Delfin Group - diskuze k poskytovateli

K diskusím: Aventus; Capital Service; Creditstar; Delfin Group; Finitera; Finko; ID Finance; IDF Eurasia; IuteCredit; Lime Zaim; Mogo; StikCredit; Sun Finance; Wowwo;
Cupi92
Silver pen
Silver pen
Reputace: 833
Kontaktovat uživatele:

Re: Delfin Group - diskuze k poskytovateli

Příspěvek od Cupi92 » 22 lis 2021, 16:28

Na webu DG je report za Q3, výsledky za prvních 9 měsíců 2021 jsou v EUR

Net profit: 2,7 m (vs. 3,2 m ve 2020)
Total assets: 47,1 m
Total equity: 8,7 m
Debt: 38,4 m

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1979
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 01 bře 2022, 08:16

Delfin Group hlásí tržby za rok 2021 €25.5M a zisk před zdaněním €5.2M.

https://www.mintos.com/blog/delfingroup ... 1-results/

Škoda, že mi všechny výše úročené půjčky předčasně vykoupili a nemám u nich už vůbec nic...
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 10 bře 2022, 09:59

Čistý zisk DG za rok 2021 byl 4,2m EUR. Co se balance sheetu týče, v posledním kvartále proběhlo IPO DG na burze Nasdaq Baltic, kde DG vybralo 8,1m EUR. S pomocí těchto peněz DG splatilo bondy s kuponem 14 % a 12,5 %. Vypsány byly dále bondy o hodnotě 10m EUR s kuponem 8 %. Úrok dluhů společnosti klesl z 10,7 % na 7,5 %, pro společnost tedy levnější dluh. Ten teď zase naroste, jelikož DG momentálně nabízí na Mintosu půjčky s úrokem 13 %.

Co se týče akcií DG, po úpisu je market cap DG na úrovni 51,8m EUR, cena jedné akcie 1,3 EUR, což je pokles oproti upisované ceně při IPO 1,5 EUR. Při zohlednění zisku na akcii (EPS) 0,103 to odpovídá přibližně P/E 12,6. Equity DG je 17,4m EUR a market cap 53,4m EUR, což dělá P/B ratio přes 3, snad to počítám dobře. To mi na finanční instituci připadá hodně, v porovnání např. s americkými bankami, které mají P/B kolem 1, ale nevím, jestli se to s těmito bankami dá takhle srovnávat.
DG dále vyplatilo za celý rok 3,7m EUR v dividendách, za Q4 pak 0,5m EUR, což odpovídalo 0,0113 EUR na akcii. 3,7m pak při tomto počtu akcií odpovídá hodnotě 0,083 EUR na akcii, což při ceně 1,3 EUR dělá dividendový výnos 6,4 %. Společnost vyplácí dividendy ze zisku a tvrdí, že výplata dividendy odpovídá kolem 50 % čistého zisku. Což mi tedy nesedí, když při zisku 4,2m EUR vyplatili 3,7m v dividendách. Tento rok asi byli až moc štědří. Nebo mi někde nesedí počty.

Jak jsem zmínil, momentálně se nacházejí na Mintosu půjčky 13 % s dlouhou dobou splatnosti. Ale jak znám DG, tak tenhle časový horizont nic neznamená a DG půjčky vykoupí, jakmile se situace uklidní. Nicméně je to příležitost na kratší horizont. Teď je otázka, jestli není vhodnější třeba Creditstar za 14-15 %, který při mé zkušenosti tolik nevykupuje. U Creditstaru ale rostou PP a nevím, jestli nemají nějaký problém související s Ukrajinou.

Namor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1311
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 10 bře 2022, 11:01

Cupi92 píše:
10 bře 2022, 09:59
Jak jsem zmínil, momentálně se nacházejí na Mintosu půjčky 13 % s dlouhou dobou splatnosti. Ale jak znám DG, tak tenhle časový horizont nic neznamená a DG půjčky vykoupí, jakmile se situace uklidní. Nicméně je to příležitost na kratší horizont. Teď je otázka, jestli není vhodnější třeba Creditstar za 14-15 %, který při mé zkušenosti tolik nevykupuje. U Creditstaru ale rostou PP a nevím, jestli nemají nějaký problém související s Ukrajinou.
Já nyní na Mintosu raději kupuji dlouhý Delfin za 13% než Credistar za 14-15. Jsem na Lendermarketu, kde nemají PP. Delfin je rozhodně důvěryhodnější. Jak zmiňuješ- stejně nám to Delfin brzy vykoupí.
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 11 kvě 2022, 17:10

Když teď nabízí Delfin tak pěkné úroky a cash back, tak přihodím výsledky reportu za první kvartál 2022.

