Dluhopisy

Vše, co se týká dluhopisů a podílových fondů.
Odpovědět
Emet
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 261
Kontaktovat uživatele:

Re: Dluhopisy

Příspěvek od Emet » 09 kvě 2023, 10:17

Prosím pěkně, dokázal by mi někdo vysvětlit, jak se od tohohle:
FraK píše:
08 kvě 2023, 22:06
Pokud
- korporátní dluhopis s investič. ratingem nese 5,2 %
-rizikový korporátní dluhopis (High Yield) nese 8,5 %
- akcie se obchodují za P/E 19,6x
dostanu k tomuhle závěru?
FraK píše:
08 kvě 2023, 22:06
Tak ... jsou akcie nadhodnocené o 20 %.
Díky moc. ;)

Kingswood
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1787
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kingswood » 09 kvě 2023, 11:59

Sice chápu, jak k tomu Frak došel, ale není to úplně imo porovnatelné mezi sebou.
Každopádně dám jiný docela dobrý příklad, data k dnešku

1) USA government bond 10y 3,48% p.a. (rating AAA)
2A) Microsoft corporate bond 2035 4,180% p.a. (yield to maturity samozřejmě, ne kupon) rating AAA
2B) Apple corporate bond 2032 4,155% rating AA+
3A) Microsoft P/E now 33,7, forward 2025 22,5
3B) Apple P/E now 29,42, forward 2025 23,8

Jestli to bude nebo nebude podle forecastu netuším, roli hraje pochopitelně, zcela zásadní, aktuální očekávání inflace v této dekádě.
Obrázek si musí udělat každý sám, ale souhlasím s pointou, co napsal Frak (i když ten se dotýkal hlavně indexu, kde ale tyhle dvě firmy hrají zásadní roli) - raději bych možná v téhle době koupil jejich bond než jejich akcii.

Nemám ani jedno ale.
Osobní portfolio 31.5.
Funds = WVAL 8%, FLXC 5%
Marine = ZIM 3%, FLNG 3%, STNG 5%
Energy = ČEZ 9%, FANG 7%, RIG 3%
Food = AD 4%, MDLZ 3%
Other= INTC 6%, SLG 12%, BX 3%
Crypto = BTC 28%
Cash = 0%

FraK
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1205
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 09 kvě 2023, 14:35

Sice jsem k tomu nedosel ja, ale Petr Sklenar na Twitteru - jak uvadim. Mel k tomu myslim (uz si to nepamatuji) graf historickych hodnot. Ten jsem nekopiroval. Jen doprovodny text. Nicmene se s tim ztotoznuji. Akcie by mely jako rizikovejsi a volatilnejsi nastroj poskytovat vetsi vynos nez bond. Pokud bond nese 8,5%, tak by akcie stejne firmy (nerustove a neklesajici) mela mit teoreticky pe nejvice 12. Ten vztah byl ale vzdy trosku jiny a podle neho jsou akcie precenene “jen” o cca 20%, protoze se u akcii kalkuluje i s nejakym rustem zisku do budoucna, kdezto bond ma porad stejnou nominalni hodnotu i kupon. Vetsi rozdil by byl ospravedlnitelny jen pokud by se predpokladal o 20% vyssi rust zisku trhu, nez tomu bylo v prumeru drive. To si pak kazdy musi odhadnout, do jake miry to je pravdepodobne.
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut

Sweetek
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sweetek » 12 kvě 2023, 12:10

Já si myslím že ohledně dluhopisů se trochu vynechává to že se nemusí držet do splatnosti.
Vezměte za příklad třeba monetu => 8% p.a. ale obchoduje se tuším 104% nominálu. Takže momentálně nese "12%". A o tom jsou přeci všechny myšlenky Bond vs. akcie nastávají momenty(v rámci cyklů) kdy bondy nesou víc. Nekonečně long bond samozřejmně vždy prohraje výnosem/nižší likviditou a vyhraje nižším rizikem.
Dle mne je na bondy dobrý čas. Ale pokud bych měl reagovat na počátek diskuze tak budu souhlasit s většinou dluhopisy (mimo státních) prostě člověku co se nepovažuje za investora(případně začínající investor) nepatří vždy jsou pro tyhle skupiny mnohem vhodnější finanční instrumenty.

Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Reputace: 89
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackob.Fish » 12 kvě 2023, 13:26

Sweetek píše:
12 kvě 2023, 12:10
Já si myslím že ohledně dluhopisů se trochu vynechává to že se nemusí držet do splatnosti.
Vezměte za příklad třeba monetu => 8% p.a. ale obchoduje se tuším 104% nominálu. Takže momentálně nese "12%". A o tom jsou přeci všechny myšlenky Bond vs. akcie nastávají momenty(v rámci cyklů) kdy bondy nesou víc. Nekonečně long bond samozřejmně vždy prohraje výnosem/nižší likviditou a vyhraje nižším rizikem.
Dle mne je na bondy dobrý čas. Ale pokud bych měl reagovat na počátek diskuze tak budu souhlasit s většinou dluhopisy (mimo státních) prostě člověku co se nepovažuje za investora(případně začínající investor) nepatří vždy jsou pro tyhle skupiny mnohem vhodnější finanční instrumenty.
Nevím jestli nejsem mimo (snad ne), ale při 104% nominálu a 8pa kuponu (předpokládejme 1 rok do splatnosti) jsou to 4% a ne 12%

hoodoo
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 74
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hoodoo » 12 kvě 2023, 14:20

dalšíbejbynetinvest píše:
11 kvě 2023, 14:11
Dost individuální a zavádějící. Já mám zase zkušenost se 4 dluhopisy z dluhopisy.cz ... 3 z toho skončily likvidací a tu čtvrtou firmu to zřejmě za pár let čeká taky.

Souhlas s Kingswoodem a Namorem.. všem osobně doporučuju od všech dluhopisů na dluhopisy.cz i obecně od všech českých firemních dluhopisů rychle utéct pryč. Tady se s větším výběrem o žádnou diverzifikaci rizika nejedná, tohle je jen přešlapávání na kopě h**en a úspěchem je když skončíte alespoň s jednou podrážkou čistou.
Mirinda78 píše:
11 kvě 2023, 14:03
Zrovna já jsem diverzifikoval do 6 různých dluhopisů, naštěstí podvod byl jen Bejbynet, takže se mi zpronevěřená jistina z Bejbynetu vrátila díky slušným úrokům dluhopisů jiných firem.
Včera se o nich bavíme a dnes mě nahání telefonicky s nabídkou super duper dluhopisů. No mrknu ze slušnosti a třeba něco překvapí. Co jsem u nich kdy vybral, tak dopadlo dobře, splaceno. Je potřeba hodně přísně vybírat.

scoutus
Gold pen
Gold pen
Reputace: 221
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od scoutus » 22 kvě 2023, 14:30

nikdy jsem se o to moc nezajimal ale bude mozne koupit tyto dluhopisy jako bezny obcan ? https://www.kurzy.cz/zpravy/719217-ozna ... isu-ceske/ pripadne kde a jak ? diky

Boží mlýn
Silver pen
Silver pen
Reputace: 131
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Boží mlýn » 22 kvě 2023, 16:24

Já bych měl podobný dotaz, dají se někde snadno koupit státní pokladniční poukázky? Viz např. https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/r ... ch-p-50981
Velké díky všem uživatelům, kteří využili můj doporučující odkaz na portu! Opravdu si toho vážím :thumbup:

Skejwi
Silver pen
Silver pen
Reputace: 612
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skejwi » 23 kvě 2023, 07:30

Snadné to rozhodně nebude. Bude se to řídit podobným režimem jako státní dluhopisy. Obchoduje se to ve velkých tranších, nejdřív na primárním trhu přímo od státu mezi primárními distributory. Ti pak vstupují na sekundární trh, kde tyto dluhopisy na základě OTC prodávají dál velkým institucionálním klientům, se kterými mají uzavřené smlouvy, nebo na veřejném trhu.

Pokud jde o OTC, co jsem zjišťoval (a nebyl jsem jediný tady na P2P), tak z primárních distributorů se neinstitucionálními klienty zabývají banky v rámci privátního bankovnictví, např. PPF Banka nebo ČSOB. Neplést si privátní a prémiové bankovnictví, prvně zmíněná služba vyžaduje obvykle majetek ve správě v rozsahu desítek, někdy stovek mil. Kč. Pro většinu retailu je tedy tato cesta uzavřená.

