Dluhopisy

Vše, co se týká dluhopisů a podílových fondů.
Odpovědět
Namor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1210
Kontaktovat uživatele:

Re: Dluhopisy

Příspěvek od Namor » 09 bře 2023, 08:20

Kingswood píše:
09 bře 2023, 07:53
tyjo, docela me prekvapuje ze je celkem dost lidi co jdou proti fedu...
Imo se podivame s fed rate na 6% driv nebo pozdeji.
Myslím, že to přesně odráží situaci na trhu:
retail převážně věří, že dno bylo/je, otáčí se to = kupuje
smart money podvažují akcie, vyčkávají, čekají poklesy zisků firem, více recesi...

Jen budoucnost nám ukáže, jak to bylo.
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693

Kingswood
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kingswood » 09 bře 2023, 09:32

No poukazal bych na neco jineho, co ten rozpor skutecne zvyraznuje.

Na jedne strane je cash a kratke bondy, kde jsou uroky kolem 5% bez rizika. Ano chapu, v situaci kdy je inflace 8-9% je tenhle vynos diskutabilni a mel by byt vyrazne vyssi ale vsichni vime jak to je s uroky, kdyz skoro vsechny subjekty v ekonomice maji obri dluhy.

A na strane druhe jsou akcie, ktere by meli mit rizikovou prirazku za riziko z podnikani, ale ukaz mi akcie, ktere dneska maji navratnost kapitalu nevim, 7-8% p.a. ( a historicky byla rizikova premie kolem 4%, takze by se spis melo mluvit o 9% navratnosti). Coz pri uvazovani P/E pomeru by melo byt nekde na urovni P/E 11-14. Tak v jakym svete zijem?

Tohle neni o tom, jestli ma pravdu retail a nebo smartmoney.. To je o tom, ze retail kvuli sve omezenosti, neni schopen uvazovat nad ramec akcioveho trhu a tim padem vytvari z akcii overcrowded prostor. To neznamena, ze akciovy trh musi spadnout, ale znamena to, ze to je misto, kde nepujde moc vydelat.
Osobní portfolio 28.2.
Funds = Fidelity World 12%, WVAL 7%, FLXC 5%
Marine = ZIM 6%, FLNG 4%, STNG 3%
Energy = ČEZ 9%, FANG 6%, RIG 3%
Food = AD 3%, MDLZ 3%
Other= INTC 3%, SLG 4%, BX 2%
Crypto = BTC 22%
Cash = XFFE 5%

hoodoo
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hoodoo » 09 bře 2023, 10:06

Příliš mnoho peněz nahání málo aktiv.

Nikituska
Silver pen
Silver pen
Reputace: 234
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nikituska » 09 bře 2023, 10:37

Vidím paralelu s byty ve velkých městech, kde je nájemní výnos polovina spořicího účtu, protože lidi nic jiného neznají, tak kupují pořád další.

Pak je otázkou, jestli se snažit hledat logičnost nebo jít s davem, který svou silou (často) smart money a obecně racionalitu přebíjí… Trend is your friend?

Lpění na racionalitě mě zatím stálo pěkný balík na ušlém výnosu :) A ještě jsem věčně za blbku, že se o to sice zajímám, ale kdekdo tomu přece rozumí víc, když ty moje nudné CZ banky dělají zlomky krypta nebo Tesly.

Kingswood
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kingswood » 09 bře 2023, 10:57

Tak tohle si musi kazdy odpovedet sam, ale uprimne, investuju jenom do toho cemu rozumim a vim proc to delam. Kdyz se to pak sesype, tak si umim sam rozhodnout jestli prodat nebo drzet nebo koupit v navaznostina to, jak se meni okolnosti toho proc jsem to v prvni rade koupil. Honit jakoukoliv investici (nebo vlastne cokoliv jineho), jenom prtoo ze to delaji vsichni ostatni je akorat cesta do pekla. Muze se to vymstit ale hlavne to nemuze ani prinaset zadnou radost nebo pocit stesti.
Osobní portfolio 28.2.
Funds = Fidelity World 12%, WVAL 7%, FLXC 5%
Marine = ZIM 6%, FLNG 4%, STNG 3%
Energy = ČEZ 9%, FANG 6%, RIG 3%
Food = AD 3%, MDLZ 3%
Other= INTC 3%, SLG 4%, BX 2%
Crypto = BTC 22%
Cash = XFFE 5%

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Reputace: 765
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 11 bře 2023, 12:19

Držíte/znáte někdo bond ETF https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 5#overview zaměřený na investment grade korporátní Bondy, primárně z US? Vypadá to atraktivně, poslední dividend yield 8,5 %, ale yield to maturity 5,3 % a průměrná dualrace 8,5 let. Ten dividend yield 8,5 % bude asi kvůli posilování dolaru v posledním roce předpokládám (ETF v EUR). Na ceně tohle etf taky dost padlo. Horizont long term, na nižší sazby můžu čekat a dividenda na téhle úrovni ok.

Přemýšlím nad ním, tak jestli nemáte někdo protinázor, proč byste do toho nešli.
Referral na Debitum Network, LendSecured, EvoEstate, Robocash a Monceru viz viewtopic.php?p=45377#p45377

FraK
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1143
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 11 bře 2023, 12:56

@Cupi92 taky hledam vhodny etf na korporatni bondy investicniho stupne. Ale premyslim nad tim, ze s nakupem jeste pockam. Preci jen 5,3% neni zadna slava. Na druhou stranu bych rad snizil expozici na p2p a bondy se mi jevi jako konzervativnejsi substituce.
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Reputace: 765
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 11 bře 2023, 13:55

FraK píše:
11 bře 2023, 12:56
@Cupi92 taky hledam vhodny etf na korporatni bondy investicniho stupne. Ale premyslim nad tim, ze s nakupem jeste pockam. Preci jen 5,3% neni zadna slava. Na druhou stranu bych rad snizil expozici na p2p a bondy se mi jevi jako konzervativnejsi substituce.
Yield by mohl být lepší, ale je možné, že půjde výš s tim, jak budou starší bondy dojíždět a nové budou emitovány. Bral jsem to jako zajímavý vstup s tím, že bych přikoupil v budoucnu. Jako doplněk treasuries. Junk bondy vidím etf s yieldem 2-3 %. Tohle jsem jako jediné našel z korporátních bondů, kde je yield > 5 %. Plus ten capital gain, až by šly úroky dolů. A když půjdou úroky nahoru, tak rád přikoupím.Mimochodem tohle etf je na Degiro zdarma.
Referral na Debitum Network, LendSecured, EvoEstate, Robocash a Monceru viz viewtopic.php?p=45377#p45377

Martinnn
Reputace: 15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martinnn » 22 bře 2023, 19:17

V minulosti se tady (nebo v podobném vlákně) řešil nákup dluhopisových fondů u Monety od NN.
Jsou tam teď pod novým názvem - Obrázek
Přílohy
2023-03-21 22.21.33.jpg
2023-03-21 22.21.33.jpg (350.06 KiB) Zobrazeno 111 x

Odpovědět