Právě vratky řešit nechci. U nás do DP to samozřejmě půjde, ale nechci 2x danit a pak řešit.
Uvidíme jestli někdo kupoval na IB.
Právě vratky řešit nechci. U nás do DP to samozřejmě půjde, ale nechci 2x danit a pak řešit.
george45 píše: ↑18 črc 2023, 14:38Zaujaly mě výnosy právě upisovaných dluhopisů Creditas Group - 8,9 % pa u dvouletého (ISIN CZ0003552432), 9,3 % u tříletého dluhopisu (ISIN CZ0003552440).
Výnos už by měl pokrýt inflaci (průměrně řekněme 5 % v daném období) a přinést i zajímavý reálný výnos. Skupina Creditas mi přijde jako poměrně silná, má v ČR 2 banky a řadu investic.
Nevýhodou je, že tyto dluhopisy nejsou veřejně obchodovatelné a jeden papír má nominální hodnotu 500 tis. Možná i něco dalšího, co nevidím/neuvědomuji si.
Jak se na tento produkt díváte vy - šli byste do toho, pokud by investice byla cca 7 % celkového portfolia? Nedokážu zhodnotit riziko, protože nemám s dluhopisy zkušenost - proto nadhazuji téma tady na fóru.
Tato informace ovšem/bohužel potřebuje upřesňující korekci:
Jen doplním, že možnost koupi vidím v JT bance, ale poplatek 0,15%, min. 2000 Kč, to dost zabíjí. To asi zůstanu u TV na 1 - 2 roky za 6,25 - 6,45 % p.a.Skejwi píše: ↑23 kvě 2023, 07:30Snadné to rozhodně nebude. Bude se to řídit podobným režimem jako státní dluhopisy. Obchoduje se to ve velkých tranších, nejdřív na primárním trhu přímo od státu mezi primárními distributory. Ti pak vstupují na sekundární trh, kde tyto dluhopisy na základě OTC prodávají dál velkým institucionálním klientům, se kterými mají uzavřené smlouvy, nebo na veřejném trhu.
Pokud jde o OTC, co jsem zjišťoval (a nebyl jsem jediný tady na P2P), tak z primárních distributorů se neinstitucionálními klienty zabývají banky v rámci privátního bankovnictví, např. PPF Banka nebo ČSOB. Neplést si privátní a prémiové bankovnictví, prvně zmíněná služba vyžaduje obvykle majetek ve správě v rozsahu desítek, někdy stovek mil. Kč. Pro většinu retailu je tedy tato cesta uzavřená.
Další možností je nákup dluhopisů na veřejném trhu: pražská burza tyhle cenné papíry sice formálně uvádí, ale trh je absolutně nelikvidní a žádné veřejné obchody a aukce neprobíhají, co vím.
Třetí možností je tlačit na politiky a stát, aby umožnil nákup dluhopisů a poukázek retailu v rámci infrastruktury a portálu, který se dobře osvědčil na proti-inflační dluhopisy. Šéf CDCP v nedávném podcastu o tomto spekuloval jako o zajímavé a realistické možnosti.
tohle když jsem zase otevřel, tak jsem málem spadl ze židle. asi největší komedie je ten jejich účetní audit
Rád bych zmínil ještě jednu věc: pokud si myslíte, že když do tohoto dluhopisu zainvestujete a businessu se bude dařit, tak další 4 roky budete pobírat tučný úrok, tak se pletete.
Hledat info pred nakupem zaklad atady se to vyplatilo (jsem si skoro jistej ze nekoupit se ukaze s odstupem casu jako velmi dobry rozhodnuti).
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Cupi92 a 6 hostů