Dluhopisy

Vše, co se týká dluhopisů a podílových fondů.
Odpovědět
Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Reputace: 104
Kontaktovat uživatele:

Re: Dluhopisy

Příspěvek od Jackob.Fish » 07 črc 2023, 17:30

Sweetek píše:
07 črc 2023, 16:15
České emise mi automaticky daní eminent. Zahraniční je klasický oser musí jít do daní ať ti výnosy eminent zdaní nebo ne, většinou si mylsím že ti je zdaní podle jejich daně ale záleží na zemi. A pak řešíš případnou vratku.
Právě vratky řešit nechci. U nás do DP to samozřejmě půjde, ale nechci 2x danit a pak řešit.
Uvidíme jestli někdo kupoval na IB.

george45
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od george45 » 18 črc 2023, 14:38

Zaujaly mě výnosy právě upisovaných dluhopisů Creditas Group - 8,9 % pa u dvouletého (ISIN CZ0003552432), 9,3 % u tříletého dluhopisu (ISIN CZ0003552440).

Výnos už by měl pokrýt inflaci (průměrně řekněme 5 % v daném období) a přinést i zajímavý reálný výnos. Skupina Creditas mi přijde jako poměrně silná, má v ČR 2 banky a řadu investic.

Nevýhodou je, že tyto dluhopisy nejsou veřejně obchodovatelné a jeden papír má nominální hodnotu 500 tis. Možná i něco dalšího, co nevidím/neuvědomuji si.

Jak se na tento produkt díváte vy - šli byste do toho, pokud by investice byla cca 7 % celkového portfolia? Nedokážu zhodnotit riziko, protože nemám s dluhopisy zkušenost - proto nadhazuji téma tady na fóru.

Namor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1405
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 18 črc 2023, 15:12

george45 píše:
18 črc 2023, 14:38
Zaujaly mě výnosy právě upisovaných dluhopisů Creditas Group - 8,9 % pa u dvouletého (ISIN CZ0003552432), 9,3 % u tříletého dluhopisu (ISIN CZ0003552440).

Výnos už by měl pokrýt inflaci (průměrně řekněme 5 % v daném období) a přinést i zajímavý reálný výnos. Skupina Creditas mi přijde jako poměrně silná, má v ČR 2 banky a řadu investic.

Nevýhodou je, že tyto dluhopisy nejsou veřejně obchodovatelné a jeden papír má nominální hodnotu 500 tis. Možná i něco dalšího, co nevidím/neuvědomuji si.

Jak se na tento produkt díváte vy - šli byste do toho, pokud by investice byla cca 7 % celkového portfolia? Nedokážu zhodnotit riziko, protože nemám s dluhopisy zkušenost - proto nadhazuji téma tady na fóru.

V minulosti jsem tyto dluhopisy kupoval. Nejsem žádný profi analytik, přesto moje vnímání
Výhody - nákup v bance, není třeba žádný broker, v CZK a úroky chodí již zdaněné.
Nevýhody - skoro se nedá prodat (prakticky jen pokud by sis našel sám kupce a převedl), dluhopisy vydává UNICAPITAL Invest - pozor ne banka Creditas. UNICAPITAL Invest je účelová firma ze skupiny Creditas Group, jež slouží na vydávání dluhopisů, peníze jsou použity v rámci Creditas group. Případná pohledávka tak jde za touto firmou bez majetku. U dluhopisu nejsou žádné kovenanty - tj. nějaké ručení něčím jiným či nějaká omezení.
Doporučuji v klidu projít konečné podmínky - např.
https://www.creditas.cz/dluhopisy/CZ0003551921

Velmi hezky popisuje dluhopisy dluhopisar.cz - rozhodně doporučuji používat jako zdroj informací
Creditas u něj nedopadl nejlépe
https://dluhopisar.cz/bondshow-unicapital-creditas/

Moje osobní shrnutí
Historie splacení všech historických dluhopisů byla úspěšná - včas a bez problémů.
Jedná se v podstatě o nelikvidní dluhopis = nutno vysedět do konce.
Zásadní je důvěra investora ve skupinu Creditas.
Úroky nastaveny dle aktuálního trhu - ani nízko, ani vysoko. Nazval bych je korporátní protiinflační (záleží jak bude inflace klesat resp. jak rychle)
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693

FraK
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1289
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 18 črc 2023, 15:53