Čisté portfolio vyrostlo na 47m EUR, coz je nárůst o 9,6 % oproti minulému kvartálu a 46 % oproti minulému roku. Tržby rostly o 24 % a čistý zisk dokonce o 76 % na 1,4m EUR. Vysokého zisku dosáhli nižšími úrokovými výdaji a nižšimi odvedenými daněmi (důvod nevím). Pro představu, příjmy z úroků vzrostly z 4,8m EUR na 6m EUR, zatímco úrokové výdaje dokonce klesly, a to z 1m EUR na 0,7m EUR. Nutno říct, že v závěru kvartálu úroky na Mintosu rostly, takže pro Q2 očekávám růst výdajů. Expozice na Mintos je ale menší (39 %), financování skupiny je skrz bondy a navíc Delfin prošel přes IPO a obchoduje se na lotyšské burze. Ostatní výdaje skupiny rostly tak nějak v souladu s růstem velikosti skupiny.

Vypadá to, že skupina po mnoha letech nabrala na tempu, co se týče svého růstu a mělo by se to snad projevit na vyšších ziscích, které poslední roky tak nějak stagnovaly.

Poměr debt/equity se zvýšil z 2 na 2,1. Poměr nesplácených půjček klesl meziročně z 5,6 % na 2,2 %.

I přes možný problém s momentálním cash flow si myslím, že se nejedná o zásadní problém.

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1979
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 15 kvě 2022, 07:52

Reporting Delfin Group je opravdu na excelentní úrovni.

K infu od Cupiho doplním ještě odkazy na přehledně zpracovanou prezentaci a samotný finanční report.

Prezentace: https://www.delfingroup.lv/storage/file ... 1-2022.pdf
Finanční report: https://www.delfingroup.lv/storage/file ... 032022.pdf
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

Namor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 15 kvě 2022, 08:11

zbynhu píše:
15 kvě 2022, 07:52
Reporting Delfin Group je opravdu na excelentní úrovni.

K infu od Cupiho doplním ještě odkazy na přehledně zpracovanou prezentaci a samotný finanční report.

Prezentace: https://www.delfingroup.lv/storage/file ... 1-2022.pdf
Finanční report: https://www.delfingroup.lv/storage/file ... 032022.pdf
Ten reporting je vážně na p2p naprosto úžasný.
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 15 srp 2022, 10:45

Výsledky Delfin Group za Q2 2022

Čisté portfolio vyrostlo na EUR 53,8 m, což je mezikvartální nárůst o 14 %, meziročně o 62 %. Tržby rostly meziročně o 35 %, čistý zisk potom o 47 % na EUR 1,2 m. Rostly výdaje jak obecné, tak kvůli nějakým nespláceným půjčkám. Minulý kvartál jsem říkal, že platili nízké daně, tento kvartál jsou zase vyšší, a to hlavně z důvodu platby 3 dividend. Takže zatímco zisk před zdaněním rostl o 74 %, čistý zisk pak "jen" o 47 %. Úrokové výdaje stouply z EUR 0,85 m na 0,95 m, a to díky vyšším nákladům na Mintosu, to jsem i predikoval v minulém kvartálu.

Momentálně se upisují nové bondy v objemu EUR 10 m s kuponem 8,75 % + 3M EURIBOR se splatností v září 2024. 46 % portfolia je momentálně financováno skrz Mintos, 26 % přes bondy a zbytek (28 %) equity kapitálem. Poměr nesplácených půjček klesl mezikvartálně z 2,2 % na 1,6 %. Skupině lehce pokleslo equity meziročně z EUR 17,4 m na 16,0 m a dluh vzrostl z EUR 34,7 m na 46,9 m, poměr debt/equity tedy výrazně narostl, mezikvartálně z 2,1 na 2,9. Důvodem je větší portfolio a zadlužení a zmíněný pokles v ekvitě díky splátkách dividend (byly vyplaceny dividendy ve vyšší míře než čistý zisk - retained earnings, který se připočítává do equity).

