Zbozny prani a zlaty voci majitele. Ono by taky bylo divny, kdyby jako "velryba" rikal opak. Predstavme si CEO Binance, ktery rika, ze krypto pujde do kytek.Brumla1241 píše: ↑21 črc 2023, 07:38Tady zajímavý článek:
"V Česku ceny bytů porostou. Není důvod bát se opaku, říká investor Váka, který jich vlastní sto"
"https://archiv.hn.cz/c7-67219380-1293ih-eae13a1e992c3c7"
Investiční nemovitosti
-
- Silver pen
- Reputace: 153
- Kontaktovat uživatele:
Re: Investiční nemovitosti
-
- Bronze pen
- Reputace: 101
- Kontaktovat uživatele:
Jj, jeste me pobavilo, ze ceny sice vubec neklesaji a zajemcu je hodne, ale sam dobrovolne se rozhodl prodat 10-15 % pod cenouandrej.novakov píše: ↑21 črc 2023, 19:43Zbozny prani a zlaty voci majitele. Ono by taky bylo divny, kdyby jako "velryba" rikal opak. Predstavme si CEO Binance, ktery rika, ze krypto pujde do kytek.Brumla1241 píše: ↑21 črc 2023, 07:38Tady zajímavý článek:
"V Česku ceny bytů porostou. Není důvod bát se opaku, říká investor Váka, který jich vlastní sto"
-
- Bronze pen
- Reputace: 59
- Kontaktovat uživatele:
To celkem chápu - je přece mnohem jednodušší jenom vyřešit formality s nějakým existujícím okruhem lidí, než řešit inzerování a prohlídky. Ušetří se minimálně za RK a její provizi (~ 5 %).
Ne, že by Váka nebyl zaujatý, ale celkem s ním souhlasím. Ceny zatím +/- stagnují, takže byty reálně zlevňují. Ceny se zkorigují. Okamžitá poptávka je nízká hlavně kvůli ceně peněz. Potenciální dlouhodobá poptávka je ale vysoká - do velkých měst se lidi stěhují pořád (a budou i dál, nehledě na stav ekonomiky). Část z nich se jenom třese na pokles úroků.andrej.novakov píše: ↑21 črc 2023, 19:43Zbozny prani a zlaty voci majitele. Ono by taky bylo divny, kdyby jako "velryba" rikal opak. Predstavme si CEO Binance, ktery rika, ze krypto pujde do kytek.Brumla1241 píše: ↑21 črc 2023, 07:38Tady zajímavý článek:
A teď - pro tyhle lidi se pořád staví nedostatečně (je vlastně celkem jedno, jestli se bavíme o nájemním, nebo vlastnickém bydlení). Pokud developeři neprodávají, tak ani nepřipravují nové projekty (proč taky, když ještě mají skladové zásoby) - čili se postaví míň. Pokud nějaký developer zkrachuje, tak možná krátkodobě ceny kvůli nucenému prodeji klesnou, ale dlouhodobý efekt bude ten, že bude o developera míň - takže se zase postaví míň.
Ve velkých městech vidím dlouhodobě k nižší cenové hladině jenom dvě cesty - víc bytů ve městech, nebo míň lidí ve městech. Zejména druhá možnost je zajímavá - jsem docela zvědavý, co se s realitním trhem stane, až začnou za dvacet let umírat Husákovy děti.
-
- Silver pen
- Reputace: 126
- Kontaktovat uživatele:
Co bude za 20 let nevím, ale že je všechno nastaveno na opětovnou raketu na nemovitostech za rok, za dva, to je podle mě evidentní. Vlastně jsi jenom zopakoval pár argumentů, který tu zazněly na podporu tohoto scénáře už rok zpět, kdy to bylo ještě odvážnější tvrzení. Tehdy snad každý tvrdil, že 30% dolů na nemovitostech je jistota, spíš víc... A ono prd.
