Brokeři - obecná diskuse

Informace o brokerech.
K diskusím: Degiro; Fio; IB; LYNX; obecná diskuze
Odpovědět
Martinnn
Reputace: 15
Kontaktovat uživatele:

Re: Brokeři - obecná diskuse

Příspěvek od Martinnn » 17 úno 2023, 18:55

Jak se tohle vlastně vůbec daní? Pokud se bavíme o prodeji při hodnotě pod 100k pro limitní test. Tam by se časový test dělal podle jednotlivých investic? Ty letité nad 3 roky jsou ok a řešilo by se jen ten zbytek?
Díky

zelena_zeme
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 50
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zelena_zeme » 18 bře 2023, 16:21

k eToro (držím pozice, nepřikupuju, časem zruším), Fio (CZ akcie), a Degiro ( ETF v EUR co zbyly :lol: ) se rozhlížím po dalším brokerovi, vyloženě na US akcie ( NYSE, Nasdaq ). Zbývá XTB a IBCE, co z toho pro mě bude lepší? Jde mi o co nejjednodušší posílání peněz na brokera, nízký poplatky za směnu a převod. Na kterým z těch dvou brokerů bude pro mě jednodušší vést účet v USD?

LuckyLuke
writerP2P
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1353
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LuckyLuke » 18 bře 2023, 17:04

zelena_zeme píše:
18 bře 2023, 16:21
k eToro (držím pozice, nepřikupuju, časem zruším), Fio (CZ akcie), a Degiro ( ETF v EUR co zbyly :lol: ) se rozhlížím po dalším brokerovi, vyloženě na US akcie ( NYSE, Nasdaq ). Zbývá XTB a IBCE, co z toho pro mě bude lepší? Jde mi o co nejjednodušší posílání peněz na brokera, nízký poplatky za směnu a převod. Na kterým z těch dvou brokerů bude pro mě jednodušší vést účet v USD?
- mám Degiro - již tam aktivně neinvestuji
- mám i XTB - posílal jsem si tam jen eura a nakupoval pouze ETF za eura, také tam aktivně neinvestuji
- IBKR - ten je jasná volba - pošlu si tam Kč - bez poplatku, někdo má základní měnu EUR, někdo USD - dá se hned nakupovat, směna proběhne automaticky za střed (dále si tam posílám EUR z Mintosu či Lendermarketu také bez poplatku)
- já mám u IBKR základní měnu EUR, akcie za USD se koupí za EUR a směna proběhne automaticky

zelena_zeme
Bronze pen
Bronze pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zelena_zeme » 18 bře 2023, 17:21

LuckyLuke píše:
18 bře 2023, 17:04
- mám Degiro - již tam aktivně neinvestuji
- mám i XTB - posílal jsem si tam jen eura a nakupoval pouze ETF za eura, také tam aktivně neinvestuji
- IBKR - ten je jasná volba - pošlu si tam Kč - bez poplatku, někdo má základní měnu EUR, někdo USD - dá se hned nakupovat, směna proběhne automaticky za střed (dále si tam posílám EUR z Mintosu či Lendermarketu také bez poplatku)
- já mám u IBKR základní měnu EUR, akcie za USD se koupí za EUR a směna proběhne automaticky
žádnej poplatek za směnu EUR/USD jako na Degiru? Když máš základní měnu EUR tak ty Kč co si pošleš se nějak smění automaticky na EUR nebo zůstanou v Kč?

EDIT: a ty Kč posíláš jak, mají sběrnej účet u české banky nebo jako zahraniční platbu?

LuckyLuke
writerP2P
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LuckyLuke » 18 bře 2023, 17:56

zelena_zeme píše:
18 bře 2023, 17:21
žádnej poplatek za směnu EUR/USD jako na Degiru? Když máš základní měnu EUR tak ty Kč co si pošleš se nějak smění automaticky na EUR nebo zůstanou v Kč?

EDIT: a ty Kč posíláš jak, mají sběrnej účet u české banky nebo jako zahraniční platbu?
- vklady v Kč : zde jsem o tom psal : bod 12 - viewtopic.php?f=64&t=762
- při nákupu akcií např. za EUR či USD se provede směna automaticky
- nebo lze provést směnu ručně za poplatek : 2$ .... diskutuje se to na této stránce : viewtopic.php?f=64&t=423&start=700
- vklad v Kč zůstane v Kč (nedělá se automatická směna jako u Degiro)
- v přehledu to vypadá takto :
Cash.jpg
Cash.jpg (17.54 KiB) Zobrazeno 337 x
- USD - to jsou dividendy

LuckyLuke
writerP2P
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LuckyLuke » 18 bře 2023, 18:04

Ovládání, přehledy a výpisy IBKR bylo pro mě složité, udělal jsem proto ten přehled, kde se vždy kouknu, když to zapomenu. ;)

zelena_zeme
Bronze pen
Bronze pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zelena_zeme » 20 bře 2023, 11:10

@LuckyLuke díky za návod, pročetl jsem to tvoje vlákno, velmi užitečný :thumbup: účet mám založenej, ověření trvalo jen jeden den 8-) jen jsem nikde nenašel info ohledně (ne)výhod nastavení základní měny, tak jsem si tam hodil CZK páč jsem si říkal že kvůli výpisům pro finanční úřad to bude lepší.... koukal jsem do nastavení účtu že se to dá případně změnit

Odpovědět