Jsem si dneska otevřel finviz s YTD údaji pro SP500.
Osobně z toho nemám dobrý pocit. Proč by zrovna tyhle firmy měli mít nějakou větší rezistenci vůč krizi nebo inflaci? Navíc se prakticky všehny nějak motají kolem buzzwordu AI.
Pokud půjdem podle scénáře od Fedu, tak negativní křivka a zvýšené sazby po delší dobu pomalu utlumí inflaci ale začnou postupně klekat firmy s vysokým dluhem. Real Estate může čistě teoreticky spustit druhou krizi ve stylu 2008, většinu komerčních hypoték drží podlimitní banky, tj. ty tři banky co lehli letos popelem nebyli poslední. V těhle podmínkách není důvod pro to, aby nějak významně rostlo EPS celého indexu.
Pokud půjdeme podle scénáře, co zaceňuje trh s komoditami a dluhopisy, tak v druhé polovině roku začne Fed snižovat sazby, což musí být způsobeno něčím negativím, co Fed donutí otočit současnou politiku. Opět se nabízí trh s komrčními hypotékami, ale může to být cokoliv jiného. V takovém případě sse sice nebude zvyšovat EPS, ale mohl by růst multiple celého trhu díky snižování sazeb na dluhu. Problémem bude, že by pravděpodobně nedošlo k utlumení inflace a zvýšení nezaměstnanosti, takže reálný výnos by byl opět mizerný.
Akciový trh imo naceňuje variantu, že inflace bude klesat, Fed sníží sazby protože nebude mít důvod je držet vysoko a cirkus jede dál. EPS vzroste. Za mě zdaleka nejmíň pravděpodobná varianta.
Zahraniční akciové trhy – obecná diskuse
- Kingswood
- Gold pen
- Reputace: 1787
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zahraniční akciové trhy – obecná diskuse
Osobní portfolio 31.5.
Funds = WVAL 8%, FLXC 5%
Marine = ZIM 3%, FLNG 3%, STNG 5%
Energy = ČEZ 9%, FANG 7%, RIG 3%
Food = AD 4%, MDLZ 3%
Other= INTC 6%, SLG 12%, BX 3%
Crypto = BTC 28%
Cash = 0%
Funds = WVAL 8%, FLXC 5%
Marine = ZIM 3%, FLNG 3%, STNG 5%
Energy = ČEZ 9%, FANG 7%, RIG 3%
Food = AD 4%, MDLZ 3%
Other= INTC 6%, SLG 12%, BX 3%
Crypto = BTC 28%
Cash = 0%
-
- Bronze pen
- Reputace: 74
- Kontaktovat uživatele:
NVDA je na ATH. A to přitom ani nedodali čísla jako za loňský rok 

-
- Gold pen
- Reputace: 691
- Kontaktovat uživatele:
-
- Gold pen
- Reputace: 326
- Kontaktovat uživatele:
- FraK
- Gold pen
- Reputace: 1205
- Kontaktovat uživatele:
Finlord mi zaslal Email s porovnáním návratnosti investovaného kapitálu různých sektorů za období 1990 - 2021.
Celý článek zatím na webu nemají, ale jistě ho tam brzy umístí.
Grafika níže.
Že žebříčku vévodí tabákové firmy mě nepřekvapuje. Naopak mě překvapilo, jak mizernou návratnost kapitálu měli mobilní operátoři. V podstatě i ta nejhorší tabáková firma měla lepší návratnost investovaného kapitálu, než ten nejlepší mobilní operátor.
Celý článek zatím na webu nemají, ale jistě ho tam brzy umístí.
Grafika níže.
Že žebříčku vévodí tabákové firmy mě nepřekvapuje. Naopak mě překvapilo, jak mizernou návratnost kapitálu měli mobilní operátoři. V podstatě i ta nejhorší tabáková firma měla lepší návratnost investovaného kapitálu, než ten nejlepší mobilní operátor.
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut