A já jsem něco srovnával? Já píšu o tom, co je možné si ze současné situace odnést do budoucna.GOGO7 píše: ↑01 bře 2022, 07:48Co by kdyby.
Situace je taková, že ruská burza je uzavřená, všechny ruské akcie jsou vyřazeny z trhů NYSE a Nasdaq, k podobným sankcím přistoupí další světové burzy. Srovnávat aktuální situaci v Rusku s čistě teoretickými potenciálními dopady na největší burzy světa a na akcie firem, se kterými obchodují mi připadá trošku jako pohádky Alenky z říše divů. Nechápu, kde taková moudra bereš.
Běž radši studovat projevy svého oblíbeného skvělého rétora Putina![]()
Esej na téma válečné ekonomiky od Dalia zde (především WW2): https://www.linkedin.com/pulse/mechanic ... -ray-dalio
Další rozbor ohledně válečné ekonomiky je teď v bonusovém dílu Rational Reminder: https://www.youtube.com/watch?v=1WQ45rnHeok
Základní ideou je, že během války dochází k obrovskému ředění kupní síly (tj. bondy out), zabavování majetku, kontrole kapitálu a pokud jsi na burze u strany, která prohraje konflikt a kapituluje, tak v akciích přijdeš o 90-100% majetku.
I když je momentálně obchodování dostuppné přes mobilní apku dotykem prstu, tak restrikce na pohyb kapitálu se odehrávají tak rychle, že pokud nemáš diverzifikováno před tím, než krize začne, tak už diverzifikovat nestihneš.
Závěr si z toho vyvoď sám.
Já teď vzhledem k tomu co se děje upřímně nemám čas ale ani moc chuť investice řešit, každopádně z makropohledu to, co se teď odehrává, bude mít i pokud nedojde k žádné další eskalaci, nedozírné následky.
Došlo k velmi citelnému oslabení pozice dolaru jako rezervní měny i eura, protože po odstavení aktiv ruské centrální banky si regionální mocnosti začnou dost rozmýšlet, kde a jak budou mít uloženy rezervy. SWIFT pro změnu stojí a padá na americkém dolaru, protože korespondentské banky jsou z naprosto drtivé většiny všechny v USA. Momentálně ke swiftu není seriózní alernativa, protože nebyla potřeba, ale konkurenční CIPS začne naprosto logicky nabírat na trakci a objemu.
A bohužel se začíná velmi nepříjemně vytvářet kontura bipolárního rozdělení světa. To, že Rusko s Čínou víceméně potáhnou za jeden provaz, protože jim navzájem zatím vyhovuje povaha zahraničního obchodu, autoritářská politika i geografické umístění, se čekalo. Co je ale hodně překvapivé i pro mě je aktuální pozice Indie a některých arabských států.
Vzhledem k tomu kde žiju i jaké mám politické smýšlení, tak bych si moc přál, aby se Ukrajina ubránila, v Rusku byla revoluce, Putin skončil v Haagu a celý ten odstavec výše se dal defacto smáznout ze stolu. Ale reálně tomu bohužel moc šanci nedávám a Západ má ze svého postavení hodně hluboko kam padat.