Společnost vyplácí na můj vkus moc velkou dividendu. Dividendová politika Delfinů je vyplácení kvartální dividendy v objemu cca 50 % čistého zisku za předchozí kvartál, ale navíc je zde ještě pátá - roční dividenda, která je ve výši "to ensure optimal capital structure". V praxi to znamená, že během kvartálu byly vyplaceny dividendy za Q4 2021 a Q1 2022 ve výši EUR 1,5 m a navíc ještě roční dividenda za rok 2021 ve výši EUR 2,5 m. Pro představu, během roku 2021 byl čistý zisk skupiny EUR 4,2 m, ale v součtu vyplatili za rok 2021 dividendy ve výši EUR 4,6 m, jestli počítám správně. Dividendový výnos při současné ceně na burze je asi 7,7 %. Vypadá to tedy, že zisky vesele rozdávají investorům a růst portfolia řešili zvýšením zadlužení (skrz Mintos a bondy). Do konce roku však už budou vypláceny pouze kvartální dividendy, a tak by měla equity skupiny postupně zase růst.

Jen doufám, že kvůli dividendám nebude mít skupina problém s cash flow a placením PP. Zatím to ale zvládají i přes velký úbytek investorů na Mintosu. Přece jen spousta z nich přesune své peníze z nespolehlivých IDF právě třeba do Delfinů, což je podle mě momentálně nespolehlivější LO na platformě.

Zdroj:

https://www.delfingroup.lv/reports

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 13 lis 2022, 14:52

Výsledky Delfinů za Q3 2022

Portfolio stále roste, nyní na úrovni 59,7m EUR, což je meziroční nárůst o 56 % (mezikvartálně o 11 %). Díky tomu hezky rostly i tržby, meziročně o 39 %. Čistý zisk je 1,7m EUR (růst o 63 %). Úrokové výdaje se vyšplhaly zase o něco výš, na 1,4 m EUR, a to díky vysokým nabízeným úrokům na Mintosu. Pomocí Mintosu je financována téměř polovina portfolia Delfinů (zbytek je rozdělen mezi bondy a prostředky vybrané při IPO). Delfini pracují s náklady na financování 10,9 %, o 0,9 % více než minulý kvartál a o 3,4 % výše než v Q4 2021. Důvod je opět Mintos, kde se nabízejí půjčky s úrokem 15 %. Poměr nesplácených půjček klesl z 1,6 % na 0,8 %, to je ale trochu zavádějící, protože během kvartálu byla velká část těchto půjček prodána jiné společnosti. Profitabilitou je Delfin na podobné úrovni jako Eleving, když to vezmeme v poměru k velikosti portfolia (Delfin vychází o něco málo lépe).

Balance sheet stále super, z celkových aktiv 71,9m EUR je téměř 60m EUR v úvěrovém portfoliu, 4m EUR cash na ruce. Poměr dluhu k equity je 3,2, zase o něco výš, díky vyplacení druhé části roční dividendy (kromě dividendy kvartálové), což opět trochu snížilo equity a dluh o něco narostl. Oproti Elevingu nebo Iute jsme však stále mnohem níž (zmínění dva LO mají poměr větší než 5).

https://www.delfingroup.lv/reports

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 01 bře 2023, 17:01

DG za celý rok 2022 čistý zisk 6m EUR, tržby rostly meziročně o 42 %, úvěrové portfolio pak dokonce o 54,5 %, takže krásný růst. Nad čím bych ale pozvedl obočí, je styl, jak DG hospodaří s kapitálem. Zaměřil jsem se na balance sheet.

V minulosti jsem kritizoval výši dividend, které skupina vyplácí akcionářům. Z každého kvartálního čistého zisku skupina vyplácí na dividendách cca 50 % na čemž by nebylo nic zvláštního. Kromě toho však skupina vyplácela další, "roční" dividendu ve výši 2,5 m EUR. Z celkového čistého zisku 6m EUR tedy skupina 5,5m EUR vyplatila na dividendách. Pokud by neměli kam dál růst, pak jsem ok s tím vracet vydělaný kapitál akcionářům ve velkém. Ale vždyť rostli o více než 50 %! Čím to zalepili, když všechen vydělaný kapitál rozdali? Dluhem, samozřejmě.

