: musím podávat daňové přiznání nebo jelikož to je pod 6000Kč tak nemusím? Mám v tom právě trochu zmatek, vím, že pokud mám příjmy ze zaměstnání, tak do 6000Kč se nedaní, ale jelikož jsem student, platí to taky nebo ne? A ještě by mě zajímalo, jestli to je pouze, že nemusím odvádět daň nebo jestli to znamená, že nemusím vůbec podávat daňové přiznání.
Budu moc rád za jakoukoli radu a předem moc děkuji.![]()
Přiznání musí podat každý s příjmem nad 15000 - za zaměstnance ho většinou podává zaměstnavatel.
Pokud jste byl zaměstnaný (třeba brigáda) a měl jste jiný zdanitelný příjem nad. 6000, tak přiznání podáváme sám.
Pozor, jde o příjem, ne o zisk tj. prodal jste akcie za 15000, které jste nakoupil za 16000: příjem je 15000, zisk 0. Přiznání podáváme, daň je 0.
Pokud příjem nepřiznáváte, tak ho ani nedaníte. V okamžiku, že z nějakého důvodu přiznání podat musíte, máte povinnost přiznat vše a daníte každou korunu zdánítelného zisku