InteractiveBrokers

Informace o brokerech.
K diskusím: Degiro; Fio; IB; LYNX; obecná diskuze
Odpovědět
Cupi92
Bronze pen
Bronze pen
Příspěvky: 203
Registrován: 03 bře 2021, 18:54
Reputace: 237
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od Cupi92 » 04 led 2022, 14:28

Ahoj, založil jsem si účet u IB a přemýšlel jsem, jakou base currency zvolit a jak posílat peníze. Peníze chci posílat z Revolutu. Původně jsem měl v úmyslu mít base currency USD, protože mám v plánu kupovat USD akcie a posílat z Revolutu přímo USD. Převod v Revolutu a poslání bylo do dubna zdarma, ale teď se platí při platbě v USD do USA poplatek 0,3%. Je v mém případě nejlevnější varianta mít EUR účet, posílat si zdarma na IB eura a pak nakupovat USD akcie s automatickou konverzí? Někdo tu zmiňoval, že automatická konverze obsahuje jen minimální spread, ten je počítám menší než těch 0,3%, kdybych posílal z Revolutu přímo USD.
Referral na Debitum Network, LendSecured, EvoEstate, Robocash a Monceru viz viewtopic.php?p=45377#p45377

vojta80
Příspěvky: 23
Registrován: 02 lis 2021, 20:35
Reputace: 14
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od vojta80 » 04 led 2022, 14:34

Drmla píše:
04 led 2022, 13:28
V případě IB si připadám jako trotl. Pořád mě něco překvapuje.

Dnes mě zaskočila tato zpráva, uměl by mi někdo vysvětli, co to znamená? Nic jsem nekupoval ani dnes, ani včera. A už vůbec ne za 435 eur, za tu částku jsem nekupoval nikdy nic
IBKR dělá směnu pouze pro akutální negativní zůstatek. Pokud bys měl 500EUR a nakoupil za 600EUR tak by ti přišla notifikace o směně za 100EUR. Přesnou částku tedy nemá smysl hledat, pokud jsi nějaká EUR před tím měl.

UPDATE k UPDATE: "a zbytek se převedl z Kč na EUR až dnes". Mysím, že v tomto případě uvidíš v Activity Report další poplatek (něco jako Margin interest) počítaný z této negativní částky. Stalo se mi to všehovšudy 2x a jedná se o triviální částky, takže to neřeším, ale de-facto to je myslím chyba na straně IBKR která se přenese na uživatele.
Naposledy upravil(a) vojta80 dne 04 led 2022, 15:02, celkem upraveno 1 x.

vojta80
Příspěvky: 23
Registrován: 02 lis 2021, 20:35
Reputace: 14
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od vojta80 » 04 led 2022, 14:56

Cupi92 píše:
04 led 2022, 14:28
Ahoj, založil jsem si účet u IB a přemýšlel jsem, jakou base currency zvolit a jak posílat peníze. Peníze chci posílat z Revolutu. Původně jsem měl v úmyslu mít base currency USD, protože mám v plánu kupovat USD akcie a posílat z Revolutu přímo USD. Převod v Revolutu a poslání bylo do dubna zdarma, ale teď se platí při platbě v USD do USA poplatek 0,3%. Je v mém případě nejlevnější varianta mít EUR účet, posílat si zdarma na IB eura a pak nakupovat USD akcie s automatickou konverzí? Někdo tu zmiňoval, že automatická konverze obsahuje jen minimální spread, ten je počítám menší než těch 0,3%, kdybych posílal z Revolutu přímo USD.
Ano, USD.EUR převod na IBKR bude za hubičku. Přesné číslo najdeš v jejich sazebníku, ale pro ilustraci jsem včera kupoval za 905EUR a komise za EUR.CZK byla 0.45 Kč. Pokud máš možnost levně měnit CZK na EUR (hádám přes Revolut), tak tohle je myslím dobrý způsob.