Celková aktiva rostla meziročně z 52m EUR na 77,2m EUR, nicméně pravá strana rovnice ukazuje nárůst vlastního kapitálu (equity) pouze z 17,4m EUR na 18m EUR. Zbytek nárůstu padá do kolonky "závazky", které tedy meziročně rostly z 34,7m EUR na 59,2m EUR. Jinak řečeno poměr debt/equity vyrostl z 2 na 3,3. Skupina je tak oproti minulému roku mnohem více zadlužená. A co hůř, v době, kdy nabízí na Mintosu výnos 14-15 %. Přesněji dluh na Mintosu se meziročně zdvojnásobil z 18,6m EUR na 35m EUR. Zbytek nárůstu dluhu je potom pomocí bondů (něco přes 8m EUR). Podle reportu DG je vážený úrok na Mintosu 12,5 %, podle mě ale může do budoucna růst vzhledem k úrokům nabízených poslední měsíce.

Úplně nerozumím tomu, proč se firma financuje z velké míry drahým dluhem (14-15 % Mintos), když by mohla využít z části svůj vydělaný kapitál. Pokud by nerozdali vše na dividendách, rostl by vlastní kapitál, mohli by splatit své drahé dluhy a vykazovat další rok ještě větší zisk. Pokud můžu investovat do svého businessu, tak to udělám. Rozdávání zisku ve formě dividend podle mě hodně brzdí další růst skupiny, bez toho by equity i čistý zisk mohly růst mnohem rychleji.

Ale já nejsem shareholder, ale věřitel na Mintosu, takže nechápu, proč si vlastně stěžuju. :D

https://www.youtube.com/watch?v=RiXdeULNMu4 webinář k výsledkům, report na jejich webu

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 01 bře 2023, 18:29

Na youtube videu v předchozím příspěvku padl dotaz, jestli by nebylo lepší snížit zadlužení a agresivní dividendovou politiku. Odpověď byla taková, že současná úroveň zadlužení přijde skupině nejlepší a snížení úrovně zadlužení by podle nich nebylo výhodné z hlediska procentuálního rozložení zdrojů financování. Takže si myslí, že takto budou mít vyšší zisk na investovaný kapitál. Zároveň padla odpověď, že by svou dividendovou politiku nenazvali agresivní, protože mají politiku vyplácení 50 % čistého zisku. Ten zbytek ve formě roční dividendy nekomentoval. Tak nevím, co si o tom myslet. Udrží si krásný Return on Equity (ROE), to ano. Ale jen proto, že jejich equity neroste.

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 12 kvě 2023, 08:41

Výsledky DG za Q1 2023.

Růst portfolia se hezky promítá do růstu tržeb, které meziročně vyrostly o 46 %, samotné úvěrové portfolio o 53 % (mezikvartálně o 9 %). Čistý zisk na úrovni 1,6m EUR je nárůst meziročně "jen" o 16 %. Nepoměr růstu tržeb a zisku tkví hlavně v úrokových výdajích, kdy jim dluh ubral na zisku o více než 1m EUR oproti minulému roku (nárůst o 160 % y.o.y). S růstem portfolia víceméně poměrově rostly náklady na nesplácené půjčky a obecné provozní náklady. Portfolio je velice zdravé, 89 % půjček splácení bez zpoždění a jen 1,7 % 90+ dní.

K dluhu a dividendové politice jsem měl výhrady v minulém příspěvku z března. Financování růstu portfolia probíhá prakticky pouze na dluh, tedy dluh roste, equity stagnuje. Poměr equity k celkovým aktivům klesl meziročně z 32 na 22 %, přičemž management tvrdí, že chtějí držet tento poměr > 20 %. Nevím, jak to chtějí skombinovat s dalším růstem a výplatou téměř veškerého zisku ve formě dividend. Něco se bude muset změnit. Možná omezí 5. a 6. dividendu a ponechají pouze ty kvartální ve formě cca 50 % kvartálního zisku.

