Obranný průmysl

Informace o zahraničních akciích.
FraK
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1346
Kontaktovat uživatele:

Re: Obranný průmysl

Příspěvek od FraK » 16 led 2023, 13:40

Po přečtení článku - Operační nasazení letadlové lodě Gerald R. Ford v letošním roce - https://www.armadninoviny.cz/operacni-n ... -roce.html

jsem si uvědomil, že zbraně nejsou jen pozemní a letecká (eventuelně kosmická) technika, ale ve vztahu soupeření USA vs Čína i lodě.

Hlavní výrobce vojenských lodí v USA je firma Huntington Ingalls Industries, ticker HII.

P/E = 15
divi yield = 4,96

S ohledem na unikátní moat spojený se stavbou a servisem velkých válečných lodí a ponorek pro US Navy a s ohledem na rostoucí soupeření mezi USA a Čínou považuji Huntington za vhodnou diverzifikaci portfolia zaměřeného na obranný průmysl a technologie.
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, Lande, EstateGuru, Roier
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut

analyza-spolecnosti
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od analyza-spolecnosti » 16 led 2023, 13:59

Díky za zajímavý tip. Určitě se na HII podívám blíže.
Micro-cap investor | Moje analýzy akcií zveřejňuji na analyza-spolecnosti.cz nebo na youtube

robert21
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 41
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robert21 » 16 led 2023, 19:03

Tuto u nás téměř neznámou firmu rozebíral V. Rohlena, je na to video na jeho veřejném youtubu.

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 16 led 2023, 19:31

@robert21 Ja jsem zase neznal Rohlenu a koukam na seznam jeho videi a vypadaji zajimave. Minimalne podle nadpisu smeruji casto stejnym smerem jako me investice. Tak diky za tip. Urcite se kouknu.
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, Lande, EstateGuru, Roier

P2P_Ronie
Gold pen
Gold pen
Reputace: 656
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P2P_Ronie » 16 led 2023, 20:03

analyza-spolecnosti píše:
16 led 2023, 08:51
Pro odvážnější je tu zajímavá příležitost v podobě společnosti Solitron Devices (SODI). Jedná se o micocap společnost obodovanou na OTC s tržní kapitalizací jen 20 mil. USD. Vyrábí elektrotechnické součástky a čipy, které se používají hlavně ve vojenství, v letadlech, raketách, vesmírných programech atd. Jejich zákazníci jsou právě často zmiňované společnosti jako Raytheon, Lockheed Martin, L3Harris Technologies, Northrop Grumman Systems Corporation atd.

S vyšším potenciálem se pojí také vyšší riziko malé společnosti. Nedávno vydali kvartální výsledky. Tržby/zisky nejsou nic moc, ale jen díky stěhování do nových prostor, ostatní údaje jsou naopak pozitivní . Nárůst ceny akcie za poslední 2 roky byl způsoben úspěšným obratem společnosti pod vedením Tima Eriksena.
Diky za jejich zmineni. Mam uz je dlouho ve watchlistu, ale porad ne a ne se na to podivat do detailu…
FraK píše:
16 led 2023, 13:40
Po přečtení článku - Operační nasazení letadlové lodě Gerald R. Ford v letošním roce - https://www.armadninoviny.cz/operacni-n ... -roce.html

jsem si uvědomil, že zbraně nejsou jen pozemní a letecká (eventuelně kosmická) technika, ale ve vztahu soupeření USA vs Čína i lodě.

Hlavní výrobce vojenských lodí v USA je firma Huntington Ingalls Industries, ticker HII.

P/E = 15
divi yield = 4,96

S ohledem na unikátní moat spojený se stavbou a servisem velkých válečných lodí a ponorek pro US Navy a s ohledem na rostoucí soupeření mezi USA a Čínou považuji Huntington za vhodnou diverzifikaci portfolia zaměřeného na obranný průmysl a technologie.
Diky za tip. Na tohle se taky rad podivam. Dal jsem tomu pet minut a jsem zmatenej jak spina v kyblu.

Podle Simply Wall Str.:
Snímek obrazovky 2023-01-16 v 20.02.03.png
Snímek obrazovky 2023-01-16 v 20.02.03.png (325.16 KiB) Zobrazeno 3078 x
Nicmene podle Fastgraphs je dividenda dobre kryta. I podle free cash flow…
Snímek obrazovky 2023-01-16 v 19.50.55.png
Snímek obrazovky 2023-01-16 v 19.50.55.png (512.69 KiB) Zobrazeno 3078 x
CZ: ČEZ | KB