Jako base currency se pořád myslím vyplatí mít USD. To ti umožní si směnit na USD když budeš mít pocit, že je výhodný kurz. Pokud si necháš CZK nebo EUR, tak jediný způsob jak směnit na USD je právě automatickým vypořádáním během provedeného obchodu v USD.

Cupi92
Bronze pen
Bronze pen
Příspěvky: 203
Registrován: 03 bře 2021, 18:54
Reputace: 237
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od Cupi92 » 04 led 2022, 15:01

vojta80 píše:
04 led 2022, 14:56
Cupi92 píše:
04 led 2022, 14:28
Ahoj, založil jsem si účet u IB a přemýšlel jsem, jakou base currency zvolit a jak posílat peníze. Peníze chci posílat z Revolutu. Původně jsem měl v úmyslu mít base currency USD, protože mám v plánu kupovat USD akcie a posílat z Revolutu přímo USD. Převod v Revolutu a poslání bylo do dubna zdarma, ale teď se platí při platbě v USD do USA poplatek 0,3%. Je v mém případě nejlevnější varianta mít EUR účet, posílat si zdarma na IB eura a pak nakupovat USD akcie s automatickou konverzí? Někdo tu zmiňoval, že automatická konverze obsahuje jen minimální spread, ten je počítám menší než těch 0,3%, kdybych posílal z Revolutu přímo USD.
Ano, USD.EUR převod na IBKR bude za hubičku. Přesné číslo najdeš v jejich sazebníku, ale pro ilustraci jsem včera kupoval za 905EUR a komise za EUR.CZK byla 0.45 Kč. Pokud máš možnost levně měnit CZK na EUR (hádám přes Revolut), tak tohle je myslím dobrý způsob.

Jako base currency se pořád myslím vyplatí mít USD. To ti umožní si směnit na USD když budeš mít pocit, že je výhodný kurz. Pokud si necháš CZK nebo EUR, tak jediný způsob jak směnit na USD je právě automatickým vypořádáním během provedeného obchodu v USD.
A když budu mít base currency USD, tak si na účet můžu posílat EUR?
Referral na Debitum Network, LendSecured, EvoEstate, Robocash a Monceru viz viewtopic.php?p=45377#p45377

vojta80
Příspěvky: 23
Registrován: 02 lis 2021, 20:35
Reputace: 14
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od vojta80 » 04 led 2022, 15:07

Cupi92 píše:
04 led 2022, 15:01
A když budu mít base currency USD, tak si na účet můžu posílat EUR?
Ano. Bavíme-li se o IBKR CE (Maďarsko), tak mám aktuálně base currency CZK a posílám co mám zrovna po ruce: CZK, EUR i USD :-)

Nevýhoda base currency v USD by mohla být, že se poplatky (např. za živá data) budou strhávat v USD a ne CZK. Reálně to ale myslím není problém. FX v rámci IBKR je tak výhodný, že tohle nemá myslím smysl uvažovat.

Uživatelský avatar
doonio
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 1000
Registrován: 06 srp 2016, 23:57
Reputace: 420
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od doonio » 04 led 2022, 15:26

Drmla píše:
04 led 2022, 13:28
V případě IB si připadám jako trotl. Pořád mě něco překvapuje.

Dnes mě zaskočila tato zpráva, uměl by mi někdo vysvětli, co to znamená? Nic jsem nekupoval ani dnes, ani včera. A už vůbec ne za 435 eur, za tu částku jsem nekupoval nikdy nic.obrázek_2022-01-04_132810.png

EDIT: tak je to jednoduché. Na účtu jsem měl jak EUR, tak Kč. Při nákupu akcie v měně EUR minulý týden si to sebralo EUR a zbytek se převedl z Kč na EUR až dnes. Pro neznalého matoucí, ale sedí to. Hodnota nové pozice - EUR na účtu minulý týden - EUR z dnešního převodu= 0
Tohle pokud si to dobře vzpomínám se ale děje jen u Cash účtů. U margin účtu si ty prachy které nemáš v daně měně jakože půjčíš od IB a platíš úrok z pujčených peněz.

