Do 6 tis kc prijmu z dividend / úroků nad rámec příjmů ze zaměstnání nemusíš dělat nic. Nic nedanis, nic nevyplnujes.JackGD píše: ↑08 led 2023, 19:52Ahoj, měl bych dotaz ke zdanění příjmu ze zahraničních dividend. Jsem student a za minulý rok mi přišlo cca 100Kč v dividendách, a můj dotaz tedy zní: musím podávat daňové přiznání nebo jelikož to je pod 6000Kč tak nemusím? Mám v tom právě trochu zmatek, vím, že pokud mám příjmy ze zaměstnání, tak do 6000Kč se nedaní, ale jelikož jsem student, platí to taky nebo ne? A ještě by mě zajímalo, jestli to je pouze, že nemusím odvádět daň nebo jestli to znamená, že nemusím vůbec podávat daňové přiznání.
Budu moc rád za jakoukoli radu a předem moc děkuji.![]()
Daně - obecná diskuze
-
- Silver pen
- Reputace: 168
- Kontaktovat uživatele:
Re: Daně - obecná diskuze
-
- Bronze pen
- Reputace: 13
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě že způsob upl. výdajů lze měnit, ale v jednom účetním období musí být neměnný!. Dikce zákona míní toliko to, aby sis v listopadu nevzpomněl, že to chceš v dubnu změnit.paklic píše: ↑03 led 2023, 08:13Mám pro tebe asi špatnou zprávu, pokud se nepletu, tak jsi už jednou danil paušálem, tak to zpětně nejde měnit viz. §9 odst. 4, zákona č. 586/1992 Sb., o dani z příjmu:
(4) Neuplatní-li poplatník výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů, může je uplatnit ve výši 30 % z příjmů podle odstavce 1, nejvýše však do částky 600000 Kč. Způsob uplatnění výdajů podle tohoto odstavce nelze zpětně měnit.
Ale nejsem ani právník, ani účetní..... tak to mohu chápat špatně....
A co se týče odpisu, tak si nastuduj rovnoměrně versus zrychlené odpisy,
na nemovitost, kt. budeš chtít prodat (momentálně po 10 letech od nabytí bez daně) a nebo pronajímat pouze dočasně se vyplatí zrychlený odpis, na nějakou jinou z nemovitostí (ideální je jich mít celkem víc třeba 5 - 10) se vyplatí rovnoměrný odpis, protože má jednu výhodu, že nemusíš uplatnit celou část odpisu (3,4%), a můžeš si ten rok libovolně zmenšit, abys nedošel do ztráty. (což má tu výhodu, že nevyčerpanou část protáhneš do budoucna do 31 roku jestli rozumíš

-
- Reputace: 5
- Kontaktovat uživatele:
JackGD píše: ↑08 led 2023, 19:52Ahoj, měl bych dotaz ke zdanění příjmu ze zahraničních dividend. Jsem student a za minulý rok mi přišlo cca 100Kč v dividendách, a můj dotaz tedy zní: musím podávat daňové přiznání nebo jelikož to je pod 6000Kč tak nemusím? Mám v tom právě trochu zmatek, vím, že pokud mám příjmy ze zaměstnání, tak do 6000Kč se nedaní, ale jelikož jsem student, platí to taky nebo ne? A ještě by mě zajímalo, jestli to je pouze, že nemusím odvádět daň nebo jestli to znamená, že nemusím vůbec podávat daňové přiznání.
Budu moc rád za jakoukoli radu a předem moc děkuji.![]()
Přiznání musí podat každý s příjmem nad 15000 - za zaměstnance ho většinou podává zaměstnavatel.
Pokud jste byl zaměstnaný (třeba brigáda) a měl jste jiný zdanitelný příjem nad. 6000, tak přiznání podáváme sám.
Pozor, jde o příjem, ne o zisk tj. prodal jste akcie za 15000, které jste nakoupil za 16000: příjem je 15000, zisk 0. Přiznání podáváme, daň je 0.
Pokud příjem nepřiznáváte, tak ho ani nedaníte. V okamžiku, že z nějakého důvodu přiznání podat musíte, máte povinnost přiznat vše a daníte každou korunu zdánítelného zisku
- SilverLake
- Bronze pen
- Reputace: 19
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
řešil tady někdo vrácení daně z dividendy z Německa?