Evropa: BATS | FLOW | ACOMO | TIBN

US: VZ | INTC | VEEV | FTNT | HSY | EL | KO | ABBV | AMZN | NKE | CSCO | MRK | CVS

Svět: HK.9988

REITs: MPW | O | MAA

ETF: Portu

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 17 led 2023, 06:12

Ja si myslim, ze pokud stavi nekolik let letadlovou lod, tak prijimaji od vlady zalohy (nebo cerpaji uver od banky) a plati subdodavatele. Tim jim narustaji zavazky. Pred dokoncenim lode budou ty zavazky v absolutni i relativni mire velke. Nakonec predaji lod a zavazky se jim vynuluji. Pokud ale budes cist rozvahu a fcf strojove, tak se ti to muze jevit tak, ze mas extremni zavazky, ktere narustaji a nejsi schopen je pokryt cf. Firmu jsem podrobne nestudoval, ale rekl bych, ze to bude tak, jak pisu a bylo by divne, kdyby to tak nebylo. Dival bych se spise na vyvoj fcf v case a podival na prezentece pro investory. Mozna se na to o vikendu podivam.
Zkušenosti:

analyza-spolecnosti
Bronze pen
Bronze pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od analyza-spolecnosti » 17 led 2023, 09:24

Za sebe určitě nedoporučuji řídit se čísly a ukazateli na webech třetích stran, můžou tam být chyby a také tam chyby bývají. Nejlepší je se podívat přímo do materiálů společnosti. Např. do prezentace pro investory, ale ideálně do výroční zprávy, protože do prezentace je možné vypíchnout jen pozitivní údaje. U amerických společností najdete tyto údaje na pár kliknutí na sec.gov .

Společnost HII jsem do hloubky nestudoval a nejspíš se na to ani nechystám - odhadovaná očekávaná návratnost se pro mě osobně na první pohled jeví jako příliš nízká na to, abych se tím déle zabýval. Segment je to určitě zajímavý, má zajímavou konkurenční výhodu i moat, ale to je tak vše.
Tržby jim rostou minimálně, nárůst nepokryje ani inflaci, uvidíme co po akvizici. Tržní kapitalizace 8,9 mld USD, dlouhodobý dluh 3,2 mld, EV cca 12 mld. To je při čistém zisku jen okolo 0,5 mld. příliš mnoho. Dluh narostl akvizicí Alion Science and Technology za 1,65 mld.

Ohledně dotazu na pokrytí dividendy: tak na dividendu loni vydali 186 mil. USD., takže by se dalo říct, že takovou částku jsou schopni pokrýt ze zisku. Otázka je, jestli by se nyní namísto dividendy neměli nyní zaměřit spíše na redukci dluhu.

Obrázek
Naposledy upravil(a) analyza-spolecnosti dne 17 led 2023, 12:18, celkem upraveno 1 x.
Micro-cap investor | Moje analýzy akcií zveřejňuji na analyza-spolecnosti.cz nebo na youtube

analyza-spolecnosti
Bronze pen
Bronze pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od analyza-spolecnosti » 17 led 2023, 09:28

Diky za jejich zmineni. Mam uz je dlouho ve watchlistu, ale porad ne a ne se na to podivat do detailu…
U SODI již delší dobu zvažuji, že by to mohla být moje další analýza na youtube nebo webu. Bohužel, než jsem dodělal ty předchozí, cena od té doby trochu vyrostla :(

Dragan
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dragan » 17 led 2023, 18:02

FraK píše:
16 led 2023, 13:40

P/E = 15
divi yield = 4,96

Měl jsem podobnou úvahu (viděl jsem loděnice v San Diegu s kotvící USS Nimitz :) ) a mám HII na watchlistu. Myslim, že to je jediná firma v USA, která může manipulovat s lodníma reaktorama. To je podle mě celkem dobrá výhoda, protože lodě se nejenom staví, ale musí se i servisovat a AC třídy Nimitz se budou postupně likvidovat tamtéž. Společně s kontraktama, který už mají to za mě vypadá jako ne uplně raketa, ale jako slušná dlouhodobá hodnotovka.

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 20 led 2023, 19:56

V souvislosti s dosazenim dluhoveho stropu v USA se obejvuji uvahy o kraceni rozpoctu USA na obranu. Seeking Alpha zverejnilo uvahu, ze ktere vyjimam:

Cutting 2024 defense spending to the 2022 level would trigger a 35% to 40% decline for defense stocks, the bank estimated. Capping it at the recently approved 2023 level could spur a 15% decline.

“The Congressional Budget Office proposed options last month for reducing the deficit through lower defense spending,” according to Wells Fargo. “Based on their report, we believe missiles, bombers and surface ships are at lower risk to funding cuts, while Air Force tankers/fighters are most vulnerable.”

Such a scenario would have minimal effect on Northrop Grumman (NYSE:NOC), according to Wells Fargo. General Dynamics (NYSE:GD) and Raytheon Technologies (NYSE:RTX), which have significant non-defense businesses, also wouldn't be significantly affected. Boeing (NYSE:BA) and General Electric (NYSE:GE) would face the greatest risks from such cuts, the bank said.
Zkušenosti:

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 24 led 2023, 17:03

Americká letecká společnost Lockheed Martin zveřejnila své kvartální výsledky a výhled na rok 2023. Předčila očekávání trhu v tržbách i očištěném zisku na akcii.