Jinak já mám jako base Currency USD a posílám EUR Sepa platbou zdarma a měním na USD až v IB pomocí FX (EUR->USD) za ten poplatek 2€ za středový kurz.
P2P: Mintos, EstateGuru,LinkedFinance
Převody měn: Revolut, IB FX, Akcenta
Broker: Degiro, IB, FIO e-broker

spaja
Příspěvky: 1
Registrován: 09 led 2022, 12:43
Reputace: 1
Bydliště: Neznámé
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od spaja » 09 led 2022, 17:11

Ahoj, chci poslat USD z mého USD AirBank účtu do IBKR. V IBKR jsem zvolil Bank Wire v USD a odeslal požadavek. Přišel mi tento screen, kde je uvedeno číslo účtu v tomto tvaru viz červený kroužek ale já potřebuji do AirBank uvést ve tvaru IBAN. Nevíte, jak IBAN zjistit?
Přílohy
Air.png
Air.png (55.16 KiB) Zobrazeno 604 x
ibkr1.png
ibkr1.png (118.72 KiB) Zobrazeno 604 x

vojta80
Příspěvky: 23
Registrován: 02 lis 2021, 20:35
Reputace: 14
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od vojta80 » 09 led 2022, 17:29

spaja píše:
09 led 2022, 17:11
Ahoj, chci poslat USD z mého USD AirBank účtu do IBKR. V IBKR jsem zvolil Bank Wire v USD a odeslal požadavek. Přišel mi tento screen, kde je uvedeno číslo účtu v tomto tvaru viz červený kroužek ale já potřebuji do AirBank uvést ve tvaru IBAN. Nevíte, jak IBAN zjistit?
Řešil jsem podobný problém ve Fio. Nic jako IBAN pro ten USD účet IMHO neexistuje (IBAN je evropský standard). Musí se to zadat v "americkém formátu": BIC/ABA Routing atd. Musím se přiznat, že když jsem posílal poprvé, tak jsem si vůbec nebyl jistý, že se s těmi penězi ještě shledám. Nakonec to ale došlo :-)

Nikituska
Silver pen
Silver pen
Příspěvky: 352
Registrován: 03 říj 2018, 19:18
Reputace: 125
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od Nikituska » 09 led 2022, 17:50

Opravdu je IBAN EU only? Není to spíš SEPA (EURová) platba? Zahranični Non-SEPA platba by měla být SWIFT.

Každopádně s výpočtem IBANu by mohl pomoct nějaký IBAN kalkulátor. Já používám ten od ČNB, ale nevím, jak so poradí ze zahraničními čísly. IBAN calc z Googlu to kdyžtak jistí :)

https://www.cnb.cz/en/payments/iban/iba ... -republic/

vojta80
Příspěvky: 23
Registrován: 02 lis 2021, 20:35
Reputace: 14
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od vojta80 » 09 led 2022, 18:07

Není to EU-only, ale vzniklo to v Evropě a používá se tam a v bezprostředním okolí.

Viz https://en.wikipedia.org/wiki/Internati ... er#Non-EEA

Banks in the United States do not use IBAN as account numbers for U.S. accounts and use ABA routing transit numbers.[36] Any adoption of the IBAN standard by U.S. banks would likely be initiated by ANSI ASC X9, the U.S. financial services standards development organization: a working group (X9B20) was established as an X9 subcommittee to generate an IBAN construction for U.S. bank accounts.[37]

Uživatelský avatar
sebikus
Bronze pen
Bronze pen
Příspěvky: 76
Registrován: 02 lis 2017, 18:07
Reputace: 9
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od sebikus » 11 led 2022, 21:37

Měl bych dotaz k těm převodům peněz. Je špatné si udělat bank. účet např. u Wise /Revolut, lupnout tam prachy v CZ a při převodu se to převede přes € nebo $ jejich kurzem, který může být lepší než u CZ bank?
Online: Mintos - Lendermarket - Estateguru - Degiro - Trading 212 - Fio
Archiv: - futures, Zonky, Bondster,

