Zdanění akcií

Jak na zdanění našich investic. Nejen P2P.
K diskusím: akcie; Bondster; Mintos; Upvest; Zonky
Odpovědět
minarjo
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 30
Kontaktovat uživatele:

Re: Zdanění akcií

Příspěvek od minarjo » 13 zář 2023, 00:15

@Morbius: Ne, ani náhodou, tebou popsaný mechanismus (spíše tvé zbožné přání :D ) pro automatické snížení základní sazby daně z dividend pro danou zemi na základě doložení daňové rezidence investora, a to přímo na úrovni brokera před výplatami dividend, platí v podstatě pouze u USA díky tamnímu formuláři W-8BEN, který brokeři běžně nám investorům nabízejí (ke snížení US daně z dividend z 30% na 15%, s případným přesahem do Kanady a tamnímu snížení z 25% na 15% u CA titulů koupených na US burze, ale to už jen u některých brokerů). U akcií různých zemí Evropy, Austrálie atd. takové automatické snížení daně z dividend před výplatami nefunguje ani náhodou, tam ti je vždy sražena lokální sazba daně dané země, často o dost vyšší než českých 15% (třeba u Německa 26,375% atd.), nikoliv horní hranice dle Smlouvy o zamezení dvojího zdanění, která se týká výhradně možnosti zápočtu zahraniční daně aplikovaného pak v tvém Daňovém přiznání. Kéž by tomu bylo jak si myslíš, tedy vše automaticky na té horní hranici mezinárodních smluv, to ale fakt nee, to bys musel investovat pouze v USA do US+CA akcií, aby to bylo takto jednoduché. Nebo ještě v Británii, která to dělá také rozumně, daň nestrhne žádnou a danění GB dividend je u českého investora pak tedy komplet až v ČR, což dané mezinárodní smlouvy také umožňují jako druhou variantu a u Británie to tak je (zápočet z Británie je pak v Přiznání logicky nulový, když tam není žádná daň sražená, tedy platí se celých 15% až v ČR právě tím Přiznáním).
A když bys chtěl vrácení rozdílu daně dle Smlouvy a dle lokální sazby dané země, tedy například u toho Německa 11,375% zpět? To se většině investorů, kteří mají z dané země ne příliš mnoho z dividend, nevyplatí s tamním FÚ na dálku řešit (dost byrokracie a nenulové náklady). Navíc každá země to má u těchto žádostí o vrácení nadměrné daně jinak, u některé (tuším že Francie) se musí žádat předem před výplatou, u jiné až zpětně za celý rok... Fakt by se to vyplatilo jen ve velkých objemech stržené daně, řekněme stovky eur/dolarů a více za danou zemi.
A ještě pro tebe možná šok na závěr :) - ani u českých dividendových akcií (ČEZ, Komerční banka...) není jisté, že ti bude sraženo jen 15% na dani z dividend. To platí vesměs jen u českých brokerů jako Fio, RB a podobně. Pokud by sis ale české akcie koupil přes brokery zahraniční, třeba Degiro, Lynx/Interactive Brokers atd., daň z dividend CZ akcií by byla 35%, protože tito brokeři nedokáží předat české straně tvou daňovou rezidenci, takže to dané české firmy daní jako by to bylo člověku s neznámou rezidencí, tedy plnou českou sazbou 35%. Proto české akcie, i s ohledem na poplatky, je rozumné kupovat snad jen u Fio přes jejich eBroker (další čeští brokeři jsou dražší).

No jsem zvědav, jak ti u té Austrálie bude nakonec skutečně daň sražena po Payment date - já mám v portfoliu z Austrálie jen těžaře BHP a dividenda chodí bez zdanění (FF). Ale fakt sekci "Open dividend accurals" ze Statements, tedy odhadu výplaty před Payment date, nemůžeš zvlášť u neamerických akcií v systému IB věřit, tam to často bývá i v jiné měně než je nakonec vyplaceno atd. Ostatně totéž třeba u Degiro a tamnímu odhadu dividend. Až skutečně vyplacená a zaúčtovaná dividenda+daň platí, ne nějaké dopředné odhady.

Morbius
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Morbius » 13 zář 2023, 10:10

Máš pravdu, respektive máme pravdu, protože jsme napsali to samé. Tedy srážková daň určená smlouvou o zamezení dvojího zdanění je nejvyšší, jakou bys měl zaplatit, ale ve skutečnosti to tak není a není jednoduché zajistit, aby to tak bylo.