Více podrobností na: https://www.fio.cz/zpravodajstvi/zpravy ... -ocekavani

Momentálně jsou akcie US zbrojařů pod tlakem z důvodů obav, že po dosažení výdajového stropu dojde k omezení výdajů na zbrojení. Já jsem ale toho názoru, že mezinárodní situace tomu úplně nenahrává. Možná je čas pro vytvoření menší pozice pro ty, co zatím v tomto sektoru investice nemají.
Zkušenosti:

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 25 led 2023, 13:57

Pentagon označuje Čínu za rostoucí hrozbu, americké námořnictvo proto plánuje zvětšit počet lodí, v tempu výroby však zaostává.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... -internetu

Dobrá zpráva pro akcionáře Huntington Ingalls?
Zkušenosti:

LuckyLuke
writerP2P
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1496
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LuckyLuke » 29 led 2023, 09:24

Výrobu munice do tanků a děl můžeme okamžitě navýšit, hlásí německý Rheinmetall. Chce uspokojit Ukrajinu i Západ
ČTK, 28. 1. 2023 20:42

Německá zbrojovka Rheinmetall je připravena výrazně zvýšit výrobu tankové a dělostřelecké munice, aby uspokojila silnou poptávku ze strany Ukrajiny i západních zemí. Mohla by také začít v Německu vyrábět raketomety HIMARS. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl generální ředitel firmy Armin Papperger.

https://zahranicni.hn.cz/c1-67165110-vy ... .sznhp.box

analyza-spolecnosti
Bronze pen
Bronze pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od analyza-spolecnosti » 31 led 2023, 14:15

Ještě se vrátím k SODI. Pokud by to někoho zajímalo, nějaká analýza v češtině je dostupná zde: https://jakubkriz.substack.com/p/velmi- ... st-s-trzni
@P2P_Ronie

P2P_Ronie
Gold pen
Gold pen
Reputace: 656
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P2P_Ronie » 31 led 2023, 16:06

analyza-spolecnosti píše:
31 led 2023, 14:15
Ještě se vrátím k SODI. Pokud by to někoho zajímalo, nějaká analýza v češtině je dostupná zde: https://jakubkriz.substack.com/p/velmi- ... st-s-trzni
@P2P_Ronie
Ano, diky, tam jsem to prave objevil 🙂
CZ: ČEZ | KB

Evropa: BATS | FLOW | ACOMO | TIBN

US: VZ | INTC | VEEV | FTNT | HSY | EL | KO | ABBV | AMZN | NKE | CSCO | MRK | CVS

Svět: HK.9988

REITs: MPW | O | MAA

ETF: Portu

LuckyLuke
writerP2P
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LuckyLuke » 10 úno 2023, 15:52

Na ruské tanky na Ukrajině se chystá další německá kočka, hlavní bitevní tank Panther KF51

Německý výrobce zbraní Rheinmetall jedná s Kyjevem o dodávkách svých nejmodernějších tanků a nevylučuje možnost vytvoření závodu na jejich výrobu na Ukrajině.

Generální ředitel skupiny Armin Papperger to podle agentury Ukrinform řekl zpravodajskému serveru Handelsblatt. "Jednáme s Kyjevem o exportu tanku Panther," prohlásil Papperger. Poznamenal, že Ukrajina projevila zájem i o nové bojové vozidlo pěchoty Lynx. Právě Lynx a Panther jsou podle něj v současnosti nejvyspělejší bojová vozidla pěchoty a hlavní bojové tanky.

https://www.securitymagazin.cz/defence/ ... hp.context

Rheinmetall moving towards order backlog of 30 billion euros - CEO
January 28, 2023

DUESSELDORF (Reuters) - German arms maker Rheinmetall had a record year in 2022 and is approaching an order backlog of 30 billion euros, CEO Armin Papperger told Reuters in an interview.
https://finance.yahoo.com/news/rheinmet ... 56361.html

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 14 úno 2023, 07:26

Na Wiki je seznam nejvetsich vyrobcu zbrani.
https://en.wikipedia.org/wiki/Arms_industry
Zkušenosti:

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 21 úno 2023, 17:37

FINLORD - SROVNÁNÍ ZBROJAŘŮ: TEXTRON, LOCKHEED MARTIN CORPORATION A GENERAL DYNAMICS

https://finlord.cz/2023/02/srovnani-zbr ... -dynamics/
Zkušenosti:

LuckyLuke
writerP2P
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LuckyLuke » 21 úno 2023, 18:37

Společnosti EXCALIBUR ARMY a RESOURCE INDUSTRIES podepsaly kontrakt na výrobu stovek vozidel na podvozcích Tatra
21. 02. 2023

Na veletrhu IDEX 2023 česká společnost EXCALIBUR ARMY patřící do holdingu CZECHOSLOVAK GROUP a firma RESOURCE INDUSTRIES ze Spojených arabských emirátů (SAE) oznámily uzavření kontraktu ve výši až 77 milionů eur na výrobu a dodávky vozidel na podvozcích Tatra.

https://www.czdefence.cz/clanek/spolecn ... .sznhp.box

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 24 úno 2023, 05:34

Čína má výhodu. Nestíháme vyrábět lodě tak rychle jako ona, přiznal ministr USA

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... nicni_vajo

Spatna zprava pro demokraticky svet, ale dobra zprava pro akcionare Huntington Ingalls :).
Zkušenosti:

Odpovědět