-
- Gold pen
- Reputace: 215
- Kontaktovat uživatele:
Sice tam nemají ČR, ale obávám se, aby u nás nedošlo ke stejnému poklesu cen, jaký predikují u Německa:
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/553 ... tosti.html
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/553 ... tosti.html
-
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
Demografie je samozřejmě hlavní faktor cen nemovitostí. Ale proti jejímu negativnímu vlivu mluví zase jiný faktory. Bydlení v méně lidech nebo sami, rekreační nemovitosti, přistěhovalectví a další. Tyhle tehdy nepomohly japonsku a neponůžou Číně, protože jim buď aktivně brání nebo jsou v rozporu s kulturou. Německo to zase přímo podporuje. A ČR, to je úplně kapitola sama pro sebe. Tady ještě není uspokojená ani poptávka husákových dětí a nejspíš by na ně došlo, až budou v důchodu, kvůli povolovaci byrokracii a pomalé výstavbě. Nebál bych se o Německo a o ČR už vůbec ne
-
- Gold pen
- Reputace: 856
- Kontaktovat uživatele:
Jen připomenu, že v ČR je téměř 1 milion (!!) neobydlených bytů! Je to skoro 20%. Pokud by se tím reálně a seriozně začal někdo zabývat, tak se opravdu dlouhou dobu nemusí stavět vůbec nic. Stačí si dát do pořádku nemovitosti, co tu máme. Je to dáno obřím vnitřním dluhem na infrastruktuře, který komouši úspěšně budovali a po 89. v tom úspěšně pokračujeme.
Viz sčítání lidu 2021: https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/ind ... LD21073-KR
Viz sčítání lidu 2021: https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/ind ... LD21073-KR
-
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
Kde ty neobydlený nemovitosti jsou a jak vypadají? Ne, tohle není tak, jak si to představuješ. Já kolem sebe nic neobydlenýho nevidím, pokud to není na zbourání.
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Nojo, jenže tohle je právě to hrozné, že spousta lidí nevidí to množství neobývaných nemovitostí...
Já tedy jich vidím spoustu.
Bohužel opravdu hodně v katastrofálním stavu. Osobně mi vadí tohle plýtvání pozemky, kdy se stále staví nové a staré se nechává padat.
Včera jsme byli v Žatci... I na náměstí spousta domů v hrozném stavu a to to je okresní město.
Stačí se podívat na Klínovec a hned sousední vrch Fichtelberg. I nás chalupa na spadnutí, v Německu fungující restaurace...
Osobně si říkám, že by se ve spoustě míst vyplatila stavební uzávěra, aby se musely využít původní objekty nebo alespoň pozemky...
Já tedy jich vidím spoustu.
Bohužel opravdu hodně v katastrofálním stavu. Osobně mi vadí tohle plýtvání pozemky, kdy se stále staví nové a staré se nechává padat.
Včera jsme byli v Žatci... I na náměstí spousta domů v hrozném stavu a to to je okresní město.
Stačí se podívat na Klínovec a hned sousední vrch Fichtelberg. I nás chalupa na spadnutí, v Německu fungující restaurace...
Osobně si říkám, že by se ve spoustě míst vyplatila stavební uzávěra, aby se musely využít původní objekty nebo alespoň pozemky...
-
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
Ruiny nebo neprodejný nemovitosti v lokalitách bez práce, ano, ty existují. A ne bezdůvodně. Kdyby se je vyplatilo kupovat, jsou prodaný, zbouraný, opravený. Dva takový domy u nás vlastně jsou. Oba na zbourání, za oba chtějí majitelé víc, než za násobně tak velký stavební pozemek bez nutnosti bourat a na lepším místě=neprodejný. Jestli máte recept, jak zreálnit nabídkové ceny, tak sem s tím. Jeden z těch domů by se musel prodávat zadarmo, protože náklady na odstranění stavby převyšují cenu lepšího, většího, nezastavěného pozemku. Jak nějakou takovou stavbu chcete znovu proměnit v obývanou nemovitost? A nakonec je možná dobře, že je nějaký zlomek nemovitostí volných. Je to jako s nezaměstnaností, jakmile se začně blížit nule, způsobuje to jenom problémy.