IB mi jen za 30 euro vyřídilo Tax Voucher, a dál se prý mám starat sám.
(Please be advised we issue German tax vouchers at EUR 30 per line to aid with reclaiming withholding on German dividend. However, IBKR does not assist with the reclaim and this must be done by you.)
Něco jsem našel na tomto odkazu:
https://www.clearstream.com/clearstream ... ts-1298698
ale nejsem si jistý, jestli dokážu vyplnit správně další formuláře co požadují. Dělal to tady někdo, nebo víte o někom? Weby které sleduju jako Skejwin a Finhacker tohle téma neřešili, tak se ptám tady. Jinak to vidím asi na daňového poradce.
Strhli mi 2609eur (jejich sazba 26,375%)
a měl bych platit jen našich 15% (tj. 1484 eur) rozdíl je 1125eur a to se mi tam nechce nechat ležet.
díky
(Please be advised we issue German tax vouchers at EUR 30 per line to aid with reclaiming withholding on German dividend. However, IBKR does not assist with the reclaim and this must be done by you.)
ale nejsem si jistý, jestli dokážu vyplnit správně další formuláře co požadují. Dělal to tady někdo, nebo víte o někom? Weby které sleduju jako Skejwin a Finhacker tohle téma neřešili, tak se ptám tady. Jinak to vidím asi na daňového poradce.
a měl bych platit jen našich 15% (tj. 1484 eur) rozdíl je 1125eur a to se mi tam nechce nechat ležet.
díky
-
- Bronze pen
- Reputace: 34
- Kontaktovat uživatele:
Mám dotaz k daňové ztátě. Příklad: Koupil jsem investiční byt za 2 mega, první rok mohu při tzv. rovnoměrném odpisu uplatnit 1,4%, tj. 28 000. Ale byt jsem pronajal až v prosinci, za celý rok mám jen 1 nájem=příjem 10 000. Mohu tedy uplatnit daňovou ztrátu 28-10=14 tisíc? Tedy si nechat ca. 15% ze 14 000 ještě vrátit? Mám to poprvé a přijde mi to absurdně výhodné ve srovnání s např. tradingem, kde mohu být ve ztrátě kolik chci, ale do základu daně vstupují jen případná kladná čísla.A co se týče odpisu, tak si nastuduj rovnoměrně versus zrychlené odpisy,
na nemovitost, kt. budeš chtít prodat (momentálně po 10 letech od nabytí bez daně) a nebo pronajímat pouze dočasně se vyplatí zrychlený odpis, na nějakou jinou z nemovitostí (ideální je jich mít celkem víc třeba 5 - 10) se vyplatí rovnoměrný odpis, protože má jednu výhodu, že nemusíš uplatnit celou část odpisu (3,4%), a můžeš si ten rok libovolně zmenšit, abys nedošel do ztráty. (což má tu výhodu, že nevyčerpanou část protáhneš do budoucna do 31 roku jestli rozumíšCož 90% lidi nezná.
-
- Reputace: 39
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem to trochu zjišťoval dopředu, ale nikdy jsem to nakonec nevyužil - nevyplatilo se to. Odkaz na nemecký finančák je zde, návod mi přišel docela použitelný. Zřejmě je potřeba jenom vyplnit formulář, doložit potvrzení od brokera o odvedené dani a doložit potvrzení o daňovém domicilu:SilverLake píše: ↑14 úno 2023, 21:12Ahoj,
díky
https://www.bzst.de/EN/Businesses/Capit ... toc-entry2
- formulář je anglicky a vypadal celkem normálně
- potvrzení od brokera pro mě byl kámen úrazu - platilo se za vystavení pro každou emisi a vzhledem k výši vratky se to nevyplatilo
- potvrzení o daňovém domicilu vystaví český finančák (datovkou nebo fyzicky), platí se 100 Kč (nevím ale jak, když si podám žádost datovkou). Formulář je v CZ, EN a DE, Němci ho akceptují (psal jsem jim a potvrdili mi to)
https://www.financnisprava.cz/cs/mezina ... financniho
Musí se to poslat fyzicky. Německý finančák na otázky (anglicky) odpověděl do druhého dne, takže asi není problém se jich dál ptát.