Další možností je nákup dluhopisů na veřejném trhu: pražská burza tyhle cenné papíry sice formálně uvádí, ale trh je absolutně nelikvidní a žádné veřejné obchody a aukce neprobíhají, co vím.

Třetí možností je tlačit na politiky a stát, aby umožnil nákup dluhopisů a poukázek retailu v rámci infrastruktury a portálu, který se dobře osvědčil na proti-inflační dluhopisy. Šéf CDCP v nedávném podcastu o tomto spekuloval jako o zajímavé a realistické možnosti.
O svých investicích píšu na skejwin.cz, kde také zveřejňuju svoje portfolio.

joecool
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od joecool » 23 kvě 2023, 10:26

Já myslím, že kupovat jako FO napřímo pokladniční poukázky nedává smysl, kupte si radši nějaký fond peněžního trhu, třeba od 1 mil. CZK tohle:
https://www.conseq.cz/investice/prehled ... ozitni-opf
Nebo některý z podobných fondů pro retail, náklady tam jsou nízké.

Ty klasické st. dluhopisy by měly jít koupit např. na Patrii i v nižších objemech okolo nižších stovek tisíc napřímo, obchoduje se to OTC, ale jsou schopni to zprocesovat. Je dobrý se koukat na ty, které jsou vydány po roce 2021, ty jsou dokonce osvobozené od daně z příjmu.

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 25 kvě 2023, 10:33

Dnes mi z eToro informačního servisu přistála v Emailu tato infografika
Bonds eToro servis.png
Bonds eToro servis.png (56.12 KiB) Zobrazeno 607 x
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru

P2P_Ronie
Gold pen
Gold pen
Reputace: 640
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P2P_Ronie » 05 čer 2023, 10:18

PROČ BUDOU "PADAT" NEMOVITOSTNÍ DLUHOPISY?

Z naší analýzy plyne, že nejméně 68 dluhopisových emisí splatných v příštích dvou letech (cca 37 mld. Kč), jsou emitenti podnikající v oblasti nemovitostí. No a co?

Jedna věc je samotný úrok z dluhopisů - průměr těch splatných letos a 2024 je 5,83%. Ale pozor, je třeba počítat celkové náklady peněz a také cashflow stránku věci.

K samotnému úroku je třeba připočítat nemalé náklady na distribuci (až 8 – 10% objemu u velmi rizikových emisí) a přípravu a správu emise (typicky 2% objemu). Rozloženo v čase, náklady na správu dluhu typických tříletých dluhopisů se 7% úrokem tak mohou být třeba 9 – 12% ročně.

Situace se dále dramatizuje tam, kde emitent vyplácí úrok průběžně, ale jeho výnosy závisí na realizaci projektů (developer prodá byty až na konec, pokud vůbec). Všechny emise splatné v letech 2023 a 2024 vyplácejí úroky ročně nebo častěji.

Emitent si část výnosu z emise už na začátku musí vyhradit na průběžnou platbu úroků a jen zbytek použít v projektu. Málokdy se také časově setká realizace výnosů z projektu a splatnost dluhopisů.

Tím vším narůstá požadavek na výnosnost kapitálu v projektech, která musí být třeba až 15 - 20%, aby bylo možné dluhopisy vůbec splatit a zaplatit úroky. Je jasné, že v nerostoucí ekonomice a při vysoké inflaci je dosahování takových výnosů velmi obtížné.

Již nyní se ukazuje, že zejména menší společnosti v sektoru nemovitostí a developmentu mají nebo budou mít finanční problémy. Příkladem může být nemovitostní skupina Premiot, která od počátku letošního roku řeší finanční obtíže a nesplácí své dluhopisy v řádech stovek milionů až jednotek miliard korun.

Navíc, někteří emitenti mohli mít problémy už dříve, ale často je řešili nebo i dnes řeší vydáním nových emisí dluhopisů a použitím jejich výnosů na splacení emisí dřívějších. To bylo možné ve světě nízkých úrokových sazeb, který ale od roku 2022 skončil. Problém tak emitenti můžou již delší dobu hrnout před sebou, ale aktuální vysoké požadované výnosy z nových emisí nemusí být schopní splatit.