-
- Silver pen
- Reputace: 310
- Kontaktovat uživatele:
Než sem někdo plácne daň z nemovistosti, tak i třeba desetinásobek nic nevyřeší, protože to pořád bude málo - pokud tě netrápí nevyužitý pozemek za 1+ mega, netrápí tě 10 tis. ročně.
Možná by stálo za zvážení něco jako u lesů - povinnost starat se, udržovat... Jen ošetřit, aby pak hromada starých baráku nekončilo v majetku státu, který pak bude zase mít povinnost starat se, udržovat. By pak dopadlo, že to, co nechtěli lidi platit sami, si zaplatí s přerozdělovací přirážkou z daní... Opravený barák pak někdo zalevno zprivatizuje a zjistíme, že riuna by vlastně byla lepší scénář
Možná by stálo za zvážení něco jako u lesů - povinnost starat se, udržovat... Jen ošetřit, aby pak hromada starých baráku nekončilo v majetku státu, který pak bude zase mít povinnost starat se, udržovat. By pak dopadlo, že to, co nechtěli lidi platit sami, si zaplatí s přerozdělovací přirážkou z daní... Opravený barák pak někdo zalevno zprivatizuje a zjistíme, že riuna by vlastně byla lepší scénář

-
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
Možná taková povinnost i existuje. Jen se nevymáhá. Vím, že u polních pozemků to tak je, je povinnost je udržovat tak, aby z nich nebyla působená škoda okolním pozemkům, třeba šířením plevelů. Takže aspoň párkrát ročně posekat, je to v zákoně. Mám okolo jednoho pole ze všech stran neudržovaný pozemky, nedomohl jsem se na majitelích ničeho, ani minimální součinnosti, úřady bezzubý. A prodat nechtějí. Tak mi nezbylo, než jim to sekat třikrát ročně sám, na vlastní náklady...
-
- Bronze pen
- Reputace: 59
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, jestli jste to zaznamenali, ale Seznam v rámci Srealit zveřejnil zdarma cenovou mapu bytů (prodejní ceny z katastru):
https://www.sreality.cz/cenova-mapa
- Sežeru tě!
- Reputace: 21
- Kontaktovat uživatele:
Neslo by pouzit neco tady z toho navodu? https://frankbold.org/poradna/zivotni-p ... ne-pozemkyhoodoo píše: ↑07 srp 2023, 09:10Možná taková povinnost i existuje. Jen se nevymáhá. Vím, že u polních pozemků to tak je, je povinnost je udržovat tak, aby z nich nebyla působená škoda okolním pozemkům, třeba šířením plevelů. Takže aspoň párkrát ročně posekat, je to v zákoně. Mám okolo jednoho pole ze všech stran neudržovaný pozemky, nedomohl jsem se na majitelích ničeho, ani minimální součinnosti, úřady bezzubý. A prodat nechtějí. Tak mi nezbylo, než jim to sekat třikrát ročně sám, na vlastní náklady...
Zvlast jestli se na tech pozemcich vyskytuji zminene plevely, ktere zasahuji do toho tveho.
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé. Podle této mapy ale reality všude, kde mě to zajímá relativně stagnují nebo rostou.Habakuk píše: ↑22 zář 2023, 00:28Nevím, jestli jste to zaznamenali, ale Seznam v rámci Srealit zveřejnil zdarma cenovou mapu bytů (prodejní ceny z katastru):
Trochu mě zaujalo, že podle této mapy moc neodpovídá odhad podle znalce. Ten je o cca čtvrtinu vyšší, než pro naší obec, i když beru v té cenové mapě max. hodnotu za poslední 3 roky. I když je pravda, že byt je nově rekonstruovaný, tak je to možná i tím...
Používám ještě službu Realingo.cz. Bezplatně nabízí odhady a jejich vývoj + sledování nabídek v okolí, které vás může zajímat. Podle srealit ty ceny spíše u nás stoupaní. Podle Realinga naopak klesají...