- doonio
- Gold pen
- Reputace: 558
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš sem poslat návod, jak jsi z IB dostal nějaký taxVoucher, jak jde o to požádat a k čemu tě to opravňuje? Je na to v IB nějaký fomulář? Já mám rovněž dividendy z DE, ale asi jne ve výši té tvé daně co ti strhliSilverLake píše: ↑14 úno 2023, 21:12Ahoj,

P2P: Mintos, EstateGuru,LinkedFinance
Převody měn: Revolut, IB FX, Akcenta
Broker: Degiro, IB, FIO e-broker
Převody měn: Revolut, IB FX, Akcenta
Broker: Degiro, IB, FIO e-broker
- Carhir
- Gold pen
- Reputace: 1106
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jste také darovali minulý rok peníze Ukrajině na obranu, je zde možnost si tyto dary vykázat v DP:
https://www.financnisprava.cz/cs/dane/d ... tnuti-daru
https://www.financnisprava.cz/cs/dane/d ... tnuti-daru
- SilverLake
- Bronze pen
- Reputace: 19
- Kontaktovat uživatele:
Doonio: normálně napises zpravu IB, ze zadas at ti vystavi tax voucher. Oni odpovi, ze to stoji 30 eur a jestli s tim souhlasis, a ty musis napsat ze s tim souhlasis, at to maji explicitne. Probiha to takto manualne, neni na to formular. Zadal jsem v kvetnu a na podzim mi dosel e-mailem od nich ten tax voucher. Dal uz se musis starat sam a postupovat dle navodu.doonio píše: ↑19 úno 2023, 15:21Můžeš sem poslat návod, jak jsi z IB dostal nějaký taxVoucher, jak jde o to požádat a k čemu tě to opravňuje? Je na to v IB nějaký fomulář? Já mám rovněž dividendy z DE, ale asi jne ve výši té tvé daně co ti strhliSilverLake píše: ↑14 úno 2023, 21:12Ahoj,
(Please be advised we issue German tax vouchers at EUR 30 per line to aid with reclaiming withholding on German dividend. However, IBKR does not assist with the reclaim and this must be done by you.)a všude jsem jen slyšel, že se to malému retail investorovi nevyplatí.
pro jine země, ale muze byt ten tax voucher za jiny poplatek.
https://www.interactivebrokers.com/en/p ... r-fees.php
"všude jsem jen slyšel, že se to malému retail investorovi nevyplatí"
tak logicky si to sam musis spocitat, jestli se ti to vyplatí.
Kdyz jsem zadal o vratku u VIGu v Rakousku, tak si Fio banka strhla 3000kc, takze uz si to delam/hodlam delat sam a tohle platit nebudu.
Hababuk: díky za info, už jsem to vyřešil a nastudoval. Viceméně máš pravdu. Přesný návod je zde:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopi ... #p13428269
Co se Rakouska týče tak o tom psali v diskuzi na Patrii u akcie Erste, a pak ješte mrknout k akcii VIG a prispevku z 1.3. 2021, tam to popisoval taky.
- Namor
- Gold pen
- Reputace: 1406
- Kontaktovat uživatele:
Dovolím si sem dát sadu názorů, jak vidím zdaňování českých dluhopisů. Pokud to vidíte či je určitě jinak, tak Vaše posty/korektury potěší. Stejně tak potěší souhlasné názory k jednotlivým případům.
Zadání akademického příkladu - český korporátní dluhopis a český daňový rezident (fyzická osoba nepodnikající, tj. dluhopisy nejsou v obchodním majetku podnikatele) neboli daň z úroků dluhopisu je sražena a odvedena srážkově přímo emitentem, takže úroky se nedávají do daňového přiznání. Emisní hodnota dluhopisu 1 ks je 1mil. Nákupy a prodeje jsou bez poplatků burze/brokerovi.