Tento konkretni dluhopis neznam, ale casto jsem si u dluhopisu vsiml ze jsou marketovane tak, ze je prodava nejaka financni skupina. Coz je pravda, ale emitentem dluhopisu je nejaka specialne vytvorena sro, ktera finacuje majetek jinych sro a materska spolecnost je jen prodejce a za dluhy emitenta nijak nedluzi. Osobne bych velke penize do dluhopisu, ktery neni nejak rozumne zajisten, neinvestoval, tedy pokud to nevydava primo silna spolecnost nebo vyslovne ruci za emitenta. Tedy napr. dluhopisy FIO, Moneta, atd.
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut

SilverLake
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SilverLake » 19 črc 2023, 15:57

Ahoj, jestli je tady na fóru někdo, kdo investoval do dluhopisů DRFG nebo Czech Real Estate Investment Fund, nebo má někoho takového v rodině/mezi známými (jako já), tak mu dejte přečíst tento článek, který teď odemkl novinář Ondra Záruba:

https://finsider.cz/investovani/elementor-15888/

říká se dlouho, že je to s nima špatné, ale tento článek mě šokoval.

pokud si chce někdo počíst více tak:
https://finsider.cz/investovani/drfg-pr ... a-pokorny/
a všechny články zde:
https://finsider.cz/investovani/otevirame-texty-drfg/

Chichi43
Gold pen
Gold pen
Reputace: 328
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Chichi43 » 07 zář 2023, 11:49

na opportunity je SATPO na 4 roky. příbor +4% (minimálně 7%)

Namor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1405
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 07 zář 2023, 13:36

Chichi43 píše:
07 zář 2023, 11:49
na opportunity je SATPO na 4 roky. příbor +4% (minimálně 7%)
Tato informace ovšem/bohužel potřebuje upřesňující korekci:
1. emitentem dluhopisu není SATPO ale City Home Finance III s.r.o. (je to firma ze skupiny SATPO, ale ne SATPO samo. Takže teoreticky může dluhopis/firma zkrachovat a SATPO se to nedotkne. Sice asi málo pravděpodobné, ale investor by měl vědět, do čeho investuje a jaká rizika tam jsou)
2. dluhopis je dávno vyprodán a Portu tak jen nabízí možnost si tento koupit na burze
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693

Hawkey
Reputace: 6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hawkey » 08 zář 2023, 18:47

Tak dávno to není, dokupovat jsem na konci srpna.

Boží mlýn
Silver pen
Silver pen
Reputace: 146
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Boží mlýn » 12 zář 2023, 10:39

Skejwi píše:
23 kvě 2023, 07:30
Snadné to rozhodně nebude. Bude se to řídit podobným režimem jako státní dluhopisy. Obchoduje se to ve velkých tranších, nejdřív na primárním trhu přímo od státu mezi primárními distributory. Ti pak vstupují na sekundární trh, kde tyto dluhopisy na základě OTC prodávají dál velkým institucionálním klientům, se kterými mají uzavřené smlouvy, nebo na veřejném trhu.

Pokud jde o OTC, co jsem zjišťoval (a nebyl jsem jediný tady na P2P), tak z primárních distributorů se neinstitucionálními klienty zabývají banky v rámci privátního bankovnictví, např. PPF Banka nebo ČSOB. Neplést si privátní a prémiové bankovnictví, prvně zmíněná služba vyžaduje obvykle majetek ve správě v rozsahu desítek, někdy stovek mil. Kč. Pro většinu retailu je tedy tato cesta uzavřená.

Další možností je nákup dluhopisů na veřejném trhu: pražská burza tyhle cenné papíry sice formálně uvádí, ale trh je absolutně nelikvidní a žádné veřejné obchody a aukce neprobíhají, co vím.

Třetí možností je tlačit na politiky a stát, aby umožnil nákup dluhopisů a poukázek retailu v rámci infrastruktury a portálu, který se dobře osvědčil na proti-inflační dluhopisy. Šéf CDCP v nedávném podcastu o tomto spekuloval jako o zajímavé a realistické možnosti.
Jen doplním, že možnost koupi vidím v JT bance, ale poplatek 0,15%, min. 2000 Kč, to dost zabíjí. To asi zůstanu u TV na 1 - 2 roky za 6,25 - 6,45 % p.a.
Velké díky všem uživatelům, kteří využili můj doporučující odkaz na portu umístěný v profilu! Opravdu si toho vážím :thumbup:

fensalir
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fensalir » 13 zář 2023, 10:43

Ahoj, jit ci nejit do dluhopisu ALEMAR FOOD GROUP 13,50/27 ?

