Portu - obecná diskuze
-
- Bronze pen
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
Re: Portu - obecná diskuze
Uvažuji dobře, že spořicí účet ve VUB bance za 6,15 vychází lépe než investiční rezerva Portu za 6,5 - 0,25(poplatek) a vždy nezainvestované 1%?
-
- Silver pen
- Reputace: 234
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavá úvaha, ale Portu mi vyšlo pořád líp. Jde ale jen o drobné...
model .... Portu ........VÚB
vklad ..... 1 000 000 ... 1 000 000
úročeno .... 990 000 ... 1 000 000
% p.a. ........ ..... 6,50 .......... 6,15
výnos ........ 64 350 ........ 61 500
% fee .............. 0,25 ............ 0,00
fee ............2 500..................0
zbyde ....... 61 875 ......... 61 500
"tabulka" vypadá děsivě, ale jednotky jsou pod jednotkami...
model .... Portu ........VÚB
vklad ..... 1 000 000 ... 1 000 000
úročeno .... 990 000 ... 1 000 000
% p.a. ........ ..... 6,50 .......... 6,15
výnos ........ 64 350 ........ 61 500
% fee .............. 0,25 ............ 0,00
fee ............2 500..................0
zbyde ....... 61 875 ......... 61 500
"tabulka" vypadá děsivě, ale jednotky jsou pod jednotkami...
-
- Bronze pen
- Kontaktovat uživatele:
Ještě do toho vstupuje to, že po zadání výběru u Portu údajně trvá 5 až 10 dní, než jsou peníze v bance. U VÚB je to pár hodin až den. U VÚB je zase nutnost doložit potvrzení o daňovém domicilu z FÚ.
-
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
chci se zeptat, v Investiční rezervě je pojištění 100 000 EUR ?
Děkuji za info
chci se zeptat, v Investiční rezervě je pojištění 100 000 EUR ?
Děkuji za info
- zbynhu
- Administrátor
-
Gold pen
- Reputace: 1884
- Kontaktovat uživatele:
V některých případech může být i rychlejší najít si odpověď sám než vypisovat dotaz

Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.
-
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
Zkusila jsem zahrnout i srovnání s klasickou CZ bankou a je otázkou, jestli za ty drobáky výnosu stojí řešit nelikvidní Portu nebo domicil a pak daňové přiznání. Složené úročení získané neodváděním daně z úroků ihned neřeším.
-
- Silver pen
- Reputace: 101
- Kontaktovat uživatele:
Strhává Portu srážkovou daň, nebo ne? Pokud ne, tak ty drobáky budou ještě trochu vyšší, protože DP se podá až následující rok na jaře a mezitím je možné tu daň si úročit.
Jinak daňové přiznání tu snad podáváme všichni, takže bych to neviděl jako mínus