Payment date je 28. září, takže na rozuzlení si budeme muset počkat.
PORTFOLIO (11/23)
Bitcoin (23 %), VWRD:LN (19 %), Upvest (17 %), PKX:US (12 %), BSE:AU (5 %), KOMB:CP (4 %), LSG:NO (4 %), MMCTE:CP (4 %), NIC:AU (3 %), ORC/B:CN (3 %), JMS:AU (3 %), VWRL:NA (2 %), ASA:NO (1 %)

Morbius
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Morbius » 29 zář 2023, 09:30

Morbius píše:
13 zář 2023, 10:10
Payment date je 28. září, takže na rozuzlení si budeme muset počkat.
Přesně jak jsem předpokládal, dividenda byla vyplacena v plné výši, takže dividendy vyplácené z conduit foreign income skutečně nepodléhají srážkové dani.
PORTFOLIO (11/23)
Bitcoin (23 %), VWRD:LN (19 %), Upvest (17 %), PKX:US (12 %), BSE:AU (5 %), KOMB:CP (4 %), LSG:NO (4 %), MMCTE:CP (4 %), NIC:AU (3 %), ORC/B:CN (3 %), JMS:AU (3 %), VWRL:NA (2 %), ASA:NO (1 %)

minarjo
Bronze pen
Bronze pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od minarjo » 29 zář 2023, 14:48

Tak záleží i na brokerovi, jak to zvládne zpracovat a zda to pak nemusí opravovat, i to není u abnormalit vzácné. XTB, nejspíš proto že byl včera u nás svátek, zatím nevyplatil z BHP dividendy pro jistotu žádné :).

foxtrot
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foxtrot » 18 lis 2023, 15:10

Zdravím, chtěl bych se zptat těch, kteří mají SYEP, neboli stock yield enhancement program, ať už u IBKR nebo LYNX, na daňové implikace tohoto programu.
Mám něco přes 1000 akcií IUSA s&p500 v EUR na XETŘE, a IBKR se nechali slyšet, že při půjčování jen této akcie bych měl mít odhadované zisky přes 400 euro ročně, což vůbec nezní špatně, ale jsou tu jisté háčky.

Ohledně Witholding tax již jsem psal na IBKR podporu, ale hlavně by mě zajímalo, jak je to daněno dál v česku, zejména z hlediska těch payments in lieu, které můžou přijít místo normální dividendy.
V podstatě mě normální dividenda vždy vyjde na 15%, jak v případě, kdy daním příjmy progresivní sazbou 15%, tak i 23%, pak už ale nevím, jak by byla klasifikována daň těch payments in lieu a za co se považuují. Jsou to kapitálové výnosy? nebo běžný příjem, tudíž by mohly být jak 15%, tak 23%? A pokud mi v USA strhnou 15% a tady bych musel danit víc, pak předpokládám, že je třeba toto doplatit?
Taky jsem někde na stránkách LYNX četl, že pokud si moje US akcie půjčil někdo, na koho se nevztahuje W-8ben, tak mu dividendu zdaní 30% a pak to chápu tak, že mi pošlou jako payment in lieu už jen těch zbylých 70% kvůli němu, a ne 85%, jak by tomu bylo u normální dividendy.
Má s tím někdo zkušenosti, a jak to pak dát do daňového přiznání?
Díky moc

minarjo
Bronze pen
Bronze pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od minarjo » 19 lis 2023, 00:57

Mám u Lynx maržový účet, takže mi je často dividenda či její část vyplácena formou PIL (Payment in lieu). Často je to klidně tak, že když třeba vlastním 50ks nějaké akcie, tak z 20ks je vyplacena klasická dividenda a ze zbylých 30ks pak PIL, u další výplaty to zase může být jinak - prostě dle toho, jak jsou akcie zrovna rozpůjčované. Poznat to je v reportech jen z té sekce, zda to tedy je v Dividends, nebo Payment in lieu. Daňově v tom však rozdíly nehledej - z hlediska české legislativy je to zcela totožné, obojí je stejný Příjem z kapitálového majetku a díky obnovení instrumentu Samostatného základu daně (kvůli progresi 15/23%) ti pro zahraniční dividendy a jiné kapitálové příjmy české daňové pásmo 23% nikdy nehrozí. Musíš ale tedy všechny zahraniční dividendy vyčlenit do Samostatného základu daně, tedy do Přílohy č.4 Přiznání, pak je na ně uplatněna fixní daň 15% tohoto samostatného základu, nikoliv progresivní 15 či 23% dle výše příjmu, jak tomu je u klasického hlavního základu daně z hlavní části formuláře Přiznání.
Pokud jde o danění Dividends versus PIL přímo v zahraničí, tak i tam se typicky nesetkáš s rozdílem, pokud jde o US akcie - 15% je Witholding Tax v obou případech. U některých nonUS titulů (třeba Kanada) se ti může stát nicméně to, že PIL část bude vyplacena v hrubém, bez sražení daně - což ti nijak nevadí, v českém přiznání bude na zmíněné příloze 4 o to menší daň zaplacená v zahraničí a tedy se za danou část to doplatí klasicky 15% v rámci českého přiznání (na tom listu přílohy 4 to vyjde jako česká daň, z rozdílu hrubých zahraničních kapitálových příjmů a daně stržené v zahraničí). Tedy auto půjčování akcií a daní se neboj, hůře na tom při PIL výplatě snad nikdy nebudeš, rozdíl tedy u některých výplat může být jen v tom, že příslušná část daně bude až v tvém českém přiznání, kvůli výplatě v hrubém. Totéž ale třeba platí u dividend z Británie, ty také chodí v hrubém (vždy, nejen když jde o PIL) a princip je stejný.

Odpovědět