Případ 1a
Dvouletý dluhopis koupím za 1 mil a držím až do konce. Nemusím nic dávat do daňového přiznání - úroky viz výše a konec dluhopisu a vyplacení jistiny s koncem dluhopisu není prodejem cenného papíru - tj. nemusím se trápit časovým testem.
Případ 1b
Dvouletý dluhopis s emisní hodnotou 1 mil koupím za 1,1 mil a držím až do konce. Nemusím nic dávat do daňového přiznání - úroky viz výše a konec dluhopisu a vyplacení jistiny s koncem dluhopisu není prodejem cenného papíru - tj. nemusím se trápit časovým testem, ale ani si nemohu uplatnit daňovou ztrátu 100T z jistiny, protože držím do konce = neprodávám.
Případ 2
Dluhopis koupím za 1 mil a prodám za rok za 1 mil. Nemusím dávat do daňového přiznání úroky - viz výše, ale musím prodej dát do daňového přiznání, protože držba cenného papíru byla kratší než 3 roky. Nebudu platit z prodeje žádné daně, protože nulový zisk.
Případ 3
Dluhopis koupím za 1 mil a prodám za rok za 1,1 mil. Úroky nemusím dávat do daňového přiznání - úroky viz výše. Musím prodej dát do daňového přiznání, protože držba cenného papíru byla kratší než 3 roky. Budu platit ze zisku z prodeje daň tj. ze 100 tisíc.
Tak se ukažte daňaři §§
Zadání akademického příkladu - český korporátní dluhopis a český daňový rezident (fyzická osoba nepodnikající, tj. dluhopisy nejsou v obchodním majetku podnikatele) neboli daň z úroků dluhopisu je sražena a odvedena srážkově přímo emitentem, takže úroky se nedávají do daňového přiznání. Emisní hodnota dluhopisu 1 ks je 1mil. Nákupy a prodeje jsou bez poplatků burze/brokerovi.
Případ 1a
Dvouletý dluhopis koupím za 1 mil a držím až do konce. Nemusím nic dávat do daňového přiznání - úroky viz výše a konec dluhopisu a vyplacení jistiny s koncem dluhopisu není prodejem cenného papíru - tj. nemusím se trápit časovým testem.
Případ 1b
Dvouletý dluhopis s emisní hodnotou 1 mil koupím za 1,1 mil a držím až do konce. Nemusím nic dávat do daňového přiznání - úroky viz výše a konec dluhopisu a vyplacení jistiny s koncem dluhopisu není prodejem cenného papíru - tj. nemusím se trápit časovým testem, ale ani si nemohu uplatnit daňovou ztrátu 100T z jistiny, protože držím do konce = neprodávám.
Případ 2
Dluhopis koupím za 1 mil a prodám za rok za 1 mil. Nemusím dávat do daňového přiznání úroky - viz výše, ale musím prodej dát do daňového přiznání, protože držba cenného papíru byla kratší než 3 roky. Nebudu platit z prodeje žádné daně, protože nulový zisk.
Případ 3
Dluhopis koupím za 1 mil a prodám za rok za 1,1 mil. Úroky nemusím dávat do daňového přiznání - úroky viz výše. Musím prodej dát do daňového přiznání, protože držba cenného papíru byla kratší než 3 roky. Budu platit ze zisku z prodeje daň tj. ze 100 tisíc.
Tak se ukažte daňaři §§
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693
-
- Silver pen
- Reputace: 922
- Kontaktovat uživatele:
Vidím to Namore úplně stejně, možná kromě případu 1b. Přidám čtvrtý případ, který řeším já, potenciálně.Namor píše: ↑09 bře 2023, 13:38Dovolím si sem dát sadu názorů, jak vidím zdaňování českých dluhopisů. Pokud to vidíte či je určitě jinak, tak Vaše posty/korektury potěší. Stejně tak potěší souhlasné názory k jednotlivým případům.
Případ 1a
Případ 1b
Případ 2
Případ 3
Tak se ukažte daňaři §§
Případ 4
Dluhopis s par hodnotou 1 mil koupím za 900k a vydržím do splatnosti. Bavíme se o českých dluhopisech, takže úroky nedaním a nedávám do DP. Dávám do DP kapitálový zisk 100k, i když k prodeji dluhopisu nedošlo? Nevím, jestli špatně vidím, ale tuhle situaci jsem na netu nikde neviděl. Sám bych to logicky ale danil, protože časový test splněn není a kapitálový zisk se realizoval nákupem (i když jsem neprodal). A co když koupím ve stejné slevě za 900k a splatnost bude za 4 roky, což vydržím? Jak je to pak s kombinací výše zmíněného a časového testu?