Výpočet je ale fajn, díky za něj.
- Carhir
- Gold pen
- Reputace: 938
- Kontaktovat uživatele:
Portu se daří rozšiřovat svoji nabídku dál a dál. Po etf, akciích, korporátních dluhopisech, sběratelství a cryptu nyní nabídnou i investice do kvalitního nemovitostního fondu, který byl dosud jenom pro velké investory (FKI):
https://cc.cz/kupte-si-kus-obchodniho-c ... stokoruny/
Za mě paráda. Indigo a Fondee se mohou jít klouzat. Zároveň i platformy typu Investown či Upvest to budou mít těžké. Portu ještě zbývá pokrýt penze a mají všechno. Banku nepotřebují, zde postačí těsnější partnerství s Airbank.
Vidím to takto: zatuchlý a zkostnatělý trh investic v ČR zastoupený bankami budou čím dál více narušovat dva draví hráči: Portu a Partners (které už penze má a dělá banku). Držím palce aby co nejvíce lidí skončilo u Portu, Partners pro mě představují možná větší prasárnu než předražené banky.
Jednou jsem u nic neprozřetelně byl, líbíl se mi jeden podílový fond (ano, bylo to hodně dávno:D) a strčili mi k podpisu smlouvu kde byly takové perly, jako že bez jejich souhlasu si už nikde neotevřu ani běžný účet...
Portu jen tak dál!
https://cc.cz/kupte-si-kus-obchodniho-c ... stokoruny/
Za mě paráda. Indigo a Fondee se mohou jít klouzat. Zároveň i platformy typu Investown či Upvest to budou mít těžké. Portu ještě zbývá pokrýt penze a mají všechno. Banku nepotřebují, zde postačí těsnější partnerství s Airbank.
Vidím to takto: zatuchlý a zkostnatělý trh investic v ČR zastoupený bankami budou čím dál více narušovat dva draví hráči: Portu a Partners (které už penze má a dělá banku). Držím palce aby co nejvíce lidí skončilo u Portu, Partners pro mě představují možná větší prasárnu než předražené banky.
Jednou jsem u nic neprozřetelně byl, líbíl se mi jeden podílový fond (ano, bylo to hodně dávno:D) a strčili mi k podpisu smlouvu kde byly takové perly, jako že bez jejich souhlasu si už nikde neotevřu ani běžný účet...
Portu jen tak dál!
-
- Gold pen
- Reputace: 361
- Kontaktovat uživatele:
CzechCrunch píše: - Nemovitostní fond české investiční skupiny dokázal porazit inflaci.
- Podfond zaměřený na kancelářské budovy loni připsal investorům korunové zhodnocení 14,35 %, podfond investující do maloobchodních center 21,07 %.
- Očekávaný čistý výnos dlouhodobě cílí do rozmezí sedmi až devíti procent ročně.
Tabulka pro výpočet z výpisu Mintosu (nejaktuálnější, kterou mám) : https://drive.google.com/drive/folders/ ... 2_ZU-jF0qC
- Brumla1241
- Bronze pen
- Reputace: 50
- Kontaktovat uživatele:
O to bude boj:) myslím, že i pár stovek milionů bude rychle pryč.

- Carhir
- Gold pen
- Reputace: 938
- Kontaktovat uživatele:
Já zase ale netvrdím, že zrovna teď je dobrá doba investovat do nemovitostíBrumla1241 píše: ↑22 úno 2023, 08:58O to bude boj:) myslím, že i pár stovek milionů bude rychle pryč.![]()