Uživatelský avatar
P2P_Ronie
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 1063
Registrován: 10 led 2019, 20:38
Reputace: 481
Bydliště: Kuřim / Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od P2P_Ronie » 12 led 2022, 09:27

sebikus píše:
11 led 2022, 21:37
Měl bych dotaz k těm převodům peněz. Je špatné si udělat bank. účet např. u Wise /Revolut, lupnout tam prachy v CZ a při převodu se to převede přes € nebo $ jejich kurzem, který může být lepší než u CZ bank?

Samozřejmě můžeš i takto řešit. Já si na IB posílal peníze přes Air bank (zahraniční platba za 100 Kč, pak převod na USD přímo v IB), Revolut (spíše menší částky, nově poplatek cca 2 USD za zahraniční platbu) a jednou i přes Wise. Myslím, že Wise z toho vycházel mírně nejhůře. Ale bylo vše dost podobné. Záleží i na částce, co posíláš (u vyšší se asi začne vyplácet i ta Air bank s nízkým poplatkem oproti jiným bankám). A mohly se zase trochu měnit podmínky - Revolut už u nízkých částek není tak výhodný jako dříve.
CZ: ČEZ | Moneta | KB | Kofola | CTP

Zahraniční: INTC | BABA | KO | VZ | BAC | ABBV | CVS | IBE1.DE | VOD | HK.9888 | FB | ATVI | FLOW | ACOMO | PHOR | SSSS | SBSW | PRX.AS | SOFI | TIBN

REITs: MPW | O

ETF: IQQQ.DE | Portu

Uživatelský avatar
doonio
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 1000
Registrován: 06 srp 2016, 23:57
Reputace: 420
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od doonio » 12 led 2022, 10:10

sebikus píše:
11 led 2022, 21:37
Měl bych dotaz k těm převodům peněz. Je špatné si udělat bank. účet např. u Wise /Revolut, lupnout tam prachy v CZ a při převodu se to převede přes € nebo $ jejich kurzem, který může být lepší než u CZ bank?
Já to dělám tak že už tady v CZ převedu CZK na EUR u nějaké devizovky (RoklenFX, Akcenta, i ten Revolut na menší částky je OK) a pak SEPA platbou pošlu zdarma do IB a tam nakupuji v EUR a případně i v USD, kdy si převedu i nich interně EUR -> USD za ten fixní poplatek 2$ myslím. Případně pokud nechci převádět, tak jelikož mám margin účet, kupuji na dluh USD a oni mi na konci měsíce strhnou nějaký poplatek za půjčené USD (min. měsíc to myslím bylo 15$ za to že jsem si půjčil 12000$)
P2P: Mintos, EstateGuru,LinkedFinance
Převody měn: Revolut, IB FX, Akcenta
Broker: Degiro, IB, FIO e-broker

Uživatelský avatar
FraK
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 737
Registrován: 27 lis 2018, 22:01
Reputace: 260
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od FraK » 14 led 2022, 19:20

Ja to s tim prevodem penez k brokerovi delam stejne, neb jsou europlatby zdarma.
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit
Broker: FIO, eToro, Degiro, Revolut, LYNX, Interactive

Ondar
Příspěvky: 5
Registrován: 31 črc 2021, 09:35
Reputace: 1
Bydliště: Neznámé
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od Ondar » 17 led 2022, 10:21

Ahoj, máte v trading permissions něco jako "United States-Penny Stocks".
Chtěl jsem koupit Sberbank (zlevňuje :D) a prej že nemám oprávnění...
Typos na live chatu mi sdělil že potřebuju oprávnění "United States-Penny Stocks" a na to prej nemám dostatečnej net income a experience, drzoun :x ...

Drmla
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 1055
Registrován: 05 říj 2020, 20:03
Reputace: 389
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od Drmla » 17 led 2022, 10:27

Já bych řekl, že ti právě výrazně přidali a vzpomněl sis na nějaké dřívější zkušenosti s obchodováním.