Tento rok je navíc termín splátky dvou dluhopisových tranší, které budou muset být nahrazeny novými, samozřejmě dražšími (ty současné končící mají kupón 9,75 a 8 %. Ve spojení s půjčkami na Mintosu splatnými v tomto roce má Delfin krátkodobé závazky ve výši 40m EUR. Toto je kryto krátkodobými aktivy pouze 28m EUR. Hrozí tedy problémy s likviditou, pokud se skupině nebude dařit refinancovat tyto dluhy. Naštěstí DG má na Mintosu dobrou pověst a nečekám úprk investorů, pokud nenastane nějaká další panika na celé platformě. Bondy asi do určité míry taky upíšou, takže věřím, že to nebude problém. Je dobré to ale mít na paměti.

14,5 % na Mintosu je krásných pro investory. Pro DG ne, hodně mu to shazuje ziskovost, proto do akcií bych osobně neinvestoval. Pro nás výhoda.

Namor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 12 kvě 2023, 09:00

Cupi92 píše:
12 kvě 2023, 08:41
Výsledky DG za Q1 2023.
.....
14,5 % na Mintosu je krásných pro investory. Pro DG ne, hodně mu to shazuje ziskovost, proto do akcií bych osobně neinvestoval. Pro nás výhoda.
Díky za perfektní analýzu. Jsem zvědav, kolik % ponesou nové dluhopisy DG. Hodně nám to napoví, co můžeme pak čekat na Mintosu.
Máš naprostou pravdu:
Na jedné straně se radujeme z +14% na Mintosu, na druhé to zvyšuje tlak/nejistotu u finančního zdraví DG. Zatím pro mě akceptovatelné riziko, které jsem si ale navýšil nákupy dlouhých notes - až 48 měsíců.

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 12 kvě 2023, 09:54

Namor píše:
12 kvě 2023, 09:00
Cupi92 píše:
12 kvě 2023, 08:41
Výsledky DG za Q1 2023.
.....
Díky za perfektní analýzu. Jsem zvědav, kolik % ponesou nové dluhopisy DG. Hodně nám to napoví, co můžeme pak čekat na Mintosu.
Máš naprostou pravdu:
Na jedné straně se radujeme z +14% na Mintosu, na druhé to zvyšuje tlak/nejistotu u finančního zdraví DG. Zatím pro mě akceptovatelné riziko, které jsem si ale navýšil nákupy dlouhých notes - až 48 měsíců.
Poslední dluhopisy z druhé poloviny minulého roku ve výši 10m EUR (které ještě nejsou úplně upsaný, kapitál nabírají postupně, zatím nabrali 8,5m EUR, řídí se potřebami likvidity). Ty mají splatnost září 2024 a nesou kupón 8,75 + 3M EURIBOR (3,3 % dnes), celkem asi 12 % dnes. Na dluhopisy atraktivní.

Namor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 23 kvě 2023, 14:44

Dva akcionari Delfinu nabizi prodej svych podilu ve firme:

https://www.mintos.com/blog/as-delfingr ... of-e4-66m/

kokoska
Silver pen
Silver pen
Reputace: 157
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kokoska » 24 kvě 2023, 20:52

Nemůžou mít nějaký skrytý problémy? Prodej podílu mě nezní moc pozitivně + asi zbytečně vysoké nabízené úroky.

Cupi92
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 25 kvě 2023, 07:58

kokoska píše:
24 kvě 2023, 20:52
Nemůžou mít nějaký skrytý problémy? Prodej podílu mě nezní moc pozitivně + asi zbytečně vysoké nabízené úroky.
Spíš dál využívají situace, že jsou už listovaní a vybírají částečně zisk z dlouhodobé investice. Market cap celého DG je 62,5m EUR, oni prodávají podíl za 4,66m EUR. Vysoké úroky jim ubírají trochu na zisku, ale neohrožují je existenčně. Problém by byl nerefinancování bondů. Pokud se samozřejmě nebavíme o skrytých problémech, které prošly přes auditora, to je ale podle mě málo pravděpodobné.

Namor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 25 kvě 2023, 10:57

kokoska píše:
24 kvě 2023, 20:52
O důvodech nabídky prodeje můžeme jen spekulovat. Mě zaujalo, že se o to snažili již dříve.

Odpovědět