Když k držbě takového dluhopisu přidám dluhopis 1b, pak bych řekl, že si v takovém případě můžeš vykrátit zisk z jednoho dluhopisu s výdajem z druhého, ve výsledku budeš na nule. Tak to přijde logické mně a odpovídá to i realitě Tvého zisku.
- Emet
- Silver pen
- Reputace: 288
- Kontaktovat uživatele:
viz §8, odst. 2, písm a) zákona o daních z příjmu:
(2) Za příjem z kapitálového majetku se považuje také příjem plynoucí z práva na splacení
a) dluhopisu, kterým se pro účely daně z příjmů fyzických osob rozumí kladný rozdíl mezi jmenovitou hodnotou dluhopisu vyplacenou při jeho splacení nebo částkou vyplacenou při jeho předčasném splacení a cenou, za kterou poplatník dluhopis nabyl, nebo cenou určenou podle zákona upravujícího oceňování majetku ke dni jeho bezúplatného nabytí, a...
-
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju za rychlou odpověď. A časový test v tom může hrát roli? Pokud splatnost dluhopisu bude po více než 3 letech? (Pokud ne, tak pak by se mi hodilo dluhopis před splatností, ale po min. 3 letech držby, prodat)Emet píše: ↑11 bře 2023, 20:54viz §8, odst. 2, písm a) zákona o daních z příjmu:(2) Za příjem z kapitálového majetku se považuje také příjem plynoucí z práva na splacení
a) dluhopisu, kterým se pro účely daně z příjmů fyzických osob rozumí kladný rozdíl mezi jmenovitou hodnotou dluhopisu vyplacenou při jeho splacení nebo částkou vyplacenou při jeho předčasném splacení a cenou, za kterou poplatník dluhopis nabyl, nebo cenou určenou podle zákona upravujícího oceňování majetku ke dni jeho bezúplatného nabytí, a...
- Namor
- Gold pen
- Reputace: 1406
- Kontaktovat uživatele:
Je to cenný papír, takže když prodáš po třech letech, tak je dle mého časový test splněn. Ale pokud bys to držel do konce- třeba 4 roky, tak dle mého také neplatíš daň (časový test).Cupi92 píše: ↑11 bře 2023, 20:59Děkuju za rychlou odpověď. A časový test v tom může hrát roli? Pokud splatnost dluhopisu bude po více než 3 letech? (Pokud ne, tak pak by se mi hodilo dluhopis před splatností, ale po min. 3 letech držby, prodat)Emet píše: ↑11 bře 2023, 20:54viz §8, odst. 2, písm a) zákona o daních z příjmu:(2) Za příjem z kapitálového majetku se považuje také příjem plynoucí z práva na splacení
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693
-
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
Na druhou stranu, jak píše Emet, je to daněno v rámci paragrafu 8 a časový test je u prodeje cenného papíru v par. 10. Takže se mi to jeví jako vždy zdanitelné, pokud to neprodáš.Namor píše: ↑11 bře 2023, 21:06Je to cenný papír, takže když prodáš po třech letech, tak je dle mého časový test splněn. Ale pokud bys to držel do konce- třeba 4 roky, tak dle mého také neplatíš daň (časový test).
- Emet
- Silver pen
- Reputace: 288
- Kontaktovat uživatele:
Hele předem upozorňuju, že nejsem daňový poradce ani právník. Pročetl jsem par článků a znovu kouknul do zákona a IMHO je v tom rozdíl. Zákon rozlišuje úplatný převod (= v tomto případě prodej) a příjem plynoucí z práva na splacení dluhopisů. To první je po třech letech osvobozeno, to druhé není osvobozeno nikdy.