Podle našich zjištění si řada zejména menších emitentů zřejmě neuvědomuje složitost situace a nadhodnocuje svou schopnost splatit své dluhy.
CZ: ČEZ | KB

Evropa: IBE1.DE | VOD | FLOW | ACOMO | TIBN | CTP | BATS

US: INTC | KO | VZ | ABBV | ATVI | SSSS | GOOGL | TFC | CSCO | WBD | MRK

Svět: HK.9988 | SBSW | FDP | ZIM | PBR-A

REITs: MPW | O

ETF: Portu

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 05 čer 2023, 17:43

Syndikát bank J&T BANKA, a.s., Česká spořitelna, a.s., Komerční banka, a.s., a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s., ve spolupráci s CZECHOSLOVAK GROUP a.s. nabízí v ČR pětileté dluhopisy CSG 8,00/2028.

Základní parametry emise:
Název: CSG 8,00/2028
Emitent: CZECHOSLOVAK GROUP a.s.
ISIN: CZ0003550808
Úroková sazba: 8,00 % p. a.
Výplata kupónu: pololetně 4.1. a 4.7.
Nominální hodnota 1 dluhopisu: 10 000 CZK
Celkový plánovaný objem emise: 3 mld. CZK s možností navýšení až do výše 5 mld. CZK
Datum emise: 4. 7. 2023
Splatnost dluhopisu: 4. 7. 2028
Předčasné splacení dluhopisů ze strany Emitenta není možné.
Zajištění: seniorní, nezajištěný
Účel emise: strategické vedení, upevňování postavení a rozvíjení vnitřního potenciálu skupiny

Lze koupit přes J&T - Náklady spojené s investováním: 0,15 % z objemu obchodu, nejméně však 2 000 Kč

Budete někdo kupovat? Já bych možná něco málo na sekundáru vzal. Na primáru asi nic. 2 000 Kč min. poplatek je pro mě moc. Zvažuji nákup tak do 100 000 Kč.
Zkušenosti:

Namor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1311
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 05 čer 2023, 18:03

FraK píše:
05 čer 2023, 17:43
Syndikát bank J&T BANKA, a.s., Česká spořitelna, a.s., Komerční banka, a.s., a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s., ve spolupráci s CZECHOSLOVAK GROUP a.s. nabízí v ČR pětileté dluhopisy CSG 8,00/2028.

Základní parametry emise:
Název: CSG 8,00/2028
Emitent: CZECHOSLOVAK GROUP a.s.
ISIN: CZ0003550808
Úroková sazba: 8,00 % p. a.
Výplata kupónu: pololetně 4.1. a 4.7.
Nominální hodnota 1 dluhopisu: 10 000 CZK
Celkový plánovaný objem emise: 3 mld. CZK s možností navýšení až do výše 5 mld. CZK
Datum emise: 4. 7. 2023
Splatnost dluhopisu: 4. 7. 2028
Předčasné splacení dluhopisů ze strany Emitenta není možné.
Zajištění: seniorní, nezajištěný
Účel emise: strategické vedení, upevňování postavení a rozvíjení vnitřního potenciálu skupiny

Lze koupit přes J&T - Náklady spojené s investováním: 0,15 % z objemu obchodu, nejméně však 2 000 Kč

Budete někdo kupovat? Já bych možná něco málo na sekundáru vzal. Na primáru asi nic. 2 000 Kč min. poplatek je pro mě moc. Zvažuji nákup tak do 100 000 Kč.
Zajímavé a myslím, že bude slušná poptávka. Nákupní podmínky u primáru moc pro retail nejsou, přestože je nominál na zajímavých 10T CZK.
Poplatkové info pro zájemce o sekundár na burze přes Fio. Když jsem kupoval na burze Rohlík: při investici za 222 220 CZK jsem Fio platil 962,70 CZK na poplatcích (= 0,43%). Vychází mi to VELMI HRUBÝM odhadem, že u ca. 465T CZK to bude na primáru jako u Fio. Je ale důležité nezapomenout, že na budoucí nákupní cenu dluhopisu na sekundáru - pochybuji, že se bude prodávat za nominál.
Mají to kluci dobře spočítané.
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693

Odpovědět