Nikituska
Silver pen
Silver pen
Reputace: 294
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nikituska » 13 zář 2023, 11:08

Firma měla potřebu zaplatit si propagaeci na Novinkách (24. 3. 2022): https://www.novinky.cz/clanek/komercni- ... y-40391201

Nové investory asi nezaujala, tak to zkusila ještě na iDnesu (19. 12. 2022): https://sdeleni.idnes.cz/brno/od-fyzika ... leni_hradr

Mno a nedávno hledali mezi lidma z ulice obchodního ředitele: https://www.jenprace.cz/nabidka/htk2no/ ... roup-s-r-o

U takto malých firem je jasný důvod úpisu neposkytnutí bankovního financování... A ani ta sleva pro "nejrychlejší" investory nepůsobí moc důvěryhodně, spíš zoufale...

Kingswood
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1921
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kingswood » 14 zář 2023, 07:49

fensalir píše:
13 zář 2023, 10:43
tohle když jsem zase otevřel, tak jsem málem spadl ze židle. asi největší komedie je ten jejich účetní audit
doporučuji přečíst: http://investicni.blog/2023/09/12/zakla ... dluhopisy/
https://www.investicni.blog/
Osobní akciové portfolio 31.8.
Funds = WVAL 13%, FLXC 5%
Marine = ZIM 3%, FLNG 4%, STNG 6%
Energy = ČEZ 10%, FANG 9%, RIG 4%
Consumer = AD 4%, DIS 8%
Other= SLG 21%, INTC 7%, PLTR 6%

Carhir
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1106
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carhir » 14 zář 2023, 09:16

fensalir píše:
13 zář 2023, 10:43
Rád bych zmínil ještě jednu věc: pokud si myslíte, že když do tohoto dluhopisu zainvestujete a businessu se bude dařit, tak další 4 roky budete pobírat tučný úrok, tak se pletete.

Pokud se businessu bude dařit, v nejbliží možný okamžik bude refinancovat (ať už bankou, či novými dluhopisy), aby se zbavili té šílené úrokové sazby. Emisní podmínky jim to umožňují k jakémukoliv datu(!) - taková klasická česká vyjebávka.

Tudíž podstupujete obrovské riziko, které v případě úspěchu nebude odměněno adekvátním výnosem. Taková lose-lose situation ;)

Emisní podmínky str.7:

S Dluhopisy je spojeno právo Emitenta na základě jeho rozhodnutí předčasně splatit Dluhopisy dané emise
ke kterémukoliv datu, a to oznámením Vlastníkům Dluhopisů o předčasné splatnosti, oznámeným alespoň
30 dnů přede Dnem předčasné splatnosti dluhopisu, a to na internetových stránkách Emitenta
www.alemarfoodgroup.cz, v sekci Pro investory, nebo emailovou zprávou, nebo dopisem

fensalir
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fensalir » 14 zář 2023, 12:17

Děkuji všem za info, hned v tom má člověk jasno. Jen se mi potvrdilo, že je důležité nechat emoce stranou. Jinak jsem rád, že jsem toto fórum našel, je zde spousta dobrých informací a dobrého čtení. S dluhopisy právě nemám žádné zkušenosti a asi to tak nechám.

Carhir
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1106
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carhir » 14 zář 2023, 12:27

Jste jeden z mála, kdo si předtím, než někam pošle peníze, udělal domácí úkol a něco si o tom zjistil.

Kéž by takto postupovalo více lidí!

Kingswood
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1921
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kingswood » 14 zář 2023, 12:46

fensalir píše:
14 zář 2023, 12:17
Děkuji všem za info, hned v tom má člověk jasno. Jen se mi potvrdilo, že je důležité nechat emoce stranou. Jinak jsem rád, že jsem toto fórum našel, je zde spousta dobrých informací a dobrého čtení. S dluhopisy právě nemám žádné zkušenosti a asi to tak nechám.
Hledat info pred nakupem zaklad atady se to vyplatilo (jsem si skoro jistej ze nekoupit se ukaze s odstupem casu jako velmi dobry rozhodnuti).
Nicmene dovolim si poznamku k druhe vete. Odpiskat dluhopisy jako tridu aktiv kvuli tomu, ze se v tom pohybuje i scam, by byla skoda. Nevylevat vanicku i s ditetem. Dluhopisy maji v zavislosti na veku v portfoliu svoje misto.
https://www.investicni.blog/
Osobní akciové portfolio 31.8.
Funds = WVAL 13%, FLXC 5%
Marine = ZIM 3%, FLNG 4%, STNG 6%
Energy = ČEZ 10%, FANG 9%, RIG 4%
Consumer = AD 4%, DIS 8%
Other= SLG 21%, INTC 7%, PLTR 6%

Odpovědět