A má to, myslím, celkem logický důvod - existují totiž i bezkupónové dluhopisy - tedy takové které nevyplácí žádný kupón, ale zhodnocení je dáno rozdílem mezi jmenovitou hodnotou (tedy "splatnou částkou") a emisní částkou (=tedy částkou za kterou emitent dluhopis prodal/investor nakoupil). Pokud by byl po třech letech držení takový dluhopis osvobozen od daně, otevírala by se zde celkem jasně cesta, jak si pomocí dluhopisů vytahovat nezdaněné kupóny/úroky (a to v neuomezených částkách). Kam by se proti tomu hrabaly korunové dluhopisy.
Můj závěr tedy je že, pokud držím dluhopis do splatnosti, podlehá zdanění částka, která je rozdílem mezi nákupní cenou a splacenou částkou, VŽDY a časový test nebo limit 100k se neuplatní.
A má to, myslím, celkem logický důvod - existují totiž i bezkupónové dluhopisy - tedy takové které nevyplácí žádný kupón, ale zhodnocení je dáno rozdílem mezi jmenovitou hodnotou (tedy "splatnou částkou") a emisní částkou (=tedy částkou za kterou emitent dluhopis prodal/investor nakoupil). Pokud by byl po třech letech držení takový dluhopis osvobozen od daně, otevírala by se zde celkem jasně cesta, jak si pomocí dluhopisů vytahovat nezdaněné kupóny/úroky (a to v neuomezených částkách). Kam by se proti tomu hrabaly korunové dluhopisy.
Můj závěr tedy je že, pokud držím dluhopis do splatnosti, podlehá zdanění částka, která je rozdílem mezi nákupní cenou a splacenou částkou, VŽDY a časový test nebo limit 100k se neuplatní.
-
- Bronze pen
- Reputace: 29
- Kontaktovat uživatele:
Prosím, je to taková blbůstka, ale dělám to prvně. Co píšete sem?
Tuhle část pro zápočty jsem vyplňoval v Příloze 3 podle jednotlivých států ale teď mi v "Přílohy DAP a Podpisová doložka" svítí tahle tabulka jako chyba.
Tam bude Broker nebo Společnost od které mám dividendu? A když tam mám třeba PBR v US ISINu s divi v USD, tak lokální měna budou ty dolary?
Děkuju.
Tuhle část pro zápočty jsem vyplňoval v Příloze 3 podle jednotlivých států ale teď mi v "Přílohy DAP a Podpisová doložka" svítí tahle tabulka jako chyba.
Tam bude Broker nebo Společnost od které mám dividendu? A když tam mám třeba PBR v US ISINu s divi v USD, tak lokální měna budou ty dolary?
Děkuju.
-
- Gold pen
- Reputace: 467
- Kontaktovat uživatele:
Re: RE: Re: Daně - obecná diskuze
Tady je to perfektně rozepsané https://www.investicnigramotnost.cz/inv ... i-priklad/Martinnn píše:Prosím, je to taková blbůstka, ale dělám to prvně. Co píšete sem?
Děkuju.
Najdeš tam, jak vytvořit tu tabulku. Je to dokonale polopatický postup.
-
- Bronze pen
- Reputace: 29
- Kontaktovat uživatele:
Díky.
Asi jsem v tom hledal nějaký vyšší smysl... Když by Příloha 3 vypadala
Ten odkazovaný web je skvělý, díky za tip.
Asi jsem v tom hledal nějaký vyšší smysl... Když by Příloha 3 vypadala
- Daň zaplacená v zahraničí - skutečná
- Daň zaplacená v zahraničí - pro zápočet dle smluv o dvojím zdanění
Ten odkazovaný web je skvělý, díky za tip.
-
- Silver pen
- Reputace: 127
- Kontaktovat uživatele:
Degiro mi vždycky připravilo pěkný formulář, jenom jsem to opsal do správných políček DP, tak jsem daně nikdy moc neřešil. Teď jsem u brokera, kde mám k dispozici jenom výpis transakcí. Jak je to s daněním částečných prodejů pozice? postupně nakupuji po pár ks akcie a příležitostně je prodám, když mi přijde cena přemrštěná. Jakou transakci mám započítat proti příjmu? Metodou FIFO bych se z toho po..al. Nejde použít třeba průměrnou nákupní cenu?