Ondar
Příspěvky: 5
Registrován: 31 črc 2021, 09:35
Reputace: 1
Bydliště: Neznámé
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od Ondar » 17 led 2022, 10:37

Na to jsem se ho ptal, jaké jsou limity pro získání povolení, ale prej přesná čísla nesdělují..
Takže asi pokus-omyl, zas aby to nebylo moc přehnaný s tím přidáním...
Naposledy upravil(a) Ondar dne 17 led 2022, 10:45, celkem upraveno 1 x.

zelena_zeme
Bronze pen
Bronze pen
Příspěvky: 68
Registrován: 22 pro 2020, 18:18
Reputace: 17
Bydliště: Neznámé
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od zelena_zeme » 17 led 2022, 10:39

potřeboval bych poradit, jak nejlíp provést následující: Jelikož na Degiro není ETF WVAL bez poplatku, tak bych chtěl i v rámci nějaké diverzifikace mezi brokery tohle ETF (IE00BJXRT813 Euronext Amsterdam - EUR) nakupovat na IBKR. Založil jsem si demo účet a cvičně ETF nakoupil,ale jsou mi nejasné některé věci. Základní měnu bych tedy měl zvolit nejlépe EUR jestli správně chápu. Jaký pak mám zvolit druh účtu? Tiered/Fixed/Free. Můžu si jako evropan zvolit Free? Je tam něco psaný o US residents, a k tomu mýmu ETF jsem se proklikal - bez poplatku. Pokud nemůžu mít Free, tak pak mám zvolit co a kde, Tiered? Tam už nějaký poplatek je, asi 0,05%.
Ohledně posílání peněz na brokera, co jsem tu pročetl vlákno, je nejlepší založit EUR účet v bance (mám Fio), směnit peníze na Revolut/RoklenFX z CZK na EUR, a pak přímo poslat EUR na borkera? Revolut má nějaký nový podmínky, už budou všechny platby údajně s poplatkem za zahraniční platbu, vyplatí se to? Nebo je lepší založit účet u Air Bank a posílat CZK na brokera za poplatek 100Kč a směnit až na IBKR?
Jsem v tomhle celkem ztracen, budu vděčný když mi někdo poradí :shifty:

Drmla
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 1055
Registrován: 05 říj 2020, 20:03
Reputace: 389
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od Drmla » 17 led 2022, 11:08

Ondar píše:
17 led 2022, 10:37
Na to jsem se ho ptal, jaké jsou limity pro získání povolení, ale prej přesná čísla nesdělují..
Takže asi pokus-omyl, zas aby to nebylo moc přehnaný s tím přidáním...
Nemůžu ti zaručit, že je to jen formalita, i když si to myslím. Jen přidat vlastní zkušenosti. Já s příjmem, majetkem a zkušenostmi čaruji všude(a to i průběžně, podle potřeby, když mi právě nechtěli něco povolit), i u IB a nikdy žádný problém.

Uživatelský avatar
FraK
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 737
Registrován: 27 lis 2018, 22:01
Reputace: 260
Kontaktovat uživatele:

Re: InteractiveBrokers

Příspěvek od FraK » 17 led 2022, 11:47

Na povolení k obchodování penny stocks jsem před časem vyplnil nějaký test znalostí (bylo to dost basic) a dotazník, kde jsem zaškrtl, že mám dostatek zkušeností, znalostí i prostředků a pak mi to povolili. Stejné to bylo i u všech dalších brokerů, které používám. Tedy kromě eToro - ty nezajímá nic a BTW Sberbank tam v nabídce k obchodování mají, ale já bych si teď Sberbank nekoupil...Pokud Rusko obsadí povstalecké území jako Krym a západ splní hrozbu a odstřihne Rusko od SWIFTu, tak ruské banky budou dost v problémech..
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit
Broker: FIO, eToro, Degiro, Revolut, LYNX, Interactive

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 hostů