Teď čemu věřit. Sreality mohou mít velkou míru zkreslení, protože hodně asi záleží na tom, co je zrovna za nemovitost na prodej (nová, starší, před/po rekonstrukci apod.)
-
- Bronze pen
- Reputace: 13
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny, mám možnost koupit 50% podíl apartmánu a potřeboval bych najít někoho kdo se v této problematice vyzná a pomohl by mi.
O co jde. Kolega se rozvádí a jelikož nechce apartmán prodávat, tak ho napadlo, že bych vyplatil jeho manželku a apartmán bychom pronajímali společně. Je zde krátkodobý booking pronájem, který ročně po odečtení nákladů vynáší cca 250 tisíc / rok. V současné době je na apartmánu 700 tisíc hypotéka. Apartmán je teď veden jako byt, ale časem se bude muset kvůli bookingu přepsat na nebytový prostor.
Také by mě zajímalo jak je to s cenou podílu. Předpokládám, že když se teď snaží apartmán prodat za 4 mil, tak cena 50% podílu bude menší než 2 mil. O kolik, když se jedná o podíl?
Je zde někdo s kým bych to mohl konzultovat?
O co jde. Kolega se rozvádí a jelikož nechce apartmán prodávat, tak ho napadlo, že bych vyplatil jeho manželku a apartmán bychom pronajímali společně. Je zde krátkodobý booking pronájem, který ročně po odečtení nákladů vynáší cca 250 tisíc / rok. V současné době je na apartmánu 700 tisíc hypotéka. Apartmán je teď veden jako byt, ale časem se bude muset kvůli bookingu přepsat na nebytový prostor.
Také by mě zajímalo jak je to s cenou podílu. Předpokládám, že když se teď snaží apartmán prodat za 4 mil, tak cena 50% podílu bude menší než 2 mil. O kolik, když se jedná o podíl?
Je zde někdo s kým bych to mohl konzultovat?
-
- Silver pen
- Reputace: 310
- Kontaktovat uživatele:
Apartmán přímo nemám, ale známý ano a už teď vím, že bych něco takového nechtěla. Těch nákladů a starostí okolo je tolik, že na tom může vydělat snad jen obsluhující agentura a to má úspory z rozsahu a je poblíž. A když něco málo zbyde, požere to neobsazenost...
Pokud je 6 % ročně čistého zisku pravda (chtěj tvrdá dlouhodobá data!) a není okolo toho žádná práce, tak budiž, ale menší zisk nebo jakákoliv pracnost z toho dělá nesmysl.
A ano, 2x poloviční podíl bude vždy levnější než 1x celá nemovitost. Otázkou ale je, jak na to bude nahlížet rozvodový soud.
Jo a se změnou na nebytový prostor pozor. Nejen, že to asi neprojde u akuální banky (takže doplatit 700 tis. a nejspíš i příjít o 2 % hypotéku), ale taky se tím hodně ztíží možnost dát apartmán do zástavy pro případný nákup dalších nemovitostí bez vlastních zdrojů. Ikdyž to bude s podílem problém i tak... A ještě příjdeš možnost o daňového odpočtu úroků.
Já bych do toho teda nešla...
Pokud je 6 % ročně čistého zisku pravda (chtěj tvrdá dlouhodobá data!) a není okolo toho žádná práce, tak budiž, ale menší zisk nebo jakákoliv pracnost z toho dělá nesmysl.
A ano, 2x poloviční podíl bude vždy levnější než 1x celá nemovitost. Otázkou ale je, jak na to bude nahlížet rozvodový soud.
Jo a se změnou na nebytový prostor pozor. Nejen, že to asi neprojde u akuální banky (takže doplatit 700 tis. a nejspíš i příjít o 2 % hypotéku), ale taky se tím hodně ztíží možnost dát apartmán do zástavy pro případný nákup dalších nemovitostí bez vlastních zdrojů. Ikdyž to bude s podílem problém i tak... A ještě příjdeš možnost o daňového odpočtu úroků.
Já bych do toho teda nešla...