-
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
Logika u nemovitostí (ale vlastně u všech aktiv) je aktuálně jednoduchá. Pokud dostanu od banky riskfree 6%, tak při podstoupení rizika a odvedené práci budu chtít více. Pokud tedy pracný/rizikový pronájem/development vynese třeba jen 3 %, časem se musí dostat na riskfree + rizikovou prémii, tj. třeba na 8 %. Cesty jsou dvě: zvýšení nájmu nebo snížení ceny tak, aby se zvýšil percentuální výnos. Předpokládám kombinaci obojího -> dokud bude bezpracný, bezrizikový a likvidní spořák 2x výnosnější než nemovitosti, tak tyto nemají smysl. Spekulace na dno s následným refixem za míň, neuvažuju.
Než začnou klesat riskfree sazby, doběhne plno fixací nízkých úroků a poroste tlak na zvýšení výnosů. Nevím, jak moc můžou ještě nájmy růst, ale vím, co má kam klesat.
*) samozřejmě chápu, že nejde vložit pár mld na spořák, ale do podobně úročených státních dluhopisů ano...
Než začnou klesat riskfree sazby, doběhne plno fixací nízkých úroků a poroste tlak na zvýšení výnosů. Nevím, jak moc můžou ještě nájmy růst, ale vím, co má kam klesat.
*) samozřejmě chápu, že nejde vložit pár mld na spořák, ale do podobně úročených státních dluhopisů ano...
-
- Bronze pen
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas, ale trend je aktuálně takový, že nájmy jdou nahoru. A můžou vesele růst, díky politice příspěvků na bydlení. Ceny stagnují.
-
- Bronze pen
- Reputace: 70
- Kontaktovat uživatele:
Nechci zbytecne tahnout diskuzi jinam, ale nedavno jsem se ze zvedavosti po dlouhe dobe dival na najmy v Brne a v Praze a nestacil jsem se divit. Za 2kk/2+1 kolem 50m2 (coz uz samo o sobe je trend, ktery odsuzuji, zvlast kdyz vidim nabidky typu 3+1 o velikosti 57m2 apod silenosti) se ceny pohybuji i nad 20K.
Nezavidim mladym rodinam, kde oba maji prumerny/podprumerny prijem.
K Portu. Osobne jsem rad, ze Portu nabizi nekolik moznosti a vseobecne mam jejich pristup rad. Extra finance do toho davat nebudu, ale jakmile budou letos postupne chodit prostredky zpet z Fingood a Upvest, tak Portu vypada, ze jim bude pro me velky konkurent.
- Brumla1241
- Bronze pen
- Reputace: 50
- Kontaktovat uživatele:
Už to spustili - WOOD & Company Realitní – OPF
https://o.portu.cz/nabidka-investic/woo ... ecmid=6700
Poplatky docela vysoké
Budete někdo kupovat?
https://o.portu.cz/nabidka-investic/woo ... ecmid=6700
Poplatky docela vysoké
Budete někdo kupovat?
- FraK
- Gold pen
- Reputace: 1142
- Kontaktovat uživatele:
Zatím ne, jelikož si myslím, že vysoké úrokové sazby tu s námi ještě nějaký čas budou a budou tlačit na pokles cen realit, které jsou nastavené na mimořádně nízké úrokové sazby.
Časem to určitě zvážím.
Edit: Jelikož umožňují investici už od 100 Kč, tak na to těch 100 Kč dám hned a budu sledovat, jak se fondu daří a jak jak komunikuje s investory. Když se mi to bude líbit, tak tam třeba za rok nebo za dva zvážím dát i větší částku.
Samozřejmě to porovnám s REITy jako třeba je Klepierre, který zmiňuji proto, že např. v Česku vlastní NC Anděl a mám v něm už nějaké peníze investovány.
Časem to určitě zvážím.
Edit: Jelikož umožňují investici už od 100 Kč, tak na to těch 100 Kč dám hned a budu sledovat, jak se fondu daří a jak jak komunikuje s investory. Když se mi to bude líbit, tak tam třeba za rok nebo za dva zvážím dát i větší částku.
Samozřejmě to porovnám s REITy jako třeba je Klepierre, který zmiňuji proto, že např. v Česku vlastní NC Anděl a mám v něm už nějaké peníze investovány.
Naposledy upravil(a) FraK dne 08 bře 2023, 18:36, celkem upraveno 1 x.
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
-
- Silver pen
- Reputace: 765
- Kontaktovat uživatele:
Zatím se nechystám, ale možná nějaké drobné tam ze zvědavosti hodím. Nicméně poplatky 2,4 % + 10 % z výnosu mi přijde dost. To jsme hravě přes 3 %. Nevím, jestli je realitní trh momentálně natolik perspektivní, aby si obhájil takové poplatky.
Referral na Debitum Network, LendSecured, EvoEstate, Robocash a Monceru viz viewtopic.php?p=45377#p45377
- Namor
- Gold pen
- Reputace: 1210
- Kontaktovat uživatele:
pro info: Nějaké svoje postřehy a myšlenky k realitnímu fondu Woodů jsem sepsal ve svém deníku:
viewtopic.php?f=58&p=62569#p62569
viewtopic.php?f=58&p=62569#p62569
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693
- FraK
- Gold pen
- Reputace: 1142
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem ta poslal 100 Kč a budu pozorovat jako v kině 

Zkušenosti: